EXCLUSIV VIDEO INTERVIU Kovesi, întrebată dacă Parchetul European anchetează achiziția de BMW-uri: Nu pot să confirm, nu pot să infirm / Când primim plângeri sau atunci când sunt informații în spațiu public că s-a comis o infracțiune care vizează fraudă cu fonduri europene, noi deschidem dosar
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că nu poate să confirme, nici să infirme dacă Parchetul Eurpean a deschis o investigație pe tema achiziție de către Poliția Română a 600 de BMW-uri de la Automobile Bavaria. Întrebată dacă autoritățile române sunt cooperante în acest dosar, Kovesi a răspuns: ”În acest dosar nu pot să vă confirm. În general, da, sunt cooperante”.
Compania omului de afaceri Michael Schmidt, unic ofertant, a fost acuzată că a câștigat o licitație cu dedicație. Europarlamentarul Alin Mituța (REPER) a declarat recent pentru G4Media că a fost chemat la biroul Parchetului European din România pentru a da detalii despre sesizarea achiziției a 600 BMW-uri pentru Poliția Română.
Rep: În România a stârnit controverse mari și semne de întrebare achiziția celor 600 de autoturisme BMW de către Poliția Română de la un unic oferta. Cazul a fost sesizat la Parchet European. Crezi că ați făcut și o procedură de audiere deja acolo și întrebarea dacă e deschis un dosar pe achiziția de BMW-uri?
Laura Codruța Kovesi: Din nou, nu pot să confirm, nu pot să infirm și acest lucru. Nu pentru că n-aș vrea, ci pentru că noi avem 22 de state membre cu reguli diferite, cu proceduri diferite, cu legislație diferită, când putem comunica și încercăm să avem același standard în cele 22 de state membre. De aceea nu comentăm și nu confirmăm sau infirmăm cazuri particulare până când nu avem îndeplinite condițiile ca să putem face publice aceste informații. Dar, în general, Parchetul European are o competență obligatorie. Toate faptele comise după momentul la care a devenit operațional, anume 1 iunie anul trecut toate aceste fapte intră obligatoriu în competența Parchetului European. Noi putem să începem o investigație dacă este una din infracțiunile care cad în competența noastră. Atunci când primim plângeri sau atunci când sunt informații în spațiu public că s-a comis o infracțiune care vizează fraudă cu fonduri europene, noi deschidem dosar.
Rep: Tot în legătură cu acest caz. Ați solicitat informații de la autoritățile române, sunt cooperante?
Laura Codruța Kovesi: În acest dosar nu pot să vă confirm. În general, da. În dosarele pe care le avem solicităm informații, sunt cooperante. Primim răspunsuri nu pentru că sunt amabile autoritățile, ci pentru că asta este obligația lor legală să facă.
Rep: Funcționați de un an de zile Parchetul European care sunt cele mai comune fraude cu fonduri europene?
Laura Codruța Kovesi: Din experiența avută cu toate cele 22 de țări în care aveți deschise investigații. În România, majoritatea fraudelor pe care le avem cu fonduri europene sunt în domeniul agriculturii, în domeniul social, pentru programe sociale, reinversie socială, training-uri în infrastructură și în domeniul sănătății. Aici avem noi majoritatea anchetelor tot așa.
Context
Poliția Română a finalizat pe data de 28 iulie procedura de achiziție și a semnat un contract cadru pentru achiziția de minim 300 de mașini/ maxim 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Aceasta a fost unicul ofertant, după ce la licitația precedentă organizată în 2021 nu s-a prezentat nimeni din cauza ofertei de preț considerate prea mici în raport cu cerințele caietului de sarini. Poliția Română va cumpăra cu 38.000 de euro automobile BMW xi Drive, valoarea totală a contractului fiind de 98 de milioane de lei (aprox 20 milioane de euro).
Ministrul de interne, Lucian Bode, a prezentat, în urmă cu o săptămână, raportul Corpului de Control al Ministerului de Interne pe tema achiziției celor 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis, despre care a spus că a trecut prin toate filtrele de legalitate și că ”licitația este corectă”. Într-o conferință de presă, Bode l-a acuzat pe liderul USR, Cătălin Drulă că ar fi aprobat cererea de finanțare când era ministru, inclusiv detaliile tehnice. Bode a refuzat să prezinte ziariștilor documentele complete, furnizând doar câteva extrase din contractul de finanțare, dar fără ca pe vreo anexă tehnică să existe semnătura lui Drulă sau o altă semnătură de la Ministerul Transporturilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii