G4Media.ro

Experiment: Cât costă serviciile Tinder pentru utilizatorii de vârste diferite în România/…

sursa foto: Pexels

Experiment: Cât costă serviciile Tinder pentru utilizatorii de vârste diferite în România/ Aplicația de dating a prestat servicii la prețuri mai mici pentru utilizatorii sub 30 de ani din mai multe state, între care și Marea Britanie, și Olanda

Utilizatorii platformei de întâlniri Tinder cu vârste sub 30 de ani au beneficiat de serviciile premium la prețuri reduse ale aplicației, în comparație cu utilizatorii cu vârste mai înaintate, conform unui grup de consumatori din Marea Britanie, notează Politico

Grupul de consumatori a folosit aproape 200 de clienți anonimi pentru a crea profiluri pe aplicația Tinder. Astfel, grupul a concluzionat că utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani au plătit cu 48% mai mult decât utilizatorii mai tineri, în timp ce cei peste 50 de ani s-au confruntat cu o factură cu 46% mai mare, conform Politico. 

Pentru a vedea dacă diferențele de prețuri pentru persoanele cu vârste de peste 30 de ani se aplică în România, am realizat un experiment. Astfel, am descărcat aplicația Tinder și ne-am creat două conturi, ambele de bărbați. Primul, în vârstă de 20 de ani pe care l-am denumit “Horațiu”, iar celălalt, în vârstă de 40 de ani, căruia i-am dat numele “Marius” .

În cazul lui Horațiu (20 ani), pentru utilizarea serviciilor premium în decursul unui an, prețurile au fost următoarele: pentru achiziționarea abonamentului Tinder Plus, valoarea acestuia se ridică la peste 24 lei/ lună, pentru Tinder Gold prețul ajunge la peste 40 lei/lună, iar în cazul abonamentului Tinder Platinum, un tânăr de 20 de ani trebuie să scoată din buzunar aproximativ 50 de lei/lună.

În ceea ce îl privește pe Marius (40 ani), prețurile au rămas aceleași, nefiind sesizate diferențe de tarife pentru acesta, chiar dacă a depășit vârsta de 30 de ani. Se poate spune că în acest moment aplicația, în România, nu percepe tarife diferențiate în funcție de vârstă.

Conturile create pe Tinder au fost ulterior șterse după finalizarea acestui experiment. 

Diferențele de preț practicate de Tinder în trecut

La începutul lui februarie 2022, Tinder a dezvăluit că va înceta să mai perceapă utilizatorilor din întreaga lume prețuri diferite în funcție de vârsta lor, conform publicației Consumer Report, care precizează și Brazilia, India sau Noua Zeelandă în rândul țărilor unde utilizatorii au fost taxați diferit.

Tinder spunea, la acea vreme, că a eliminat prețurile bazate pe vârstă în SUA și Australia în 2021, iar acest lucru va fi implementat un an mai târziu și în Regatul Unit. Compania americană preciza că practica se va opri la nivel mondial până la sfârșitul lunii iunie 2022, potrivit sursei citate.

O cercetare a Fundației Mozilla Consumers International arata că utilizatorilor Tinder Plus li se percepeau prețuri diferite pentru exact aceleași servicii. În Țările de Jos, utilizatorii olandezi Tinder Plus sunt taxați între 3,90 euro și 22,76 euro, conform ziarului olandez Silicon Canals.

Diferența între prețuri, așa cum a constatat cercetarea, nu aduce nicio caracteristică suplimentară. Înseamnă că cei care au plătit 3,90 euro și celor care li s-a facturat 22,76 euro pentru Tinder Plus în Țările de Jos beneficiază de exact aceleași caracteristici și experiență. Cercetarea notează, de asemenea, că prețul a variat între 4,99 dolari și 26,99 dolari și în SUA.

Tinder și procesele intentate de utilizatori pentru discriminare 

Această strategie de afaceri a atras mai multe procese în instanță împotriva companiei americane pentru discriminare, iar unele dintre acestea au fost câștigate de către utilizatorii care s-au simțit nedreptățiți de practicile comerciale care îi vizau direct.

Astfel, Allan Candelore, un utilizator Tinder, a intentat un proces, spunând că diferența de preț a încălcat o lege din California care „interzice discriminarea de către instituțiile de afaceri”. 

Curtea de apel a fost de acord cu acest punct de vedere: „Unii consumatori mai în vârstă vor fi mai constrânși de buget și mai puțin dispuși să plătească decât unii utilizatori sub 30 de ani”, a scris judecătorul.

În încheiere, instanța din California a constatat că modelul de stabilire a prețurilor pentru aplicația de dating este discriminatoriu, iar Tinder trebuie să înceteze să mai taxeze clienții mai în vârstă pentru serviciul premium plătit.

În 2018, Lisa Kim a inițiat o acțiune colectivă în instanță care ar include peste 230.000 de utilizatori, împotriva companiei americane pentru practicile comerciale înșelătoare și ilegale ale Tinder, în special discriminare în funcție de vârstă în planurile sale de preț.

Ca răspuns, Tinder a blocat mai întâi cazul prin citarea clauzei de arbitraj, prezentă în rubrica din Termeni și condiții, iar Kim a făcut apel până când părțile au ajuns la o înțelegere. Compania americană va trebui să plătească membrilor reprezentați de Lisa Kim, compensație combinată de 11,5 milioane de dolari. Pentru a renunța la revendicări, reclamanții vor putea primi mai multe avantaje în aplicația Tinder, printre care 50 de Super Likes, prin care își pot crește șansele de a întâlni un posibil partener sau un abonament gratuit Tinder Plus/Tinder Gold, precizează The Verge.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Tinder are preturi?? De ce ar folosi cineva mizeria asta, nu se gaseste hartie igienica?? Sau cu telefonul nu te poti sterge la fund??

  2. Ma scuzati, eu am deschis mai tarziu internetu…
    1 Ce-i aia tinder si de ce?
    si
    b. daca ne trebuie, care ar fi tarifele la 70+?

  3. Au murit vechile metode, numai prin Tinder se poate? Trebuie sa fii exagerat de prost sa scoti bani din buzunar pentru asa ceva

  4. Ca de obicei mai sus, aceiași moshi răsuflati care comentează despre lucrurile pe care nu le cunosc, care nu fac parte din lumea lor, si cu care nu au nicio legătură :))

    • E șocant nivelul de hate și de spălare pe creier la care s-a ajuns.
      Orice fenomen care îi depășește e marxist, progresist, etc, asta datorită unor televiziuni care nu fac altceva decât să ne intoxice părinții, bunicii cu manipulările lor.
      Oamenii ajunși la o anumită vârstă se adaptează mai greu la schimbări, se pot simți rămași în urmă, ar trebui să-i ajutăm să țină pasul.