EXCLUSIV VIDEO INTERVIU Laura Codruța Kovesi: Președintele Iohannis mi-a cerut în vara lui 2018 demisia de la șefia DNA. Am refuzat. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia în vara lui 2018 de la șefia DNA, înainte de a semna decretul de revocare din funcție, obligat printr-o decizie a Curții Constituționale, dar spune că a refuzat să demisioneze.
”Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii”, și-a explicat Kovesi refuzul de a demisiona, precizând că nu avea motive să plece din funcție. Kovesi a mai spus că aștepta la finalul mandatului ca cineva să-i mulțumească pentru ce a făcut, nu să-i ceară demisia.
Șefa Parchetului European s-a aflat, marți și miercuri, într-o misiune în România, unde s-a întâlnit cu mai mulți miniștri ai guvenrului Ciucă și cu reprezentanți ai parchetului.
- Rămâi pe G4Media.ro pentru interviul integral cu șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi: ce s-a întâmplat cu dosarul în care era anchetată de către Secția Specială, ce spune despre afacerea BMW, despre dosarul vaccinurilor și despre o eventuală cadidatură la prezidențiale în 2024?
Imagine și montaj: Ovidiu Micsik/ Octav Ganea/ Inquam Photos
Redăm mai jos un fragment din interviul acordat G4Media.ro de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi:
DT: O altă mică curiozitate. Este adevărat că președintele Iohannis v-a cerut demisia în vara lui 2018 înainte să semneze decretul de revocare?
Laura Codruța Kovesi: Da, este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat.
DT: De ce?
Laura Codruța Kovesi: Pentru că nu avem niciun motiv să demisionez. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia.
DT: Ați fost dezamăgită că v-a cerut demisia atunci?
Laura Codruța Kovesi: Nu, nu.
DT: Cum ați luat-o?
LCK: N-am luat-o în niciun fel. Știam că este acea decizie a Curții Constituționale. Știam că trebuie să semneze decretul de revocare. Mă așteptam să mi se spună ok, mulțumim pentru ce ai făcut la DNA, bine, rău nu contează. Eu am mulțumit tuturor celor care au fost înaintea mea și colegilor pentru munca lor. Mi s-a cerut demisia. Am zis că nu, ce zic eu dimineața când mă uit în oglindă? Vreau să fiu cu conștiința împăcată, să fiu liniștită. Și asta a fost.
DT: Bun. DNA-ul pe care l-ați condus câțiva ani a marcat recent 20 de ani de la înființare. Privită cu detașare de la Luxemburg, ce ați spune azi despre activitatea DNA?
Laura Codruța Kovesi: Detașată nu pot să fiu, am lucrat 5 ani acolo. Au fost 5 ani foarte grei și cu colegi care și-au asumat foarte multe riscuri. Vă amintiți că o perioadă lungă de timp toți am fost hărțuiți, umiliți, atacați, făcuți în toate felurile, doar pentru că am îndrăznit să ne facem treaba. Eu nu zic că am fost perfecți, nu zic că am fost perfecți, nu zic că dosarele au fost perfecte.
Poate au fost colegi care au făcut greșeli, poate că au fost dosare în care n-a fost sută la sută perfecțiunea, dar ne-am străduit, am încercat să arătăm că legea este egală pentru toată lumea. Am avut curaj, ne-am asumat ceea ce avem de făcut. Deci, pentru mine, DNA rămâne o instituție care va fi în sufletul meu și nu pot să fiu detașată. Și sunt aceiași oameni în DNA acum. Dacă ar fi să comentez, aș spune: nu-i lăsați singuri. Deci, o perioadă lungă de timp, cel puțin până a început Parchetul European să lucreze, ei au fost lăsați singuri.
Rep: De către cine, cine nu trebuie să-i lase?
Laura Codruța Kovesi: De toate celelalte autorități ale statului. Singurii care i-au sprijinit a fost încă opinia publică, probabil că n-au obținut rezultatele la nivelul de așteptare al societății, dar eu văd că ei se străduiesc, eu văd că muncesc.
Sunt aceiași oameni care au curaj și acum, nu sunt singuri. Sunt împreună cu Parchetul European și lucrăm împreună. Și avem dosare în care lucrăm împreună cot la cot și sunt convinsă că o să vină și rezultate. Deci, dacă ar fi să zic de ceva de DNA aș zice: nu vă lăsați și continuați și fiți curajoși.
E greu, e dificil să-ți asumi responsabilități, dar ai o instituție în spatele tău, ești protejat de lege, că ești independent și acum ai și o instituție europeană care trebuie să stabilească niște standarde și care te ajută. Deci, doar cumva să-și regăsească curajul și să lucreze în continuare, pentru că sunt convinsă că o fac. (Interviu transcris cu ajutorul Vatis Tech)
Context
Președintele Klaus Iohannis a revocat-o pe data de 9 iulie 2018 pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. Anunțul nu a fost făcut de președinte, ci de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, care a declarat că ”în executarea deciziei CCR, președintele Iohannis a semnat astăzi decretul de revocare a doamnei Kovesi din funcția de procuror șef DNA”.
Decizia CCR a venit după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Kovesi de la șefia DNA. Cererea de revocare fusese înaintată de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, în timpul guvărnării Dăncilă (PSD). Ulterior, CCR a soluționat conflictul dintre Președinție și Guvern, obligându-l pe șeful statului să o revoce pe șefa DNA.
În luna mai 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată în urma deciziei CCR.
CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.
Totodată, instanța europeană i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției. Tudorel Toader a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.
Curtea Europeană a stabilit că fosta șefă DNA și-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiției în limitele libertății de exprimare și că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de șef al instituției Anticorupție. CEDO susține că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.
CEDO a concluzionat că această îndepărtare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a învins scopul menținerii independenței judiciare și a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.
Laura Codruța Kovesi a fost votată de Parlamentul European pe data de 31 octombrie 2019 în funcția de șef al Parchetului European.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
83 comentarii