G4Media.ro

Expert grec: Piața imobiliară din Grecia este la kilometri distanță de marile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Expert grec: Piața imobiliară din Grecia este la kilometri distanță de marile piețe imobiliare consolidate, precum cea a României / Care sunt deosebirile dintre cele două țări

Chiar dacă piața imobiliară din Grecia se află într-o fază de dezvoltare, după o criză de zece ani, nu pare să poată concura în prezent cu restul piețelor din UE, în ciuda norilor negri care se adună pe continent. Piața imobiliară din Grecia este la kilometri distanță de marile piețe imobiliare consolidate, precum cea a României, după cum susține directorul general al grupului de companii MORE, Ilias Papageorgiadis, pentru powergame.gr, citată de Rador Radio România.

În 2024, prețurile imobilelor grecești vor continua să crească, iar numărul clădirilor rezidențiale nou construite este așteptat să înregistreze o ușoară creștere între 5% și 15%, în funcție de regiune.

Concret, Grecia se află într-o fază diferită față de România, o piață care a crescut semnificativ din 2013 încoace și care va continua să aibă o evoluție stabilă în 2024, deși în 2025 este de așteptat să scadă.

După cum subliniază Ilias Papageorgiadis: „România are dimensiuni complet diferite față de Grecia, are un alt model de urbanism, mai flexibil și o altă structură, fiind o piață orientată spre exterior”. Diferențele dintre cele două țări sunt mari atât în ​​sectorul imobilelor rezidențiale, cât și în cel al imobilelor comerciale.

În ceea ce privește stocul de locuințe, Grecia se află într-o poziție dezavantajoasă, întrucât din cauza crizei care a durat mai bine de un deceniu construcțiile au fost înghețate, rezultatul fiind un deficit mare de locuințe, ceea ce determină o creștere și mai mare a prețurilor.

În 2022 au fost livrate în total 6.500 de apartamente noi pe întreg teritoriul Greciei, în timp ce numai în București au intrat pe piață în total de 20.000 de locuințe nou-construite. În ambele țări prețurile sunt mari, totuși în trecut în România costurile erau și mai mari, în timp ce Grecia a reușit în decurs de trei ani să acopere „distanța”, oferind însă locuințe de mai bună calitate.

Diferențe mari între cele două țări există și în domeniul imobiliar comercial, domeniu în care Grecia înregistrează un deficit semnificativ. Concret, în prezent Grecia are 300.000 m.p. de clădiri „verzi”, în timp ce doar în București există în total 3,5 milioane m.p. de birouri. Un decalaj greu de depășit există și în logistică, deoarece piața greacă livreză cu greu între 150.000 m.p. și 200.000 m.p. pe an, deși încearcă să ajungă la 1 milion de metri pătrați, în timp ce România dispune deja de 6,5 ​​milioane m.p. și se pregătește să mai introducă pe piață încă 2 milioane m.p. pentru a ajunge la 8,5 milioane m.p.

Trebuie subliniat, tot potrivit lui Ilias Papageorgiadis, că puterea de cumpărare a unui român este mai mare, întrucât pentru a cumpăra o locuință are nevoie de salariile câștigate în aproximativ 8 ani, în timp ce un grec trebuie să dea salariile pe aproximativ 15 ani. Mai mult, în România majoritatea tranzacțiilor care au loc sunt fără credite, gradul de îndatorare al oamenilor fiind foarte scăzut, în timp ce majoritatea grecilor sunt împovărați cu împrumuturi semnificative pentru locuințe.

În Grecia există cinci tipuri de imobile, locuințele cu o valoare de până la 150.000 de euro, cele cu prețuri între 150.000 și 350.000 de euro și locuințele de peste 350.000 de euro. De asemenea, există imobile comerciale simple și imobile comerciale de promovare. Imaginea existentă este că prețurile vor continua să evolueze în sus din cauza stocului mic de locuințe și a cererii mari.

Totuși, potrivit lui Ilias Papageorgiadis, în cazul locuințelor vechi din Atena și Salonic, care au fost ținta cumpărătorilor prin programul „Casa mea”, se va înregistra o scădere de cel puțin 10% . Aceste proprietăți au crescut foarte mult în 2023 și nu își vor putea menține prețurile la un nivel la fel de ridicat.

În ceea ce privește interesul unor investitori străini față de Grecia, Ilias Papageorgiadis subliniază că acesta există doar pentru sectoare individuale, precum turismul, imobilele scumpe și pentru programul ”viza de aur”. „Străinii au venit pentru anumite motive, nu-i vedem, de exemplu, cumpărând terenuri peste tot, să construiască clădiri.

Cei care nu caută case de lux, se gândesc dacă să cumpere o casă în țara noastră, deoarece continuă să existe probleme legate de urbanism și nu numai”, comentează Papageorgiadis.În ceea ce privește planurile sale în sectorul imobiliar din Grecia, el analizează în prezent estul regiunii Attica pentru plasamente de investiții în sectorul rezidențial prin dezvoltarea de locuințe cu preț scăzut, care vor ajunge la un preț de vânzare pentru cumpărătorul final la circa 2.500 euro pe metru pătrat.

Va fi, în esență, un proiect care va viza dezvoltarea de locuințe individuale în zone care au costuri mici de achiziție a terenului și nu au înregistrat până în acest moment dezvoltarea rapidă pe care au cunoscute alte zone din Attica.În domeniul imobiliar, Ilias Papageorgiadis deține compania More Real Estate Services, în domeniul energiei regenerabile activează cu More Green Energy, dezvoltând autorizații pentru parcuri fotovoltaice în România și oferind servicii pentru probleme de mediu.

În sectorul alimentar, More Bio Commerce este una dintre cele mai mari două companii de distribuție de fructe și legume organice din România, importând în principal produse din Grecia.

Sursa: Powergame.gr/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Piata Romaniei e consolidata ????? Luati orice declaratia a oricaruia si o puneti pe prima pagina ?

  2. singura chestie consolidata in tara asta e mafia psdnlisto – aurista

  3. România e țara interlopilor.

  4. Cred că glumiți .Puneți cei 400 de euro salariu in mana și faceți un calcul in cat timp poți plăti un apartament jalnic de 80 MP la 150 000 euro.Surpriza este uriașă .in nici un caz Intr o viață de om …