Expert militar: Sistemul de apărare al Republicii Moldova a fost în permanență discreditat și sabotat de politicieni. Nu mai poate funcționa cu 0,38% din PIB
„Sistemul de apărare al Republicii Moldova a fost în permanență discreditat și sabotat de politicieni. Problema nu a fost strictă a sistemului militar pe interior, pentru că specialiștii militari s-au menținut la nivelul cuvenit. Vorbim despre o sabotare din perspectivă politică”, a declarat expertul militar Marin Butuc, transmite Radio Chișinău, citat de Rador.
Potrivit expertului militar, credibilitatea intențiilor de modernizare a Armatei Naționale nu a avut niciun succes, fiind sabotată în mod intenționat la nivel politic.
„Asta se întâmplă deși acordurile care le-am avut pentru cooperarea și participarea noastră la exercițiile multinaționale le-am avut încă din anii 90. Dar cineva a preferat să le trateze tendențios, în context politic”, a spus expertul militar.
Acesta a mai menționat că sistemul de apărare al Republicii Moldova nu poate funcționa mai departe cu 0,38% din PIB.
„Aceasta este cea mai mică alocare bugetară din categoria statelor neutre sau ca mărime comparabile cu Republica Moldova. Există necesitatea măcar a modernizării sistemului nostru de apărare, înlocuirea vechiului cu nou”, a spus Marin Butuc, care a mai precizat că acest lucru trebuia să se întâmple încă din 2014, când au fost clare intențiile Rusiei.
Generalul Virgil Bălăceanu, prezent într-o intervenție prin Skype, a spus că prin lovirea predilectă a țintelor care aprovizionează cu energie și apă Ucraina, rușii vor să creeze dificultăți majore în ce privește traiul zilnic și economia Ucrainei, mai ales în condițiile toamnei și a venirii sezonului de iarnă.
În ce privește situația de pe front, ofițerul a precizat că aceasta rămâne favorabilă Ucrainei, dar cu anumite nuanțări.
„Dacă ne uităm la realizările din urmă cu o lună din zona Harkov, la sud de Donbas, vedem un ritm care a fost mult mai intens decât ce se reușește acum în zona respectivă și pe malul drept al Niprului, în zona orașului Herson. Pe de altă parte, vedem introducerea în invazie a noi forțe rusești. Nu mă așteptam să fie introduse atât de repede. Au grăbit introducerea lor în invazie,având în vedre că au avut un program foarte scurt de pregătire”, a afirmat Virgil Bălăceanu.
Potrivit generalului Armatei Române, există câțiva indici că rușii de vor retrage de pe malul drept al Niprului. „Pe surse externe am aflat de introducerea pe capul de pod a 1000 de militari, care nu înseamnă foarte mult. Sunt informații despre retragerea unor echipamente din bazele aeriene, a unităților de artilerie și, nu în ultimul rând, evacuarea unui număr mare de civili. Este un lucru important retragerea rușilor de pe malul drept al Niprului, pentru că se creează un cap de pod care poate constitui o amenințare”, a spus Virgil Bălăceanu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.