
Experţi ai ONU denunţă tratamente psihiatrice forţate impuse opozanţilor în Republica Belarus
Experţi independenţi ai ONU au denunţat joi „tratamentul psihiatric coercitiv” impus mai multor zeci de critici ai autorităţilor din Belarus după alegerile prezidenţiale din 2020 şi criza politică ce a urmat, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
„Am primit informaţii cu privire la cel puţin 33 de persoane, printre care cinci femei, transferate pentru un tratament psihiatric coercitiv pentru că şi-au exprimat dezacordul cu autorităţile după începutul crizei politice din jurul alegerilor prezidenţiale din 2020”, notează aceşti experţi, care sunt mandataţi de Consiliul pentru Drepturile Omului, dar care nu se exprimă în numele ONU.
Aceste transferuri sunt ordonate de tribunale din Belarus.
Experţii estimează că acest tip de „condamnare extrem de ilegală ar putea constitui o pedeapsă inumană sau degradantă”.
„Procesul care duce la un transfer pentru tratament psihiatric obligatoriu este lipsit de transparenţă şi generează serioase îndoieli în legătură cu faptul dacă aceste transferuri sunt motivate din considerente medicale sau politice”, consideră experţii, care subliniază că procesele care au dus la acest tip de transferuri s-au derulat în spatele uşilor închise.
Cei circa 20 de experţi – printre care Nils Muiznieks, raportor special pentru situaţia privind drepturile omului în Belarus – îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu soarta acestor condamnaţi la un tratament coercitiv.
„Persoanele vizate sunt deţinute în secret în instituţii de sănătate mentală sub puterea limitată a unui medic-şef” notează ei, subliniind de asemenea că ele „sunt private de libertate pentru o durată nedeterminată şi nu pot cere o graţiere sau eliberarea condiţionată”.
„Potrivit informaţiilor noastre, opt persoane transferate pentru un tratament psihiatric coercitiv au fost eliberate. Alte cel puţin 25 de persoane rămân deţinute în secret şi nicio informaţie nu este disponibilă cu privire la soarta lor sau la locul în care ele se află, ceea ce suscită îngrijorări în ceea ce priveşte posibilele lor dispariţii forţate”, atenţionează experţii, care adaugă că se află în contact cu guvernul belarus asupra acestui subiect.
Republica Belarus a fost scena unei violente represiuni ce a vizat în 2020 o mişcare de contestare inedită împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994 încoace în această fostă republică sovietică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.