G4Media.ro

Exercițiul militar “Primăvara Dacică 2025” din România, un test crucial pentru testarea…

Sursa Foto: army-technology.com

Exercițiul militar “Primăvara Dacică 2025” din România, un test crucial pentru testarea capacității Armatei Franței de a face față Rusiei lui Putin (Politico)

Anul viitor se va dovedi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta își propune să se transforme într-o forță capabilă să facă față Rusiei, scrie Politico.

În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, denumit “Primăvara Dacică 2025”, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid spre flancul estic al NATO. Este o competență cheie în cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să atace un membru al alianței.

„Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm cu oameni cu care am merge efectiv la război”, a declarat vineri șeful comandamentului terestru al armatei pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse.

Exerciții precum Primăvara dacică „sunt un semnal strategic”, a adăugat el.

În ultimii ani, forțele terestre ale Franței au început o „transformare profundă” pentru a fi pregătite pentru un conflict de mare intensitate similar războiului din Ucraina. Armata franceză are, de asemenea, noi ordine din partea NATO: până în 2027 ar trebui să fie capabilă să desfășoare o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniții și provizii.

Atingerea acestui obiectiv se află în centrul exercițiului „Primăvara Dacică” de anul viitor, au explicat ofițeri de rang înalt. Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile – un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței în fața aliaților din NATO și va deschide calea pentru atingerea obiectivului din 2027.

O brigadă are între 3.000 și 5.000 de soldați, în timp ce o divizie are de la 10.000 la până la 25.000 de militari.

Provocarea cheie va fi să ajungă în România într-o perioadă atât de scurtă de timp. „Nu există încă un Schengen militar și trebuie să îmbunătățim în mod decisiv mobilitatea militară în Europa”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, reluând preocupările exprimate anterior de șeful său.

O primă desfășurare de trupe în România în 2022 a fost afectată de birocrație, proceduri la frontieră și trenuri neadecvate pentru echipamente militare. De atunci, statele au depus eforturi pentru a elimina astfel de probleme.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează