G4Media.ro

Există sau nu o variantă chiliană a SARS-CoV-2? Israel a anunțat un…

sursa foto: Pixabay

Există sau nu o variantă chiliană a SARS-CoV-2? Israel a anunțat un prim caz cu o tulpină considerată originară din ţara sud-americană la o persoană deja vaccinată / Chile respinge această posibilitate

Institutul de Sănătate Publică (ISP) din Chile a respins existenţa unei „variante chiliene” de SARS-CoV-2, după ce Ministerul Sănătăţii din Israel a avertizat în legătură cu primul caz al unui paciente infectate cu o tulpină considerată originară din această ţară sud-americană, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Am revizuit baza de date Gisaid (Global Initiative on Sharing All Influenza Data), o bază de date internaţionale unde sunt denumite variantele conform ţării de origine. Prin urmare, în acest caz eliminăm pentru moment existenţa unei variante chiliene în lume”, a declarat online directorul ISP, Heriberto Garcia.

Semnalul de alarmă a fost tras în urma unei informaţii publicate de autorităţile din Israel, potrivit căreia o persoană revenită în ţară după o călătorie în străinătate s-a îmbolnăvit de COVID-19, deşi era vaccinată, în urma contractării unei tulpini considerate originară din SARS-CoV-2 din Chile.

„Ceea ce este posibil să se fi întâmplat este ca Israelul să fi revizuit cazul unui turist care a trecut prin Chile şi s-a infectat cu una dintre variantele deja detectate în ţară, care nu sunt variante îngrijorătoare sau de interes şi care sunt peste zece, mai mult sau mai puţin, în întreaga lume”, a explicat Garcia.

Pentru ca o tulpină de SARS-CoV-2 să poată fi denumită „chiliană” trebuie să fie nu doar prezentă în Chile ci şi să devină contagioasă şi în alte ţări, a precizat expertul sanitar.

„Dacă nu este cazul, este foarte dificil ca Gisaid să numească ‘variantă chiliană’ o variantă care circulă ocazional în ţară”, a subliniat el.

Chile se confruntă cu al doilea val al pandemiei care, începând de anul trecut, a provocat deja 1,2 milioane de cazuri şi 26.659 de decese şi care a pus sub presiune sistemul sanitar şi a obligat închiderea frontierelor şi plasarea în izolare a peste 90% din populaţie timp de mai multe săptămâni.

Cu toate acestea, în ultimele zile numărul contagierilor a început să scadă, iar luni au fost raportate 4.874 noi cazuri şi 98 de decese.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Așteptăm cu nerăbdare și tulpina togoleză….

  2. Parca nr tarilor e 194, deci mai e cale lunga.

  3. Speram sa fie doar cate o tulpina/tara, sa nu ne confuzam si mai rau…

  4. In curand o sa apara tulpina Olteneasca:)))

    Asta e o noua arma de atac impotriva anumitor tari, dolarul nu mai e de ajuns se pare