G4Media.ro

Exemplarele de koala din Australia vor fi vaccinate împotriva bolii chlamydia

Sursa foto: Pixabay/ Hermann F Richter

Exemplarele de koala din Australia vor fi vaccinate împotriva bolii chlamydia

În timp ce australienii continuă campania de vaccinare anti-COVID-19, unul dintre cei mai îndrăgite animale native din această ţară, koala, va fi de asemenea vaccinat, în cazul său contra bolii chlamydia, informează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Începând de vineri, Australia Zoo Wildlife Hospital din statul Queensland va începe un studiu clinic ce va consta în vaccinarea a aproximativ 400 de koala pentru a-i proteja de chlamydia, boală ce poate provoca acestor animale marsupiale infertilitate şi orbire.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sunshine Coast (USC) conduc proiectul pentru salvarea koala, a căror populaţie s-a redus în ultimii ani din cauza acestei boli, dar şi a altor factori precum incendiile devastatoare de anul trecut şi defrişările pe scară largă.

Fundaţia Australian Koala estimează că numărul exemplarelor acestei specii emblematice ar fi în prezent de doar 50.000.

Potrivit lui Peter Timms, profesor de microbiologie la USC, vaccinul ar putea juca un rol vital în supravieţuirea pe termen lung a koala, în special în regiunea de sud-estică din Queensland şi în statul New South Wales (NSW), unde chlamydia afectează peste jumătate din populaţia de koala.

Studiile clinice vor fi extinse în curând şi la alte spitale veterinare şi rezervaţii din cele două state.

„Vaccinul a fost evaluat până în prezent la peste 200 de koala în cadrul a opt studii mai mici, atât la koala captivi cât şi din sălbăticie”, a declarat Timms. „Ne aflăm în prezent în faza interesantă de a fi gata de lansarea vaccinului în cadrul unor studii mari”, a spus el.

Timms a precizat că exemplarele de koala admise la Australia Zoo Wildlife Hospital vor primi o doză unică prin intermediul unei injecţii, dar şi îngrijiri veterinare de rutină, acordate înaintea vaccinării cât şi înainte de eliberarea lor în sălbăticie.

„În timp ce de această vaccinare va beneficia în mod direct fiecare dintre animale, studiul se va concentra şi asupra protecţiei oferite de vaccinare”, a spus el. „Toţi koala vor fi microcipaţi, iar spitalul va înregistra toate animalele care sunt aduse înapoi, indiferent de motiv, în următoarele 12 luni”, a spus profesorul.

Dr. Amber Gillett, medic veterinar la Australia Zoo Wildlife Hospital şi coordonatoare a studiului, a precizat că, deşi mulţi koala cu chlamydia pot fi trataţi cu ajutorul antibioticelor tradiţionale, unele exemplare nu pot fi salvate din cauza gravităţii infecţiei de care suferă. „A avea un vaccin care poate ajuta atât la prevenirea infecţiei, cât şi a agravării bolii este un element critic în gestionarea conservării acestei specii”, a spus Gillett.

Sursa foto: Pixabay/ Hermann F Richter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, ca știu si doctorii ce e bine pt. ursuleți koala. Vor sa faca cobai fac din ei. Vor rămâne sterili pe 3 generații, o sa vedeți….bine daca o supraviețuim vaccinului anti-covid.