G4Media.ro

Experimentul săptămânii de lucru de patru zile – un succes total în…

Sursa foto: Facebook/ FMI

Experimentul săptămânii de lucru de patru zile – un succes total în Islanda

Experimentul realizat pe scară largă în administrația publică centrală și cea locală din Islanda în perioada 2015 – 2019 a arătat că scurtarea săptămânii de lucru la patru zile a fost un succes atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, arată BBC.

În cadrul experimentului, muncitorii au primit aceleași salarii pentru doar patru zile de lucru. Subiecții încercării au fost 2.500 de angajați, adică aproximativ 1% din forța de muncă a țării.

Primul rezultat a fost că productivitatea a rămas constantă sau s-a îmbunătățit, potrivit cercetătorilor care au analizat datele puse la dispoziție de angajatori. În ceea ce îi privește pe angajați, ei au raportat un nivel scăzut al stresului, precum și îmbunătățirea echilibrului dintre viața privată și cea profesională.

Experimente similare au loc acum în Spania și Noua Zeelandă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Alo, astia au testat pe functionari publici. Pai la noi astia oricum au program de gravide, de la 10-13 😂😂

  2. Acum bugetarii nesimtiti or sa ceara si spor de lucru pentru 5 zile pe saptamana, chiar daca „muncesc” doar jumatate de zi. Nu mai dati articole de genul asta ca le dati idei la paraziti.

  3. Nu poti compara bugetarii din Islanda cu cei din Romania.
    E o distanta uriasa de munca, respect,corectitudine…
    Astia ai nostri abia asteapta asa ceva,dar sa ramana la tupeul si nesimtirea lor .

  4. Pai daca nu s-a imbunatatit semnificativ productivitatea (nu e clar din articol), atunci nu e niciun succes, inseamna ca per total s-a „produs” mai putin.

    • @ sile – „Primul rezultat a fost că productivitatea a rămas constantă sau s-a îmbunătățit”… vrei sa spui ca tu chiar nu intelegi exact cuvintele astea? Eu zic sa mai citesti o data, sa silabisesti eventual (poate sa cauti in dex sensul cuvintelor) si pe urma te intorci aici si pui si tu un comentariu ceva mai inteligent.