G4Media.ro

Expert austriac în drept european: O eventuală acțiune a României împotriva Austriei…

Expert austriac în drept european: O eventuală acțiune a României împotriva Austriei ar fi admisibilă din punct de vedere formal, „dar nu ar avea nicio șansă de reușită”

Expertul în drept european Walter Obwexer, de la Universitatea din Innsbruck, nu dă nicio șansă procesului amenințat de România împotriva Austriei din cauza veto-ului Schengen, relatează presa austriacă.

„O acțiune în despăgubiri împotriva Austriei în fața CEJ este evident inadmisibilă”, a declarat Obwexer vineri, „o acțiune în despăgubiri împotriva statelor membre nu este prevăzută în tratatele UE”.

O acțiune în despăgubiri împotriva Uniunii Europene ar fi admisibilă din punct de vedere formal, „dar nu ar avea nicio șansă de succes”, a continuat Obwexer. El a invocat ca motiv procedura prevăzută în Actul de aderare la UE cu România și Bulgaria, conform articolului 4 alineatul (2), potrivit căruia eliminarea controalelor la frontierele interne are loc după evaluarea de către Consiliu.

Austria a invocat motive pentru veto-ul său, și anume afluxul de solicitanți de protecție prin România și, în al doilea rând, faptul că sistemul Schengen nu funcționa, a spus Obwexer. Acestea au fost motive factuale de justificare.

Chiar dacă România argumentează că migrația ilegală nu trece prin teritoriul său, argumentul privind nefuncționarea sistemului Schengen, cu numeroasele controale actuale la frontierele interne, rămâne. „Nu există niciun drept la o aderare deplină la Schengen”, a spus Obwexer.

Potrivit expertului în drept european, o acțiune în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) ar dura aproximativ un an și jumătate pentru a se ajunge la un verdict.

Context

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”. El a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

Citește integral

BREAKING Premierul Ciolacu anunță că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen și va cere despăgubiri / ”Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Într-adevăr, nimeni și nimic nu poate forța Austria să voteze altfel decât dorește.

    Pe de altă parte, argumentul „funcționării Schengen” este batjocoritor la adresa României, întrucât chiar la procesul de vot în care Austria s-a opus aderării României, a susținut Croația, aflată chiar pe o rută importantă de migrație.

    În realitate, Austria repetă acest pretext absurd pentru a arăta cu aroganță că nu-i pasă dacă este credibil sau nu, atât timp cât nu poate fi nicicum determinată să-și schimbe poziția anti-europeană.

    • Provizoratul vine de la faptul că până în prezent politicienii români n-au făcut nimic deosebit.

  2. Daca prapaditii astia chiar vor razboi, trebuie sa-l primeasca. Trebuie terminate (evident, legal) toate firmele austriece din Romania. Trebuie sa le aratam care le e locul de sclavi la mujici.

  3. Mda. Este un punct de vedere,dar mai sunt si altele, mai optimiste pentru Ro., singura problema e timpul pana la decizie. Personal, e prima oara cand citesc despre motivarea asta austriaca: „afluxul de solicitanți de protecție prin România”!?! Poate nu m-am informat eu bine. Oricum, cel mai sigur si rapid mod de aderare Schengen ramane „vizita” de saptamana viitoare a staffului OMV la Bucuresti, dar in Piata Victoriei este penurie mare de neuroni si…oua, Polonia-i Polonia iar Ro. iohannista e asta pe care o stim si o simtim cu totii. La capitolul curaj si inteligenta nu prea excelam in ultimii ani.

    • „Timpul până la decizie” poate fi mult mai scurt, chiar şi aşa, având in vedere că Austria blochează si va bloca România, cât timp doreşte. Deci, mai bine aşa, cu acțiune judecătorească. Dacă-l ascultau pe Tomac, si incepeau asta la scurt timp dupa ce el a zis, era câştigat timp…

  4. mai lasati mandria asta stupida cu intrarea in Schengen. nu sunt asa de mulyi migranti pe la noi tocmai din aceasta cauza si datorit distantei. Oare cum credeti ca va fi daca se muta ruta, in conditiile in care avem 2 scanere (ambele in port), si personalul dintr-o vama este ridicat de dna, dar se intoarce curat datorita „justitiei functionale”. la noi abia se descurca astia cu cateva sute de rataciti. grecii si italienii abia mai respira, in franta nu mai stiu cati sunt, in sud au orasele lor…..Dar au ei in cap ca ii mai voteaza cineeva daca intra.mai deschis 2-3 puncte de frontiera cu ungaria si gata cu traficul. sau ii pui sa stea la coada pe aia care sunt in concediu (exita tren si avion)

  5. Nu avem forța de a învinge. Suntem slabi, nepregătiți și îngâmfați. Și n-avem maneră.

  6. Cea mai eficientă metodă este folosirea veto-ului în Consiliu European de către România, nu contează pt. ce, orice. Putem motiva: veto-ul nostru nu este îndreptat împotriva Austriei, Portugaliei, Sloveniei etc, este un semnal împotriva Comisiei Europene și a Consiliului European. Dar cine să facă asta…robotu’, că el merge la Consiliu European?!

  7. Stratagemă veche: când vrea unul, nu vrea celălalt.

  8. E ilogic ce spune expertul în drept european.Admite în același timp că acțiunea poate fi și inadmisibilă ,dar și admisibilă numai formal.Păi ori e admisibilă ori nu!În plus afirmă cu siguranță că acțiunea nu are nicio șansă și leagă asta de un text privind evaluarea frontierelor din tratatul de aderare a României și Bulgariei la UE.Păi decizia de veto a Austriei nu e legată de deficiențe concrete constatate în evaluarea frontierelor României și Bulgariei,unde experții din teren au dat undă verde, ci de faptul că nu ar funcționa sistemul Schengen în general în UE,datorită menținerii controlului intern la frontiere(cazul controlului exercitat de Germania la frontiera cu Austria) și a neînregistrării migranților aflați în tranzit care ajung în Austria și nu mai pot fi returați acolo unde au fost inițial înregistrați(cazul Ungariei care procedează în acest mod).Și atunci dl.expert în drept european nu e bine să o facă pe mama Omida și să previzioneze respingerea unei posibile acțiuni a României la CJUE împotriva Austriei,căci dacă instanța comunitară declară admisibilă acțiunea,fie și formal cum spune el,atunci se va analiza îngrădirea liberei circulații a marfurilor și persoanelor în UE,prevăzută de tratatele comunitare și implicit prejudiciile cauzate de o asfel de stare de fapt pricinuită de statul austriac.Tot atăt de bine instanța CJUE poate să califice din start acțiunea ca inadmisibilă, pentru că tratatele UE nu prevăd acțiuni în despăgubiri pentru deciziile politice luate de forurile comunitare.Dar și aici instanța are marjă de apreciere și poate invoca normativele de drept comun în UE privind necesitatea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor.

  9. Într – un proces civil, fiecare parte vine cu dovezi pentru a demonstra culpa și prejudiciile create de cealaltă parte. Noi vom încerca să demonstrăm că respectăm cerințele Schengen și vom cuantifica prejudiciile aduse persoanelor fizice, juridice și mediului înconjurător de către veto-ul austriac. Ei vor încerca să demonstreze că poliția română de frontieră e foarte coruptă și că intră imigranți la noi nestingheriți. Argumentul lor va fi că o corupție la scară largă e incompatibilă cu statutul de membru UE. Așa că…. meciul se joacă.

    • Criteriile tehnice, singurele care legal contează, sunt îndeplinite de România din anul 2011, fapt certificat in urma repetatelor inspecții .

  10. Sosirea migrantilor prin Romania nu e sustinut de date. Motivul nefunctionarii Schengen a fost invalidat juridic de insasi Austria cand a votat intrarea Croatiei.

  11. „Nu există niciun drept la o aderare deplină la Schengen”, a spus Obwexer.
    Cata aroganta imperiala!
    Fara sa vrea nea Obwexer a dat un semnal de nemultumire si slabiciune. OK, mergem inainte,peste ei!

  12. Păi dacă Schengen nu funcționează pentru administrația Austriei, să iasă din el.Sa pună puncte de control vamal.