Expert NATO: O bază americană permanentă în Polonia va înfuria Rusia / Protejarea coeziunii Alianței este mai importantă
Solicitarea Poloniei de a avea o bază americană permanentă pe teritoriul său ar putea reprezenta o problemă pentru Alianța NATO, care să-i îngreuneze coeziunea și eficacitatea, susține Jayson Derow, analist cercetător în cadrul NATO Association of Canada. Expertul a comentat într-un interviu pentru G4Media.ro anunțul făcut marți de preşedintele SUA, Donald Trump, care a declarat la Washington, în prezența omologului său polonez Andrzej Duda, că studiază „foarte serios” posibilitatea de a stabili o bază militară americană permanentă în Polonia.
Duda a sugerat ca baza să se numească „Fort Trump.” Derow e de părere că mișcarea va înfuria Rusia, de aceea e nevoie ca decizia să fie luată doar dacă se poate ajunge la un consens între aliații NATO. Analistul a afirmat că o abordare mult mai eficientă este aceea de a proteja coeziunea Alianței, asigurându-se în același timp că forțele NATO antrenate și interoperabile sunt pregătite să se desfășoare în mod efectiv în cazul în care acest lucru este necesar.
Marți, președintele Trump a vorbit despre posibilitatea creării unei noi baze americane în Polonia în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu Duda în Biroul Oval. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă cu liderul polonez, președintele Statelor Unite a spus că Varșovia s-a oferit să plătească mai mult de 2 miliarde de dolari pentru construcția bazei. „Dacă sunt dispuși să facă acest lucru, este o chestiune despre care vom vorbi cu siguranță,” a adăugat Trump.
Președintele SUA a declarat că este din ce în ce mai mult interesat să staționeze trupe americane în țări care doresc să plătească pentru prezența acestora. Țările bogate cu baze americane „doar profită de noi… Când o țară este foarte bogată și când Statele Unite o protejează de mulți ani cu niște costuri uriașe, este timpul ca ea să contribuie la împărțirea costurilor,” a afirmat liderul de la Casa Albă.
G4Media.ro l-a întrebat pe Jayson Derow care crede că va fi impactul unei posibile baze americane asupra securității NATO și a Europei de Est și ce ar trebui să ne așteptăm de la președintele rus Vladimir Putin, pe care construirea unei astfel de instalații îl va provoca cu siguranță. Iată răspunsurile complete ale analistului NATO:
„Începând cu anul 2016, forțele statelor membre NATO au fost dislocate sub forma unor grupuri militare multinaționale la frontiera de est a Europei – Polonia, Letonia, Lituania și Estonia – având o forță de aproximativ 4.547 de persoane. Grupul actual de luptă care s-a creat în Polonia este condus de Statele Unite ca națiune-cadru, cu contribuții din partea Regatului Unit, a României și a Croației. Desigur, oferta statului polonez privind înființarea unei baze militare americane permanente pe teritoriul său reflectă o aspirație mai veche care există în Varșovia de a stabili relații de securitate mai strânse cu Statele Unite și, succesiv, realizarea unei prezențe mai mari a trupelor americane pe teritoriul său. Acest lucru s-a întâmplat mai ales după intrarea Poloniei în Alianța NATO în 1999. Totuși, în vremurile mai recente, această dorință a devenit una urgentă din cauza creșterii aventurismului rus, în special din cauza anexării de către Kremlin a regiunii Crimeea de la Ucraina în 2014 și continuarea atitudinii sale agresivă față de NATO.
Deși Polonia a sprijinit prezența militară americană în interiorul granițelor sale pe baza sistemului de rotație, implementată ca un instrument de descurajare împotriva Rusiei, guvernul de la Varșovia încearcă să dezvolte această relație solicitând ca Pentagonul să înființeze un cartier general de divizie permanent pe teritoriul polonez. Această solicitare ar putea reprezenta totuși o problemă pentru Alianță, care să-i îngreuneze coeziunea și eficacitatea. Unii aliați europeni din NATO pot vedea înființarea unei astfel de baze militare americane în regiune ca interferând cu eforturile lor de a calma și de a descuraja aventurismul rusesc. În plus, mulți aliați NATO ar putea să vadă crearea unei baze militare americane permanente în Polonia – sau de fapt oriunde în Europa de Est – ca o măsură de provocare inutilă. În particular, aceasta ar oferi cu siguranță Kremlinului posibilitatea de a acuza NATO că e un agresor, lucru care, la rândul său, ar putea determina o acțiune din partea Kremlinului pentru a proteja suveranitatea și interesele Rusiei.
Această inițiativă este sigur că va înfuria Rusia. În special, stabilirea unei baze americane poate fi considerată de către Kremlin drept o încălcare substanțială a așa-numitului NATO-Russia Founding Act din 1997, prin care NATO a acceptat termenii conform cărora nu va desfășura forțe permanente în Europa de Est ca parte a planului său de extindere. Însă insistența unor aliați NATO de menținere a angajamentelor față de un astfel de document ar putea, de fapt, să compromită securitatea și stabilitatea Europei. Președintele Putin dorește să găsească greșeli și fisuri în cadrul Alianței transatlantice și, alternativ, dorește să aibă oportunitatea de a se poziționa între aceste fisuri și de a le amplifica. Astfel, este nevoie ca politica occidentală să recunoască realitățile actuale ale conflictului și să funcționeze ca o alianță coezivă în cadrul NATO, într-un mod care să protejeze valorile și securitatea comune care rămân vulnerabile.
Există modalități prin care utilizarea în continuare a descurajării – fără a pune în aplicare crearea unei baze militare permanente – poate fi eficientă și fără să aibă efecte asupra coeziunii Alianței. În mod special, aceasta ar trebui să ia forma unei implementări continue a forțelor care se rotesc în regiune. Mai mult, această inițiativă ar trebui extinsă la statele baltice și în Polonia. Ceea ce face NATO cea mai de succes alianță militară din istorie este coeziunea membrilor săi. Orice politică sau inițiativă care riscă să submineze acest lucru ar trebui examinată cu un ochi extrem de critic. Din acest motiv, o astfel de mișcare a SUA și a Poloniei ar trebui luată doar dacă se poate ajunge la un consens între aliații NATO, presupunând că o astfel de inițiativă ar spori cu adevărat descurajarea Rusiei și ar îmbunătăți mediul general de securitate pentru membrii NATO.
Un NATO unitar, robust și concentrat pe un singur scop, care acționează ca o singură entitate și vorbește cu o singură voce, este esențial într-un mediu de securitate în continuă schimbare. Interdependența și interconectarea lumii moderne cer o Alianță care trebuie să se dezvolte ca o unitate unificată. Cu siguranță atunci, dacă Europa de Est dorește să sporească efectul descurajator al NATO, atunci o bază militară americană permanentă în Polonia, care are potențialul să fie un lucru ce va diviza aliații, nu este modalitatea cea mai bună de a realiza acest lucru. Mai degrabă, o abordare mult mai eficientă este aceea de a proteja coeziunea Alianței, asigurându-se în același timp că forțele NATO antrenate și interoperabile sunt pregătite să se desfășoare în mod efectiv în cazul în care acest lucru este necesar.”
Foto: Arhiva autorului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii