Exemplare de rinocer, reintroduse într-un parc natural din Mozambic, după 40 de ani
Un parc natural din Mozambic a întâmpinat vineri primele exemplare de rinocer alb din ultimii 40 de ani, după ce 19 animale din această specie ameninţată au finalizat un voiaj în camion de 1.600 de kilometri pornind din Africa de Sud, au precizat activişti pentru protecţia mediului, relatează Agerpres, conform AFP.
Rinocerii au fost reintroduşi în Parcul Naţional Zinave în cadrul unei iniţiative care vizează restaurarea faunei şi stimularea economiei locale şi care a dus la eliberarea în parc a 2.400 de animale din 14 specii diferite începând cu 2015.
Fauna acestui parc cu o suprafaţă de 408.000 de kilometri pătraţi, situat în sudul ţării, a fost decimată de braconaj şi de un război civil de decenii care s-a terminat în 1992.
”Întoarcerea rinocerilor permite promovarea Zinave ca o nouă destinaţie turistică pasionantă din Mozambic”, a declarat Werner Myburgh, director executiv al Peace Parks Foundation (PPF), organizaţia din domeniul mediului care administrează proiectul.
Zinave este acum singurul parc naţional din Mozambic care adăposteşte toate cele cinci animale africane de mari dimensiuni – elefant, rinocer, leu, leopard şi bivol – a precizat Myburgh într-un comunicat.
Rinocerii au fost transportaţi cu camionul din Africa de Sud până în Zinave pe parcursul mai multor zile în luna iunie, ceea ce reprezintă, potrivit PPF, cel mai lung transfer rutier al unor rinoceri realizat vreodată.
Vineri, unele dintre animale au fost eliberate din ţarcurile lor, denumite ”bomas”, într-un sanctuar securizat împotriva braconierilor în cadrul unei ceremonii la care au asistat preşedintele Mozambicului, Filipe Nyusi, şi ministrul Mediului din această ţară, Ivete Maibaze.
”Au fost realizate progrese semnificative şi notabile în ceea ce priveşte reamenajarea şi reabilitarea parcurilor noastre naţionale în decursul ultimului deceniu”, a declarat Maibaze într-un comunicat.
PPF prevede în plus dublarea populaţiei de rinoceri din parc pe parcursul următorilor trei ani, adăugând atât exemplare albe, cât şi negre.
Rinocerul alb este o specie clasată ca ameninţată cu dispariţia de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar rinocerul negru este considerată în pericol grav de dispariţie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank