G4Media.ro

Exemplu de fake news despre UE în presa de limba rusă: falsa…

Exemplu de fake news despre UE în presa de limba rusă: falsa distrugere a viilor din România şi Moldova

Campania de demonizare a Uniunii Europene în publicaţiile de limbă rusă a cunoscut un nou episod în Republica Moldova. La finalul lunii martie, publicaţia Vedomosti.md a publicat articolul „UE planifică distrugerea ”voluntară” a viilor din România – urmează și cele din Moldova”, însoţit de o fotografie sugestivă: un topor cu logu-ul UE îndreptat spre o vie. Portalul StopFals.md a demontat falsul de presă care apucase însă să fie preluat de alte publicaţii din Moldova.

Articolul publicat de Vedomosti.md în limba rusă (şters între timp de pe site, dar păstrat în memoria cache a Google) susţinea că UE vrea să impună o directivă care ar distruge viile din câteva țări, printre care și România. StopFals.md a contactat Ministerul Agriculturii din România și Comisia pentru agricultură a Parlamentului European. Ambele instituţii au dezminţit informaţia, calificându-le „invenţii”.

Paradoxal, aceeași informație falsă despre presupusele planuri ale UE de a arde viile din România fusese publicată acum doi ani de câteva portaluri din România: Jurnalmm.ro, Alternativenews.ro, Infoalert.ro, Ziarelive.ro și altele, mai scrie StopFals.md.

Citeşte aici tot articolul de pe StopFals.md

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. No, 2000% creștere a știrilor false/troli propagate de ruși. De ce vă mirați??

  2. Vita de vie hibrida este interzisa in UE, si a fost in mare parte distrusa in Romania in jurul lui 2014. Moldova are mult mai multa vita hibrida, si sanse nule de aderare la UE. De la 1 aprilie, Moldovei i s-a interzis sa mai vanda „sampanie” si „coniac”. Articolul de pe Vedomosti care spune toate astea nu a fost sters, si se poate gasi usor cu google, daca vrei sa il cauti. Nici macar nu trebuie sa stii rusa, ca sa dai copy-paste la titlu in Google. Singurul adevar din articolul dumneavoastra e ca avem de-a face cu fake news: stopfals.md e un grup de raspandaci platit de UE.

  3. Este o stire de acum 2050 de ani, de cand Burebista…