G4Media.ro

Experți în sănătate: Vaccinările anti-COVID-19 nu vor asigura dobândirea imunităţii de grup…

sursa foto: Pixabay/ Gerd Altmann

Experți în sănătate: Vaccinările anti-COVID-19 nu vor asigura dobândirea imunităţii de grup în 2021 la nivel mondial

Campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, demarate deja în multe ţări, nu vor asigura o imunitate de grup la nivel mondial în faţa pandemiei de COVID-19 în acest an, au declarat mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii, luni, invocând accesul limitat la vaccinuri pentru ţările sărace, probleme de încredere în rândul comunităţilor şi potenţiala apariţie a unor mutaţii ale virusului SARS-CoV-2, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Nu vom reveni la normal prea repede”, a declarat Dale Fisher, preşedintele Reţelei de alerte şi reacţii privind focarele epidemiologice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul conferinţei online Reuters Next.

„Ştim că trebuie să dobândim imunitate de grup şi că avem nevoie de acest lucru în majoritatea ţărilor, dar nu vom vedea aşa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite ţări care ar putea să o dobândească, dar, chiar şi atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontieră”, a adăugat Dale Fisher.

Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informaţiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el.

Imunitatea de grup se referă la situaţia în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populaţie dobândesc imunitate la o infecţie, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependenţa periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne şi acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat.

„Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluţie pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populaţiei, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulţi oameni care au nevoie de el”, a declarat Pandu Riono la conferinţa Reuters Next.

Peste 90 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global şi aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit din cauza maladiei COVID-19 după ce aceasta a apărut în China în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat de Reuters.

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Singapore, Marea Britanie şi statele din Uniunea Europeană, au început deja să îşi inoculeze cetăţenii cu vaccinuri anti-COVID-19, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.

Indonezia şi India vor lansa la rândul lor campanii de vaccinare în masă în această săptămână.

Ţările bogate se află în fruntea listelor de aşteptare în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există „o problemă clară” şi că ţările cu venituri mici şi mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

Irma Hidayana, cofondatoarea LaporCOVID-19, o iniţiativă independentă specializată în date despre noul coronavirus, cu sediul în Indonezia, afirmă că încrederea publicului în vaccinuri ar putea avea un impact asupra campaniilor de vaccinare.

Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutaţii viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutaţiilor din cauza vaccinurilor.

Guvernatorul Băncii de Stat din Pakistan, Reza Baqir, a recunoscut că demararea campaniei de vaccinare în ţara lui reprezintă „o provocare logistică”.

Pakistan, o ţară cu 220 de milioane de locuitori, a ordonat până acum doar 1,2 milioane de doze de vaccin de la producătorul chinez Sinopharm.

Totuşi, el spune că Pakistanul se află într-o situaţie mai bună decât în urmă cu un an, în pofida faptului că se confruntă cu cel de-al doilea val al pandemiei.

„Suntem pregătiţi pentru provocările care ar putea să vină. Ne aflăm deja la jumătatea pandemiei de COVID-19 fără niciun vaccin şi, după ce vaccinurile vor sosi, situaţia nu poate decât să se îmbunătăţească”, a declarat Reza Baqir la conferinţa Reuters Next.

Sursa foto: Imagine de Gerd Altmann/Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nu peste tot, dar dacă lași proștii să se imunizeze natural, putem reuși 😛

    • Au incercat si unii mai „destepti”, cum ar fi suedezii si au dat-o in bara. Mitul cu imunizarea naturala a cazut de ceva vreme. Dar nu-i nimic, o sa ne zbatem asa vreo cativa ani, spre fericirea iubitorilor de conspiratii si in dauna economiei si a libertatii de miscare.

    • De ce e mit?! Vrei sa ti reamintesc de toate pandemiile din istorie? Mai bine spune e de dorit sa moară cat mai puțini oameni sau deloc si ca de aia nu trebuie sa fie lasat virusul sa si faca de cap si nu mai bate câmpii cu hipsterisme a la Digi 24 sau Cherecheș, bărbosul ăla de la Cluj!

    • Asa bre, dar noi vaccinistii, suntem siguri ca formula vaccinului se va aplica fara pierderi umane la cei 6 miliarde de diferiti indivizi din lumea asta. Pai daca ati rezolvat o ca la gripa (in fiecare an alta injectie, care de fapt e un an in urma cu tulpina gripei), cred ca sunteti prin porumb. Avem o dilema: cand vor fi mai multe pierderi umane: cand ne vaccinam sau cand nu ne vaccinam? A fi sau a nu fi!

    • @🤔
      Vorbeste in numele tau!

    • Dani draghe, suedezii n-au incercat nimic, au avut si au o multime de restrictii nu si carantina. Suedezii s-au dovedit, dupa parerea mea, prea disciplinati pentru binele propriu, de unde si cresterea (totusi nu la fel de mare ca a altora) a numarului de infectii in sezonul toamna-iarna.
      Si s-au mai dovedit si neglijenti in protejarea persoanelor vulnerabile, lucru pe care l-au si recunoscut.
      Cu toate astea si fara carantina sint mai bine decit multi balamucisti.
      Acum ar trebui sa fie clar, asa cum nu incerci sa treci de suta la ora cu frina de mina trasa, tot asa nu poti sa atingi imunitatea de grup in epidemia asta prin metode naturale (infectare adica) mentinind o multime de restrictii, plus una, doua sau chiar trei carantine.
      Cred insa ca putea fi atinsa cam in sase luni (dind mai putin timp virusului pentru mutatii si persoanelor vulnerabile mai putine ocazii de infectare) daca ne foloseam efectul diferit pe care infectarile il au asupra diverselor categorii de oameni.
      Oricum, nu mai are rost discutia, acum avem vaccinul si trebuie doar sa acceleram vaccinarea.
      Am toata increderea ca Gheorghita va reusi, in urmatorul cincinal sigur.

    • georgitza va reusi in urmatorii 20-30 de ani, ca oile au inceput sa puna intrebari incomode si sa se intereseze de ce naiba semneaza ca si asuma riscurile cand de fapt nu oile au dezvoltat vaccinul! succesuri georghitza!

  2. Imunizarea de „turmă” poate ca ar functiona in cazul adeptilor lui Şoşoacă.
    Dar fără mască.

    • Preferabil fără mască, da! Tu crezi că ești mai „scutit” de virus cu masca, decât Sosoaca fara, nu? Tztztztz!

  3. Atunci de ce ne vaccinam daca nu apare imunizarea de grup in acest an.? Oricum apar alte modificari ale tulpini virusului si la anul o luam de la capat cu alta imunizare……

    • Pentru ca persoanele care se vaccineaza in 2021 reprezinta un pas spre obtinerea imunizarii de grup,nu se pot vaccina intr-un an 4-5mld de oameni cam cat ar fi necesar pentru imunizarea de grup. Pe cale naturala cum vor cei de mai sus ar dura vreo 10 ani ceea ce nu se poate,si economic si medical ar fi dezastru.

    • Darwine, pandemia din jurul anului 1919 a durat până in 1930 sau ce vrei sa spui…?…ca nu cred ca s a vaccinat nici dracu! Eu unul nu am mai auzit de morți de gripă spaniola sau de valuri dupa 1920. oș fi eu mai prost, evident! Dar, na, trebuia sa ti dai și tu cu părerea, că lucrezi la oms sau măcar la vreun spital județean la infecțioase!

    • Nu vreau sa spun ce sint cei care citesc ceva si nu inteleg ce citesc. Nu vom avea imunizare de grup la nivel mondial pentru ca nu va ajunge vaccinarea in zonele sarace ale planetei, spun Casandrele (zise si experti).
      Asta nu inseamna ca nu vei obtine imunitate de grup in Europa, spre exemplu, in 2021. Lucru, pentru mine, suficient.
      Am si mari indoieli in privinta priceperii expertilor, ca a cam stat ascunsa pina acum.

    • pai asta problema ca meseriasii in vaccinuri si alte rahaturi: nu au putut face ceva pt ca karakletele nu a putut fi cultivat in lab! Adica avem vaccin functional in 95 % din cazuri (acum tusesc si ma sparg de ras), bazat pe niste teste cu eroare de 30-40% si bazat pe un kkt de virus imposibil de cultivat in lab! Succes la vaccinat desteptzilor!