G4Media.ro

EXCLUSIV Viitorii profesori de Limba română să facă facultatea de 4 ani…

Oana Fotache Dubalaru / Foto: Facebook.com – Facultatea de Litere

EXCLUSIV Viitorii profesori de Limba română să facă facultatea de 4 ani la ciclul licență, în loc de 3 – i-au propus oficial ministrei educației decanele Facultăților de Litere și de Limbi Străine

Viitorii profesori de limba și literatura română, actuali studenți formați de facultățile de litere și de limbi străine, să facă 4 ani de licență, așa cum era și tradiția filologică înainte de introducerea sistemului Bologna. Extinderea duratei studiilor este propunerea oficială pe care Oana Fotache Dubălaru și Laura Sitaru, decanele Facultății de Litere și a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din Universitatea din București (UB), au înaintat-o ministrului Educației, Ligia Deca, după cum a declarat Oana Fotache în exclusivitate într-un interviu pentru Edupedu.ro.

Decana Facultății de Litere spune într-un interviu pentru Edupedu.ro, a cărui primă parte o publicăm integral mai jos, că propunerea vine în contextul în care este nevoie de o reformă reală a formării inițiale a profesorilor. Trei ani de pregătire sunt insuficienți, consideră Fotache Dubălaru, care susține că „un student la filologie este pus în situația unui personaj de basm, doar că fără glorie și fără garanția unui final fericit. În trei ani trebuie să învețe cât alții în șase, pentru că se pregătește, de fapt, pentru două specializări” – limba română și o limbă modernă.

Oana Fotache Dubălaru spune că deja a avut o întâlnire cu ministrul Educației, Ligia Deca și face totodată un apel la colegii din conducerile facultăților de litere din țară: „Ne-am bucurat că am putut demara discuțiile pe această temă și că propunerile noastre au fost ascultate. E doar începutul unei dezbateri în care trebuie să intervină și studenții, și colegii din alte universități românești, reprezentanții ARACIS, factorii de decizie politică. Și ar fi bine să ascultăm și punctele de vedere ale profesorilor care au absolvit în varianta de 3 ani de licență: experiența lor ar putea fi utilă”.

„Ideea nu e să adăugăm încă 3-4 cursuri în fiecare semestru ca să ajungem la un anumit număr de ore și de credite, nici să rarefiem în 4 ani ce se studiază acum în 3, ci să regândim tot parcursul, poate să-l deschidem mai mult spre domenii înrudite: filosofie, istorie, arte… Să lăsăm timp ca informațiile să se așeze și să avem mai multă grijă la ceea ce rămâne în mintea absolventului de facultate”, spune decana Facultății de Litere.

Printre avantaje, pe care le vede evidente, se numără mai mult timp pentru asimilarea informației, pentru o cultură filologică solidă, pentru o cunoaștere aprofundată a limbii străine, dar și posibilitatea pentru studenți să nu mai aibă „sentimentul unei aglomerări și alergări prin materia cursurilor, la care nu mai ajung să reflecteze cu adevărat”.

Extinderea s-ar aplica la toate programele de licență în filologie finanțate de la bugetul de stat, 20 la număr în toată țara, cu un impact bugetar al unei asemenea prelungiri de cel mult 6 milioane de euro, potrivit Oanei Fotache Dubălaru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Este foarte bine! Și o propunere pentru cei care decid ce cursuri se fac la Litere: introduceți un curs de un an de GRAMATICĂ de GIMNAZIU. Licențiații în Litere nu fac deloc gramatica aceasta în facultate (la Litere în București, sigur nu se face), apoi li se cere să predea fix această materie. Cei care au avut norocul unor profesori buni în gimnaziu, vor ști să predea, dar mulți dintre ei nu știu gramatică așa cum trebuie.

  2. Profesorii , în general, ar trebui să termine o facultate de 4 ani. Forma de învățământ de 3 ani , era numită de comuniști ” „Institut”, nu facultate, adică o formă scurtă de învățământ superior. Măcar , viitorii profesori vor ști că le spune ” decanatele” facultăților, nu ” decanele” facultăților, așa cum a formulat autorul acestui articol. 😂

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.