Expert austriac în drept european: O eventuală acțiune a României împotriva Austriei ar fi admisibilă din punct de vedere formal, „dar nu ar avea nicio șansă de reușită”
Expertul în drept european Walter Obwexer, de la Universitatea din Innsbruck, nu dă nicio șansă procesului amenințat de România împotriva Austriei din cauza veto-ului Schengen, relatează presa austriacă.
„O acțiune în despăgubiri împotriva Austriei în fața CEJ este evident inadmisibilă”, a declarat Obwexer vineri, „o acțiune în despăgubiri împotriva statelor membre nu este prevăzută în tratatele UE”.
O acțiune în despăgubiri împotriva Uniunii Europene ar fi admisibilă din punct de vedere formal, „dar nu ar avea nicio șansă de succes”, a continuat Obwexer. El a invocat ca motiv procedura prevăzută în Actul de aderare la UE cu România și Bulgaria, conform articolului 4 alineatul (2), potrivit căruia eliminarea controalelor la frontierele interne are loc după evaluarea de către Consiliu.
Austria a invocat motive pentru veto-ul său, și anume afluxul de solicitanți de protecție prin România și, în al doilea rând, faptul că sistemul Schengen nu funcționa, a spus Obwexer. Acestea au fost motive factuale de justificare.
Chiar dacă România argumentează că migrația ilegală nu trece prin teritoriul său, argumentul privind nefuncționarea sistemului Schengen, cu numeroasele controale actuale la frontierele interne, rămâne. „Nu există niciun drept la o aderare deplină la Schengen”, a spus Obwexer.
Potrivit expertului în drept european, o acțiune în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) ar dura aproximativ un an și jumătate pentru a se ajunge la un verdict.
Context
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”. El a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.
De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii