Experți: Armata rusă, care încearcă să opereze o joncţiune în sudul Ucrainei, se pregăteşte simultan „să lovească puternic” capitala Kiev
Făcând mai puţine progrese după cinci zile de război decât se aşteptase, armata rusă, care încearcă să opereze o joncţiune în sudul Ucrainei, se pregăteşte simultan „să lovească puternic” capitala Kiev şi alte centre urbane, trezind temeri de grele pierderi civile, relatează AFP luni, citând opiniile mai multor experţi.
Înaintarea militarilor ruşi este mult mai lentă decât se preconiza şi Rusia se simte „frustrată” de rezistenţa fermă a Kievului, afirma duminică Pentagonul, potrivit căruia peste 50% din forţele pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a comasat în Ucraina sunt angajate în această ţară.
Dacă Ucraina a promis să facă din teritoriul său un „infern” pentru soldaţii ruşi, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi invita luni „să-şi depună armele” pentru „a-şi salva viaţa”, impasul armatei trimise de Moscova, invocat de ţări occidentale, este departe de a fi o realitate, remarcă mai mulţi experţi.
„Doar în jocurile video o ţară poate fi cucerită în două zile”, afirmă Olivier Kempf, directorul cabinetului strategic La Vigie, intervievat de AFP.
„Nu este un impas. Că există dificultăţi, da, aşa este războiul. Pot fi probleme logistice, dar, orice ni se povesteşte, ei înaintează. Este adevărat că nu se petrece atât de repede ca în filmele de la Hollywood”, continuă el.
Net superioare ca dotare militară, în special în aer, forţele ruse dispun de „o mare libertate de manevră” în Ucraina şi imaginile din satelit arată „coloane lungi de vehicule” pe teren, sugerând că „ele rămân încrezătoare în propriile poziţii şi în incapacitatea Ucrainei” de a le face faţă, observă Nick Brown, de la Janes, un centru de studii britanic în domeniul apărării.
Luptele sunt devastatoare în sudul Ucrainei, care se învecinează cu Marea Neagră şi Marea Azov. Sosite din Crimeea, teritoriu situat aproape în mijlocul coastei ucrainene, trupele ruse se desfăşoară progresiv spre vest, în special spre Odesa şi spre est, unde Mariupol are o importanţă strategică.
Câteva zeci de kilometri, apărate cu dârzenie de forţele ucrainene, separă astfel flancul sud-vestic de flancul sud-estic al armatei ruse. În mijloc, Mariupol, un oraş portuar aflat încă sub controlul Kievului, chiar dacă se află la frontiera cu Donbas, unde coexistă din 2014 două teritorii separatiste cărora Moscova le-a recunoscut independenţa în urmă cu o săptămână şi unde violenţele sunt la apogeu.
Cucerirea oraşului Mariupol ar deschide calea unei joncţiuni a forţelor ruse, care ar „schimba totul”, în special pentru logistica şi aprovizionarea lor, remarcă o sursă militară franceză.
„Aceasta ar permite să existe o continuitate teritorială între regiunea rusă Rostov pe Don – la frontiera cu Ucraina – şi Crimeea”, ceea ce ar da posibilitatea Moscovei „să absoarbă” şi să „anexeze” tot estul Ucrainei, continuă sursa.
Trupele ruseşti ar prinde într-un cleşte forţele ucrainene care se bat în Donbas. Dar ruşii vor trebui apoi „să păstreze şi să domine” acest teritoriu pentru „a-şi asigura propria securitate”, avertizează Nick Brown.
Pierderile civile, câteva sute de morţi de partea ucraineană, sunt pentru moment moderate, în timp ce Kievul şi ţările occidentale acuză forţele ruse de barbarie, iar Ucraina afirmă că ar fi ucis cel puţin 4.500 de soldaţi ruşi.
Moscova a comunicat locuitorilor Kievului că pot să părăsească „liber” oraşul prin sud, acuzând puterea ucraineană că face din ei „scuturi umane”.
„Ucraina, pentru ruşi, nu este ca Siria. Este mai complicat pentru ei să lanseze covoare de bombe”, observă un diplomat militar european intervievat de AFP.
„Sunt oameni care le sunt apropiaţi, unii au părinţi în Ucraina. De aceea, Putin îi tratează drept nazişti pentru că ruşii nu-i percep pe ucraineni ca duşmani”, continuă aceeaşi sursă.
Dar invitaţia de a părăsi Kievul, obiectivul nr.1 al armatei ruse, căci ea ar cuceri astfel „centrul puterii ucrainene”, conferă imaginea „unei etape pregătitoare pentru o intensificare a loviturilor asupra oraşului”, estimează sursa militară.
La Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, în nord-est, „au loc lupte violente, cu utilizarea de lansatoare de rachete multiple, ceea ce înseamnă că ruşii lovesc foarte puternic şi într-un fel din ce în ce mai orbeşte. Se vede că ei angajează mijloace mult mai grele. Zilele următoare vor fi mult mai dure”, apreciază expertul militar, citat de AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii