G4Media.ro

Exemplu demn de urmat: educația online în sistem dual, sprijinită de ENGIE…

Exemplu demn de urmat: educația online în sistem dual, sprijinită de ENGIE Romania (P)

Educația are un rol hotărâtor în asigurarea competivității economice a unei țări. Iar companiile private, confruntate cu penuria de forță de muncă specializată, vin cu soluții. Este cazul companiei ENGIE Romania, care a fost una dintre primele companii care a susținut relansarea învățământului profesional în sistem dual în România, creând, în urmă cu trei ani, două clase de instalatori inatalații tehnico-sanitare și de gaze. Astăzi, compania duce povestea mai departe și continuă investiția în învățământul profesional în sistem dual, prin facilitarea educației online pentru 115 elevi și amenajarea de noi ateliere în București.

Pentru cei 115 elevi, înscriși în programul de învățământ profesional în sistem dual, “Energie pentru meseria mea”, ENGIE a alocat suma de aprox. 850.000 de lei pentru implementarea a două acțiuni complementare, menite să le faciliteze elevilor experiența de învățare online, dar și pe cea offline. Această investiție se adaugă celor 5.000.000 de lei pe care compania i-a alocat până în prezent pentru calificarea elevilor înscriși în program.

Astfel, pe parcursul derulării școlii online, ENGIE Romania, împreună cu instituțiile de învățământ partenere, facilitează cursurile teoretice și practice pentru cei 115 elevi din București și Brașov prin punerea la dispoziția acestora de tablete și prin adaptarea cursurilor teoretice și practice pentru a le oferi elevilor o experiență bună de învățare, chiar și de la distanță.

În plus, în așteptarea reluării cursurilor la clasă, ENGIE Romania a amenajat două ateliere noi de practică, la Colegiul Tehnic “Mihai Bravu” din București. Ateliere sunt dotate cu instrumente moderne, necesare pentru învățarea practică și exersarea abilităților și operațiunilor specifice meseriei de instalator.

ENGIE Romania a investit în crearea şi dotarea unor ateliere în care elevii învăță meseria direct de la colegi experimentați din companie. Angajații ENGIE Romania îi îndrumă pe tot parcursul formării astfel încât, la finalul celor trei ani de studiu, aceștia să deţină toate cunoștințele necesare unei integrări facile în companie. În primul an de studiu, elevii beneficiază de 40 de zile de formare practică, urmând ca în anii următori această perioadă să se extindă până la 120 de zile. În baza parteneriatului existent între ENGIE Romania și instituțiile de învățământ partenere, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din București, respectiv Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov, elevii beneficiază de formare teoretică și practică de la școală și companie, timp de trei ani, în baza unui contract de pregătire practică. Școala asigură resurse umane și financiare pentru formarea teoretică, iar compania asigură resursele umane și financiare pentru formarea practică a elevilor care se înscriu în această formă de învățământ.

Pentru anul școlar 2021-2022, ENGIE Romania are în vedere formarea a două noi clase, în București și Galați. Elevii care optează pentru programul “Energie pentru meseria mea”, au avantaje financiare multiple, oferite de către statul român și de către companie: până la 1.050 de lei lunar, transport urban dedicat și masa de prânz pe durata practicii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. care e exemplul ala de urmat?..
    faptul ca o societate comerciala, pe care si asa o cocosati cu taxe trebuie sa isi scoleasca singuri viitorii angajati? …
    dar cu taxele de la ei si jumate din salariile TUTUROR angajatilor ce faceti ?

  2. Să platesc eu abonament pentru teava de gaze bagata in oras prin munca patriotica a bunicilor mei? Prostia si hidrogenul..

  3. A propos de sistemul DUAL, fiecare il face cum doreste ! Dupa ureche, la nimic nu serveste Autoritatea nici ea nu stie !
    Nu exista Orientare scolara si profesionala, nu este monitorizat acest sistem de formare !

    Formarea DUALA trebuie extinsa in toate domeniile, si conceputa ca o exigenta de participare la mandatele publice si fondurile europene .

    Si in acest domeniu, incompetenta a creat drumul Sariri etapelor !

    Iata,
    Procedura de angajare a unei persoane care dorește să urmeze formarea duală ;
    Cine ? Face ce ?
    1.Angajator,
    companie
    sau instituţie – Se anunta intentia de formare la serviciul instruire formare profesionala din cadrul oficiului de formare profesionala
    – Completeaza formularul de solicitare de autorizatie de forma instrui ucenici
    2.Serviciu Instruire
    profesional – Examineza intentia (solicitarea) de autorizare a forma instrui de angajator, companie sau institutie in functie de criterile si conditiile fixate prin lege sau ordonanta nationala / judeteana pentru formarea . instruirea de ucenici.
    a. Analiza dosarului
    b. Serviciul de instruire mandateaza un comisar de la branche branche pentru un vizite de informare.
    3.Serviciu
    Instruire profesional – Emite, acorda autorizarea de formare si determina numarul maxim de locuri de ucenicie.
    4.Angajator,
    companie sau instituţie – Décide numarul de locuri de ucenicie scoase pentru formarea de ucenici
    – Publica anunturile in media pentru aceste locuri
    5.Angajator, companie
    sau instituţie – – Sélectioneaza ucenicul.
    – Accesul la formarea DUAL presupune conditia candidatului ca a terminat scolaritatea obligatorie.
    6.Angajator, companie
    sau instituţie – Finalizeaza contractul de ucenicie care este semnat de ;
    Angajator,
    Companie sau Institutie,
    Ucenic sau reprezentantul legal.

    7.Angajator, companie
    sau instituţie -Trimite contractul in trei exemplare la serviciul de formare profesionala
    8.Serviciu Instruire
    profesional .- Aproba contractul
    – Trimite un exemplar la entreprise sau institutia si la ucenic, originalul ramane la serviciul de formare profesionala
    – Introduce in sistemul sau de management coordonatele ucenicului si deasmenea faccce inscrierea in forma de DUAL.

    • Prea complicat. Sa aiba garantat elevul jobul si salarizarea corespunzatoare sa aiba de ce sa traga. Si sa aiba cel putin timp de 6 luni sa se formese practic sau sa vada daca i se potriveste sau nu. Ministerul si ITM sa se dea la oparte, sa fie mai indulgenti la bac, si sa scoata restul disciplinelor plus eventual sa fie o scutire de impozite in primul an pt angajat cat si pt angajator.

      Romaneste, trebuie sa te duci tu ca manager la scolile foste profesionale sa convingi directiunea ca sa va asculte si gasitii voi un mod de colaborare. Altfel cauta oameni din orase mai mici unde tineretul este obligat sa participe la reparatia tractorului ale instalatiilor electrice, tevilor si a masinii sau cine e cu hobbyuri apropiate de domeniul dvs. de activitate. Apoi salar minim pana devin productivi sau pleaca.

  4. 1. Banii bagati de orice privat in educatie se scade din impozit! – cu o limita bineinteles dar mai mare de 10%
    2. Nu mai dati idei ca apare Anisie si face invatamant dual online, invata copii sa taie cu polidiscul online!