Expert din Republica Moldova: Dacă nu ar fi acum ajutorul României am sta și noi în întuneric și am îngheța ca ucrainenii
Declarația președintei Maia Sandu de la reuniunea „Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova”, care are loc zilele acestea la Paris, precum că urmează o iarnă complicată, reprezintă o declarație realistă și evidențiază problemele grave cu care se confruntă țara, arată o analiză Radio Chișinău, preluată de Rador.
Asupra Rep. Moldova continuă să planeze pericolul deconectării de la gazele naturale de către Federația Rusă, susțin analiștii de la Chișinău. În acest context, sprijinul oferit de partenerii europeni și internaționali este vital pentru ca Rep. Moldova să traverseze această perioadă dificilă, transmite Radio Chișinău.
La Paris, președinta Maia Sandu a spus lucrurilor pe nume, în condițiile în care trecem printr-o criză energetică fără precedent, iar perspectivele nu sunt optimiste, apreciază analistul politic Veaceslav Berbeca.
„Într-adevăr ne așteaptă o iarnă complicată. Există riscul deconectării de la gaze , există riscul deconectării de la energie în valuri. În prezent importăm aproape 90% din necesarul de energie electrică din România, care ne vine în ajutor în cele mai grele timpuri. Federația Rusă folosește instrumentul energetic pentru a se răzbuna, pedepsi și sancționa statele care nu îi sunt loiale. Rep. Moldova are propriile interese de a fi alături de lumea occidentală, civilizată și nicidecum de a face pe placul unui stat agresiv cu tendințe de manifestare imperialiste”, a spus Berbeca.
Federația Rusă folosește nu doar metodele economice, dar și diversioniste pentru a destabiliza situația în statele post-sovietice, în speță Rep. Moldova, și a aduce la putere partide pro-ruse pe care le finanțează, susține analistul Nicolae Negru. El apreciază sprijinul oferit de Uniunea Europeană, în special de România, în condițiile în care timp de 30 de ani reducerea dependenței de resursele energetice rusești nu a constituit o prioritate pentru guvernările de la Chișinău.
„Precedentele guvernări fie că s-au lăsat șantajate, cumpărate de Rusia, fie nu le-a păsat și în acest caz îi revine guvernării PAS să scoată Rep. Moldova din acest impas. Desigur că are nevoie de ajutorul Uniunii Europene, de ajutorul României, în primul rând că e alături. Și chiar suntem ajutați. Fiindcă dacă nu ar fi acum ajutorul României am sta și noi în întuneric ca și ucrainenii, am îngheța”, a menționat Negru.
Nicolae Negru susține că operabilitatea gazoductului Iași-Chișinău și posibilitatea de a procura resurse energetice de pe piața Uniunii Europene diminuează din puterea loviturilor aplicate de Federația Rusă asupra Rep. Moldova.
Analistul Anatol Țăranu apreciază succesul istoric pe care Rep. Moldova îl înregistrează în materie de politică externă reușind să mobilizeze susținerea din partea comunității internaționale.
„Rep. Moldova astăzi are cea mai mare deschidere din partea partenerilor săi de dezvoltare din occident. Ceea ce s-a întâmplat la Paris încă o dată demonstrează că politica noastră externă și deschiderea pe calea integrării europene este direcția cea mai de succes a activității guvernării, în speță a președintei Maia Sandu. Fără ca acest curs de integrare europeană să fi fost amplificat de actuala guvernare, Rep. Moldova pur și simplu nu ar fi supraviețuit”, a declarat Țăranu.
Conferința ministerială de la Paris este a treia reuniune a „Platformei de Sprijin” pentru Rep. Moldova, lansată în primăvara acestui an de România, Franța și Germania, pentru ca țara noastră să poate face față multiplelor crize generate de războiul din Ucraina.
Primele două reuniuni, desfășurate la Berlin și București, s-au soldat cu mobilizarea unui sprijin de 1,3 miliarde de euro sub formă de granturi, împrumuturi preferențiale și ajutor umanitar pentru Rep. Moldova.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.