G4Media.ro

Experţi în energie: Atenţie la consumul pe timp de iarnă dacă vreţi…

Sursa foto: Unsplash / Julian Hochgesang

Experţi în energie: Atenţie la consumul pe timp de iarnă dacă vreţi compensarea facturilor de către stat / Ce trebuie să știe consumatorii / Cu cât cresc facturile cu şi fără compensare

Locuinţele care consumă între 150 și 1.000 kwh de energie electrică și între 80 și 1.000 de metri cubi de gaze naturale, în cele 5 luni ale perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, vor beneficia de compensări lunare ale facturilor de către stat – potrivit ordonanţei de urgenţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, emisă luni, 4 octombrie 2021, de Executiv.

Potrivit ordonanţei, statul va suporta 21 de bani la electricitate şi 25 la sută din factura la gaze. Schema de compensare se raportează la un preţ de referinţă de 68 de bani pe kilowattoră (kwh) la electricitate – preţul energiei hidro, cea mai ieftină, produsă de Hidroelectrica. La gaze, se compensează 25% din valoarea facturilor lunare, raportat la prețul de referință de 125 lei pe megawattoră (Mwh). Este un preţ apropiat de media celor reglementate înainte de liberalizarea pieței. Tot ce e peste aceste preţuri de referinţă va fi compensat, dar în limitele de consum.

Ca să beneficiaţi de compensare, trebuie să consumaţi până în 200 kwh de energie electrică pe lună, maxim 150 de metri cubi de gaze în noiembrie şi martie, 200 mc în februarie şi maxim 250 de metri cubi de gaze în lunile cele mai friguroase, decembrie si ianuarie.

Potrivit specialiştilor consultaţi de G4media.ro, pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătraţi se consumă, în medie, 115 de metri cubi de gaze. Pentru o casă de 100 de metri pătraţi, consumaţi între 250 și 300 mc, pentru o temperatură medie de 21 de grade. Aceasta înseamnă că cei care au locuinţe mari şi consumă mai mult nu se vor încadra în limitele maxime pentru compensare.

Poate de acum înainte ne vom uita şi la anumite măsuri de eficienţă în sensul reducerii consumului de energie şi gaze naturale astfel încât să putem beneficia de aceste reduceri ale facturilor. Cine are consumuri mari înseamnă că are şi spaţii mari şi înseamnă că îşi permite, este o abordare. O altă abordare este: cine are facturi mari, consumuri mari, poate să aplice mai multe măsuri de eficienţă energetică pentru că, o dată, îşi permite, pe de altă parte, este şi loc de aplicare a unor măsuri de eficienţă energetică ca să îţi reduci consumurile”, a declarat pentru G4media.ro Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

 Ce trebuie să facă consumatorii. Ce spune ministrul Energiei

Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum.

Pentru energia electrică vorbim de un consum mediu lunar între 30 de kW şi 200 de kW lunar. Practic, vorbim de un consum între 150 de kW şi 1.000 de kW pe o perioadă de cinci luni maxim. Vorbim de o abatere atât lunară, cât şi pe perioada de iarnă de 10%, deci dacă cumva cineva consumă mai mult de 200 de kW, consumă 210-220 de kW, se va încadra, nu suntem absurzi, înţelegem că totul este estimat şi atunci avem o abatere de 10% atât la perioada lunară, cât şi la perioada celor cinci luni de zile.

Vorbim de o compensare de 21 de bani pe kW, practic 210 lei pe MW, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate de transport şi de distribuţie şi de sistem a energiei electrice pe toate cele 8 regiuni ale României. Practic, de la bugetul de stat, din dividendul suplimentar al Hidroelectricii compensăm tariful de transport, de distribuţie şi de sistem al energiei electrice.

Compensarea atât la energie electrică, cât și la gazele naturale se va face faţă de un preţ de referinţă de 68 de bani pe kW, deci orice preţ care este mai mare decât 68 de bani pe kW va beneficia de compensare.

Să vă dau un exemplu: la un consumator de 100 kW, pe care l-am mai dat, un consumator – ca să fie mai uşor de înțeles – dacă are un tarif de 90 de bani pe kW, atunci 100 kW înseamnă 90 de lei, 21 de bani pe kW înseamnă o compensare de 21 de lei, va plăti în total 90 minus 21, va plăti 69 de bani pe kW, asta înseamnă că este cu un ban peste acel preţ de referinţă. Dacă preţul este mai mic de 90 şi este 80 de bani pe kW, atunci minus 21 va înseamnă 59 de bani, dar este sub 68 şi va plăti 68 de bai. Practic sub prețul de referință, care este cel mai mic preț din piață, mai mic decât anul trecut, este prețul cel mai mic din piață, nu se va face o compensare.

Vor fi avantajați cei care au un preţ în jurul preţului de referinţă să se mute de la un furnizor care are preţul mai mare pentru că compensarea va fi în sumă fixă.

La gaze naturale vorbim de acelaşi lucru, prețul de referință este de 125 de lei al gazului, care este cel mai mic preț, este același preț ca cel de anul trecut pentru anumiți furnizori. Vom compensa 25% din valoarea gazului. Dacă această compensare va depăși 125 lei, atunci va lua întreaga compensare, dacă va fi sub 125 de lei, atunci evident vom plafona la 125 de lei.

Mai mult, pentru consumatorul vulnerabil, dacă din schema de compensare a consumatorului vulnerabil aceasta este mai defavorizată decât această schemă de funcționare, diferența pe care ar pierde-o clientul vulnerabil, pe care ar pierde-o românul va fi suplimentată prin această schemă. Nimeni în această iarnă nu va fi defavorizat. Dacă cumva o schemă de consumator vulnerabil aduce mai puține beneficii decât această schemă. Prin această lege, de asemenea, reparăm o greșeală care s-a strecurat și care a fost votată și în Parlament, acele compensații de 50% pentru energia electrică, gazele naturale și energia termică pentru locuitorii din satele izolate din Biosfera Deltei Dunării și din Munții Apuseni, am reintrodus-o prin această ordonanță, iar acei oameni care trăiesc în acele zone vor beneficia de ce au beneficiat și în anii precedenți, separat, în afara acestei ordonanțe.

Mai mult, dacă vom asista pe piaţă la modificări esențiale ale prețului dăm posibilitatea să intervenim nu prin lege, prin o hotărâre de guvern în așa fel încât să putem modifica aceste tranșe, aceste ajutoare de 21 de bani și 25% în cazul când situația la fața locului o va permite. Cam acestea ar fi pe scurt principalele lucruri. Aţi observat, vorbim de o altă cifră, vorbim de 21 de bani, nu 18 bani, pentru că am gândit să fie un sistem şi mai simplu decât l-am propus prima dată, practic tariful de distribuție și tariful de transport și alte sisteme adunate împreună dau o sumă mai mare decât 18 bani și am zis să vină în beneficiul cetățenilor”, a declarat luni, 4 octombrie 2021, la briefingul de la Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ce trebuie să mai facă consumatorii colectivi

Cei care locuiesc în condominii cu centrală de imobil, trebuie să mai facă ceva, în afara de faptul că trebuie să fie atenţi la consum. Asociaţiile de proprietari trebuie să depună lunar la furnizorul de gaze, tranşele de consum individuale ale celor care împart, practic, acelaşi contor.

Cu cât cresc facturile

Potrivit specialistilor, chiar şi cu compensarea de către stat, facturile la energie vor fi în această iarnă cu 10 % mai mari la energie electrică şi cu 15 la sută la gaze. Fără compensare, facturile vor fi mai mari cu 20 la sută la curent electric şi cu până la 30 la sută la gaze, a declarat expertul în energie Silvia Vlăsceanu pentru G4media.ro.

Context. Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, compensarea facturilor populației se va face pentru 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, adică 13 milioane de români, ce înseamnă peste 65% din populaţia României. La gaze, vor fi compensate facturile a 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane, adică peste 65% din totalul populaţiei conectate la reţeaua de gaze.

„Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1.304.934.197 lei, din care suma de 494.204.246 lei pentru compensarea facturilor de energie electrică, respectiv 810.729.951 lei pentru compensarea facturilor de gaze naturale”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate de Executiv.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR / Sursa foto: Unsplash – Julian Hochgesang

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Măsură socialistă, dar ce așteptări aveați de la jumătatea galbenă a USL-ului…

  2. Bine ca s-a mutat discutia de la „cresteri aberante, specula, etc…” la „daca e sa consumi peste 200 KW, inseamna ca iti permiti si nu se compenseaza”. Nu era mai corect sa se vada daca majorarile sunt justificate intai? Era, dar „Statul a esuat”

  3. Se va actiona dupa principiul arhicunoscut: „Mai puneti o patura pe voi”. Săracilor voi sunteți de vina ca nu ne putem noi imbogati!!!

  4. O miniciuna ordinara este cea privind consumul de gaze naturale a 2.2 milioane de ”gospodarii” care au intr-un an sub 1200 mc consum la gaze ! Aici pot intra : casele de vacanta , casele nelocuite ale celor plecati si garsonierele unor batranei care reduc deliberat consumurile !! In consumul asta o familie cu 2 copii si trei camere s-ar incadra numai daca nu ar exista iarna adica pentru spalat si mancare mincinosi ordinari !! Aratati prin asta ca numai bogatanii vor fi loviti de scumpiri ?!! O sa vedeti voi bogatanii astia, haulind pe strazi peste doua trei luni…..

    • Într-adevăr, nu știu de unde au scos ‘specialiștii’ cifrele alea, cu 250 mc de gaze la 100 mp pentru case. Casa mea are cca 70 mp, iar într-o lună friguroasă de ianuarie consumul bate spre 350 mc. Și nu, nu sunt chiabur.
      Vor fi încă o dată avantajați cei de la blocuri, care consumă gaz doar pentru gătit, ei beneficiind și de subvenționarea gigacaloriei cu cca 50%. O dublă inechitate.

  5. praf in ochi!!!
    in forma prezenta au creat un consumator „vulnerabil privilegiat”

    daca vroiau sa compenseze atunci compensau consumul pana in limitele respective , iar restul consumului la pretul contractual. adica daca eu am consum mediu de 300kW/luna, primi 200kW sa fie compensati iar restul de 100 platiti la pretul normal.

  6. g4media, voi știți care e diferența între un kilowatt si un kilowattoră?

    Din articolul ăsta se pare că nu știți.

    • O prostie pentru fraieri. Consumul de curent electric compensat dupa venituri si spatiu. Cei cu peste 200 kw isi permit asa ceva. Gazele doar pentru incalzit se compenseaza dar nu pentru gatit si doar cei cu contracte individuale. Asociatiile de bloc nu intra in schema de gaze.

  7. Cei care se încălzesc doar pe curent cu ce au greșit ?

  8. „Pentru energia electrică vorbim de un consum mediu lunar între 30 de kW şi 200 de kW lunar. Practic, vorbim de un consum între 150 de kW şi 1.000 de kW pe o perioadă de cinci luni maxim. Vorbim de o abatere atât lunară, cât şi pe perioada de iarnă de 10%, deci dacă cumva cineva consumă mai mult de 200 de kW, consumă 210-220 de kW, se va încadra, nu suntem absurzi, înţelegem că totul este estimat şi atunci avem o abatere de 10% atât la perioada lunară, cât şi la perioada celor cinci luni de zile.”

    Înțeleg de aici că se va compensa consumul maxim pe lună de până la 220 kW. Asta ca să te încadrezi în 1000 kW pe cinci luni. Ok, până aici totul bine și frumos.
    Ce te faci însă, dacă într-o lună consumi 250 kW? Sau 300? Ieși din limita maximă pusă de reglementator, deci nu vei mai beneficia de compensare. Asta chiar dacă în luna următoare (sau precedenta) ai consumat doar 100 kW, deci, în total, te încadrezi în acea limită de 1000 kW.

    Ideea e că n-ai de unde să știi cât vei consuma în cele cinci luni specificate, că poate într-o lună consumi mai mult, iar în alta mai puțin, și tot te încadrezi la baremul total. Nu te încadrezi la cel lunar. Și atunci nu mai primești compensarea, chiar dacă, în total, ai consumat mai puțin de 1000 kW?
    Mai corect ar fi fost să spună că trebuie să consumi lunar 200 kW, și la ăia și se aplică subvenția, începând din noiembrie și până în martie. Fără să mai spui că în total trebuie să stai sub 1000 kW.

    Dar ce pretenții să mai ai de la asemenea miniștri, care lăudau cu trei guri piața liberă, ca acum să înceapă s-o dea din colț în colț cu scheme obscure de „subvenționare”?

  9. Am citit tot articolul și comentariile, o greșală grosolană pentru cel care a scris articolul la fel și pentru cei care nu cunosc cum se măsoară energia electrică.
    Toate calculele și raportările din articol sunt făcute pe KW, or acesta este unitatea de măsură pentru putere.
    Energia este produsul dintre putere și timp și se exprimă în KWhrs.
    Cum poate avea o locuință o putere instalata de ordinul a 1000KW, deci înapoi la fizică după aceea să scrieți un articol care merită publicat.

    • Articolul este scris pe limbajul profan al oamenilor necunoscatori de electricitate. Si asta nu-l face automat gresit, chiar daca, fizic vorbind, aveti dreptate.

      Si daca tot ne legam de detalii, haideti sa scriem fizic corect, ca doar de-aia facem altora observatii, mkay?
      Kilo se prescurteaza k mic, nu K mare. Fizica de clasa a cincea, pe care dvs ii trimiteti pe altii s-o invete. E oarecum ironic sa va luati de unul ca nu stie sa scrie corect si sa faceti asemenea greseli.
      Watt se prescurteaza, intr-adevar, W mare.
      Deci, unitatea de masura a kilowatt-ului este kW, si nu KW.

      Si, ca sa fim si mai pedanti, unitatea de masura a kilowatt-ului ora in SI este kWh, nu KWhrs.

      Succesuri nemasurate la invatat fizica!

  10. Nu există nici o casă, nici măcar de 80 mp, care să consume in ianuarie și februarie sub 300 mc de gaze pe lună. Poate doar un coteț de 50mp să se încadreze, stând în frig. Ăștia ne vor forța să înghețăm in case și să citim la lumânare, mai rău decât în vremea comuniștilor.

  11. Rușine! Mai rău că în timpul lui Ceaușescu! Nu ai cum.sa consuni asa puțin,mori de frig în casa!
    RUSINEEE ROMANIA..mi e rușine ca stau în kk asta de tara!!

    • In contractul de furnizare avem cu toți o convenție de consum.
      Poți să o modifici astfel încât să ai un consum de 200mc de gaz pe luna in cele 5 luni subvenționate.
      La E ON poți face acest lucru în aplicația e onmyline.
      Citirea ceasului se face de 2 ori pe an de către furnizor.

  12. In contractul de furnizare avem cu toți o convenție de consum.
    Poți să o modifici astfel încât să ai un consum de 200mc de gaz pe luna in cele 5 luni subvenționate.
    La E ON poți face acest lucru în aplicația e onmyline.
    Citirea ceasului se face de 2 ori pe an de către furnizor.

  13. Bolnavilor! Dacă ții deschis un bec de 100w, 12 ore pe zi consumi în 30 de zile 36kw. Demenților!!!!!! Aveți viermi în creier, demonizatilor!!!!!!

  14. Eu în perioada de iarna am un consum de energie electrica de aproximativ 1200kw/luna. Nu am avut posibilitatea de a ma racorda la rețeaua de gaze, iar primăria Tg-Jiu nu a avut curajul sa mi aducă utilitățile, asa cum prevede legea. Deci…ma încadrez doar la…portofel?