![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/image_2025-02-15_115420931.webp)
Exoscheleții robotizați ajută turiștii chinezi să escaladeze cel mai dificil munte din țară
Cu o înălțime de 2.000 de metri și peste 7.000 de trepte, Muntele Tai, din provincia Shandong din estul Chinei, este cunoscut pentru faptul că transformă picioarele în jeleu pentru oricine vrea să ajungă în vârf, scrie CNN.
VIDEO-urile de pe toate rețelele de socializare chineze, cum ar fi Douyin, aplicația soră a TikTok, îi arată chiar și pe cei mai în formă excursioniști tremurând, prăbușindu-se sau încercând să coboare în patru labe.
Unii vizitatori angajează „tovarăși de cățărare” pentru a-i ajuta să ajungă în vârf.
Dar oficialii din turism din Shandong au venit cu o altă idee: picioare robotizate.
La 29 ianuarie, prima zi a Anului Nou Chinezesc, zece exoschelete cu inteligență artificială au debutat la Muntele Tai (Taishan în mandarină), atrăgând peste 200 de utilizatori pentru o taxă cuprinsă între 60 și 80 de yuani (8 – $; 11 $ USD) pe utilizare în timpul unei săptămâni de testare, potrivit agenției de știri Xinhua.
Co-dezvoltat de Taishan Cultural Tourism Group și Kenqing Technology, o companie de tehnologie din Shenzhen, acest dispozitiv este conceput pentru a se înfășura în jurul taliei și coapselor utilizatorilor și cântărește doar 1,8 kilograme, potrivit prezentării produsului de către firmă.
Propulsat de algoritmi AI, acesta poate detecta mișcările utilizatorilor și poate oferi „asistență sincronizată” pentru a ușura povara picioarelor, potrivit Kenqing Technology.
Alpiniștii chinezi folosesc exoscheleți robotizați în timp ce escaladează Muntele Tai din estul Chinei. Grupul de turism cultural Taishan
Fiecare exoschelet robotizat funcționează cu două baterii, cu o durată de aproximativ cinci ore, potrivit lui Wang Houzhe, secretar adjunct al Comitetului de partid al Taishan Cultural Tourism Group. În general, este nevoie de șase ore pentru a urca în vârf.
„Chiar funcționează!” Li Chengde, un turist în vârstă de 68 de ani din capitala Jinan, a declarat agenției de stat Xinhua News Agency după ce a încercat dispozitivul. „M-am simțit de parcă cineva mă trăgea în sus!”
„Acest lucru poate ajuta mai mulți oameni să urce pe munte și să se bucure de peisajul muntelui Tai… fără să fie prea obositor”, a declarat Wang pentru mass-media de stat chineză.
Jacky, un creator de conținut din Shandong care a solicitat un pseudonim din motive de confidențialitate, a testat dispozitivul duminica trecută timp de o jumătate de oră pe sute de pași.
În timp ce se face ecoul feedback-ului general pozitiv ca mulți alții, el a declarat pentru CNN că există încă loc pentru îmbunătățiri.
Turiști la Muntele Tai, provincia Shandong.
Articol conex
În China, oamenii angajează „tovarăși de alpinism” pe bani mulți. Cu cât sunt mai atractivi, cu atât prețul este mai mare
„Experiența este cu siguranță mai ușoară”, a spus el despre alpinism cu dispozitivul pus. „Dar odată ce l-am dat jos, m-am simțit un pic neîndemânatic mergând (pe cont propriu).”
Tânărul în vârstă de 29 de ani a spus că s-a simțit ca o „marionetă” cu aparatul care făcea toată treaba, dar odată ce s-a obișnuit să nu depună efort, a fost „foarte obositor” după ce a scos exoscheletul și s-a întors la cățărat cu propriile puteri.
Jacky a adăugat că dispozitivul i s-a părut, de asemenea, incomod atunci când a trebuit să meargă la baie și să își lege șireturile în timp ce îl purta. Exoscheletul necesită mâini suplimentare pentru a fi pus și scos, iar ghemuirea completă ar putea risca să rupă curelele strânse.
El a mai spus că bateria are nevoie de mai mult suc.
Wang de la Taishan Cultural Tourism Group a declarat că echipa va prelungi durata de viață a bateriei și va înființa locuri de înlocuire de-a lungul traseelor de drumeție, potrivit presei chineze legate de stat.
În prezent în faza de testare beta, exoscheletele sunt așteptate să ajungă pe piața de masă la începutul lunii martie, potrivit departamentului local de publicitate.
Alpiniștii chinezi poartă exoscheleți robotizați în timp ce escaladează Muntele Tai din Shangdong, China de Est. Taishan Cultural Tourism Group
În ciuda câtorva sughițuri, Jacky consideră roboții exoschelet un „produs bun” și o „adevărată binecuvântare” pentru persoanele în vârstă, copii și vizitatorii cu mobilitate redusă. Jumătate dintre excursioniștii care au ales să încerce prototipurile de exoschelete de la Muntele Tai erau persoane în vârstă.
În plus față de faptul că fac escaladarea munților mult mai ușoară, aceste suporturi de mers pe jos au stârnit discuții online cu privire la aplicațiile lor mai largi într-o țară care se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației.
Anul trecut, 22% din populația Chinei avea peste 60 de ani, iar această cifră se preconizează că va crește la 30% până în 2035, populația în vârstă depășind 400 de milioane, conform Biroului Național de Statistică din China.
Și dimensiunea pieței de îngrijire inteligentă a vârstnicilor din China a fost estimată la 6,8 trilioane de yuani (aproximativ 934 miliarde de dolari) în 2024, a raportat radiodifuzorul de stat chinez CCTV.
Kenqing Technology, co-dezvoltatorul exoscheletelor robotizate, care a fost fondată în 2015, are în vedere această piață vastă a îngrijirii persoanelor în vârstă. Acesta a lansat un exoschelet special conceput pentru utilizatorii vârstnici, care cântărește 2,4 kilograme și are un preț de 17.000 de yuani (2.334 USD) pe gigantul chinez de comerț electronic Taobao.
Pentru a debloca pe deplin potențialul roboților de îngrijire a persoanelor în vârstă, specialiștii din industrie au declarat pentru Xinhua News Agency că este nevoie de un sprijin politic mai puternic pentru a crește producția acestora, menținând în același timp prețurile accesibile pentru toți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.