G4Media.ro

Experți legali denunță acordul SUA-Canada privind imigrația: „Va duce la o catastrofă…

Sursa Foto: Facebook/ Joe Biden

Experți legali denunță acordul SUA-Canada privind imigrația: „Va duce la o catastrofă umanitară”

Experții în imigrație din Canada au afirmat că închiderea pentru solicitanții de azil a Roxham Road – o rută de acces improvizat prin care aproximativ 40.000 de imigranţi au mers anul trecut din Statele Unite în Quebec, ocolind punctele oficiale de intrare – ar putea contraveni obligațiilor internaționale ale Canadei și ar putea duce la mai multe decese la graniță, după un an in care s-au inregistrat deja doua decese. SUA și Canada au anunțat vineri încheierea unui acord menit să stopeze fluxul de solicitanți de azil la punctele de trecere neoficiale a frontierei dintre cele două țări.

Un acord controversat

Acordul dintre cele două state a fost anunțat în cursul vizitei pe care președintele Joe Biden a făcut-o la Ottawa la sfârșitul săptămânii trecute. Biden și premierul canadian Justin Trudeau au ajuns la o înțelegere privind noul acord de frontieră SUA-Canada menit să stopeze fluxul de solicitanți de azil la punctele de trecere neoficiale a frontierei. (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65047438.amp)

Noul acord închide o lacună care a permis imigranților să solicite azil în astfel de porturi de intrare neoficiale. Imigranții ilegali prinși trecând oriunde de-a lungul graniței ce măsoară circa 5.000 de km pot fi acum trimiși înapoi.

Acordul dintre Biden și Trudeau face parte din eforturile de a limita afluxul de imigranți pe Roxham Road, o trecere neoficială între statul New York și provincia canadiană Quebec.

Un număr record de imigranți – aproximativ 40.000 – au trecut în Canada anul trecut, marea majoritate dintre ei folosind Roxham Road. Aceste treceri neautorizate au pus o presiune enormă pe sistemul de imigrație din Canada. De partea lor, Statele Unite au înregistrat un număr important de solicitanți de azil sosiți din Canada.

În declarația lor de vineri, cele două țări au precizat că Declarația de la Los Angeles privind imigrația și protecția „consacră convingerea noastră că imigrația neregulată necesită o abordare regională centrată pe extinderea căilor legale și gestionarea umană a frontierelor și recunoaște că trebuie să abordăm factorii economici și de securitate care stau la baza imigrației.”

Plecând de la acest principiu și ca parte a pactului cu SUA, Canada va crea, de asemenea, un nou program de refugiați pentru 15.000 de imigranți care fug de persecuție și violență în America de Sud și Centrală, a declarat biroul primului ministru de la Ottawa. Solcitanții de azil vor fi primiți pe parcursul anului prin continuarea extinderii căilor sigure și regulate ca alternativă la imigrația ilegală.

Înțelegerea dintre Biden și Trudeau a închis o lacună dintr-un pact vechi de 20 de ani dintre americani și canadieni. The Safe Third Country Agreement, semnat în 2002 și care a intrat în vigoare în 2004, a însemnat inițial că solicitanții de azil care treceau fie în Canada, fie în Statele Unite la punctele oficiale de trecere a frontierei erau respinși și li se spunea să solicite azil în prima țară „sigură” în care ajunseseră.

Acordul a permis oricărei dintre cele două țări să îndepărteze imigranții ajunși la punctele oficiale de intrare – dar nu și în punctele de trecere neoficiale, cum ar fi Roxham Road.

Noul acord extinde acordul de-a lungul întregii frontiere, inclusiv pe căile navigabile interne, a declarat biroul premierului Trudeau, făcând ca înțelegerea să se aplice astfel întregii granițe terestre de 6.416 km. Conform pactului revizuit, orice persoană care trece în oricare dintre țări în oricare punct de-a lungul graniței terestre și care solicită azil în termen de 14 zile va fi trimisă înapoi.

„O catastrofă umanitară”

Noul acord a fost criticat vehement de susținătorii drepturilor refugiaților ca fiind ineficient pentru a pune capăt traversărilor ilegale în Canada.

„(Înțelegerea) nu va opri oamenii,” a declarat Abdulla Daoud, director executiv la Centrul pentru Refugiați din Montreal, adăugând că este îngrijorat că acordul Biden-Trudeau ar putea stimula contrabanda și traficul de persoane.

Vorbind despre noul program pentru refugiați anunțat de Ottawa, el a spus pentru BBC: „Cifrele sunt prea mici. Am avut 40.000 de treceri doar în ultimul an – 15.000 este un număr scăzut și doar dintr-o parte a lumii, emisfera vestică.”

„Impactul asupra refugiaţilor aflaţi în pericol extrem este devastator. Rezultatul va fi de a împinge oamenii fie să încerce puncte de trecere şi mai periculoase în zone îndepărtate, fie să-i împingă spre traficanţi de persoane,” a declarat și Julia Sande de la Amnesty Internațional.

La rândul lor, experții în imigrație din Quebec au avertizat că închiderea Roxham Road pentru solicitanții de azil ar putea contraveni obligațiilor internaționale ale Canadei și ar putea duce la mai multe decese la graniță, după un an deja mortal.

Doi bărbați au murit încercând să treacă granița cu Canada la două luni unul de celălalt. Cei doi încercau să ajungă în Statele Unite, în timp ce imigranții ilegali care folosesc Roxham Road, trecerea neoficială a frontierei la sud de Montreal, merg în Canada.

Experții spun că motivul pentru care trecerea a devenit populară este pentru că este accesibilă și sigură. Ei se tem că închiderea să va determina pur și simplu oamenii să-și asume tipurile de riscuri care au dus la moartea imigranților ilegali care se îndreaptau spre sud.

„Rezultatul global al acestui lucru este doar mai mult pericol, mai multe morți și mai multe catastrofe umanitare,” a spus Mireille Paquet, profesor asistent de științe politice la Universitatea Concordia din Montreal, preluată de CBC.

Stéphanie Valois, președinta Asociației svocaților în imigrație din Quebec (AQAADI), a declarat că acordul ar putea fi împotriva convențiilor internaționale pe care Canada le-a semnat. Acele acorduri stipulează că refugiații „nu ar trebui să fie returnați într-o țară în care se confruntă cu amenințări grave la adresa vieții sau a libertății lor,” potrivit paginii de internet a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Valois a spus că este puțin probabil că închiderea Roxham Road să împiedice oamenii să traverseze cu totul și că nu va face decât să-i determine pe imigranți să se ascundă după sosirea în Canada.

„Mi se pare complet contraproductiv,” a afirmat ea, referindu-se la înțelegerea dintre Biden și Trudeau.

La rândul sau, profesoara Paquet a remarcat că cei 15.000 de solicitanți de azil anunțați de Canada este un număr scăzut în comparație cu numărul de solicitanți de azil pe care alte țări, cum ar fi SUA și Germania, îl acceptă în fiecare an. De asemenea, numărul este scăzut în comparație cu cei aproape 40.000 de imigranți, în principal din Haiti, Turcia, Columbia, Chile, Pakistan și Venezuela, care au traversat granița SUA-Canada folosindu-se de Roxham Road în 2022.

Acceptarea imigranților care traversează la graniță nu înseamnă acceptarea acestora cu statut permanent, ci acceptarea „poveștii lor și a cererii lor de protecție,” așa cum se subliniază în Convenția privind statutul refugiaților semnată în 1951.

„Acest lucru (acordul) închide drumul, dar întoarce și spatele angajamentelor noastre internaționale,” a spus Paquet.

În sfârșit, Frantz André – care a ajutat sute de solicitanți de azil după ce au ajuns în Quebec prin Roxham Road – a spus că acordul înseamnă, de fapt, că Canada nu va mai acceptă solicitanți de azil la graniță, dacă aceștia au făcut deja o cerere în SUA. „Nu există nicio cale – adică, asta e ridicol,” a afimat avocatul. „Pur și simplu creăm cel mai rău scenariu posibil.”

Traversările ilegale continuă

Între timp, în ciuda temerilor exprimate de apărătorii drepturilor refugiaților, drumul de acces popular printre imigranții ilegali a fost închis. Reuters a anunțat că Roxham Road, care devenise o trecere neoficială cunoscută pentru solicitanții de azil în Canada, s-a închis sâmbătă la miezul nopții, iar polițiștii canadieni și-au instalat un punct de control în zonă.

În ciuda acestui fapt însă, zeci de refugiați au trecut oricum pe drumul de acces, inclusiv un grup cu un bebeluș și un copil mic chiar după miezul nopții. Imigranții au fost arestați de ofițerii canadieni, care i-au avertizat că vor fi returnați în Statele Unite.

Într-un reportaj de la punctul de frontieră neoficial, agenția de presă a notat că solicitanții de azil au continuat să traverseze în Canada prin punctul de trecere neoficial al frontierei de la Roxham Road, la o zi după ce cele două țări au modificat acordul vechi de 20 de ani.

Sâmbătă după-amiază, de exemplu, când zăpada a început să cadă pe Roxham Road, un purtător de cuvânt al Agenției pentru Serviciile de Frontieră din Canada a declarat că oficialii tocmai au început să proceseze solicitanții de azil reținuți în conformitate cu noul protocol și au trimis unul înapoi în SUA.

Alți imigranți ilegali urmează să fie și ei deportați pe teritoriul american, au anunțat canadienii.

Reuters a notat că poliția a dezvăluit un nou semn lângă poteca de pământ care leagă statul New York de provincia Quebec, informând oamenii că ar putea fi arestați și returnați în Statele Unite dacă vor încerca să traverseze.

Jurnaliștii au dat ca exemplu un bărbat de 30 de ani din Pakistan, care nu a vrut să fie identificat, și care a spus că a luat un taxi din New York pentru a ajunge la frontiera cu Canada. „Nu am încotro,” a spus el, înainte de a traversa pe teritoriul canadian.

De asemenea, la o stație de autobuz sâmbătă dimineața, unde se aflau aproximativ 25 de oameni din Venezuela, Haiti, Ecuador și Peru, imigranții erau confuzi, întrebându-se ce vor putea să facă în continuare. Unul a spus pentru Reuters că a auzit despre noile reguli în timp ce se afla în autobuz; altul a aflat despre noul acord Biden-Trudeau la sosirea în Canada.

Reuters a precizat că scopul declarat al noului acord este de a promova imigrația ordonată și de a reduce presiunea asupra comunităților de lângă graniță, copleșite de o creștere a numărului de solicitanți de azil care au traversat în locuri precum Roxham Road pentru a evita să fie respinși la punctele oficiale de intrare.

Dar aplicarea acordului modificat prin reținerea persoanelor care trec oriunde de-a lungul graniței terestre dintre SUA și Canada ar putea fi un coșmar logistic și ar putea pune oamenii în pericol, au afirmat criticii.

Dacă scopul acestei schimbări este de a descuraja trecerile neregulate, a spus Audrey Macklin, profesor de drept la Universitatea din Toronto, acordul „pur și simplu va eșua.”

Reuters a notat că, atunci când solicitanții de azil au traversat Roxham Road, ei au vrut să fie prinși de autorități, deoarece știau că acesta era modalitatea de a depune cereri de refugiat. Dacă stimulentul devine evaziune, se tem criticii, oamenii se vor ascunde și mai mult și vor apela la moduri de călătorie mai riscante. Ei vor dori să se strecoare în Canada și să se ascundă timp de două săptămâni înainte de a revendica statutul de refugiat.

„Acest lucru va devia oamenii către moduri de intrare mai periculoase, mai riscante și mai clandestine pe cei 6.000 de kilometri de graniță,” a afirmat Macklin. „(Acordul) este doar un program de creare de locuri de muncă pentru traficanții de persoane.”

Surse: CBC, BBC, Reuters

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. I-aș băga în pușcărie pentru complicitate la trafic de migranți pe iubitorii de imigrație ilegală ! Există 2 tipuri de migrație, diametral opuse : legală și ilegală. Pe calea legală trebuie să ai un viitor loc de muncă sau de studiu. Pe calea ilegală merg să fure sau să cerșească.
    Diferența între migrația legală și ilegală este ca diferența între sex consensual și viol.

    • Sigur ca da. Si Ceasca ii baga la puscarie pe cei care voiau sa migreze, dar erau prinsi. Iar daca occidentalii ar fi aplicat principiul dupa care te ghidezi tu, ar fi trebuit sa trimita sutele de mii de emigranti ilegali din Romania comunista inapoi, sa faca si puscarie.
      Se face atata caz de imigratie in Europa, ca vai, imigrantii sunt de culturi diferite, religie diferita, rasa diferita uneori, ca nu sunt compatibili. Dar marea majoritate din imigrantii ajunsi in SUA si Canada sunt crestini, albi majoritar, din tari latino-americane. Si nu e ca si cum in SUA, de ex nu ar mai exista comunitati latino-americane. Sunt zeci de milioane de latino-americani in SUA, cu cetatenie. E un numar de 15000 sau 40000 de imigranti pe an de negestionat, daca Canada e prea mica, cica? Nu ii pot ajuta cei care impartasesc aceiasi cultura si sunt deja integrati? Odata vazut cu sacii in caruta, trebuie neaparat sa devii xenofob?

    • Cred că nu ai prea vizitat Europa și SUA, altfel ai avea altă opinie. E frumos să fii generos și nobil pe internet, dar când treci prin cartierele ghetou din Copenhaga, Paris, Miami, Bergamo, etc, când vezi că foarte mulți migranți nu muncesc, doar fură sau vând droguri, îți trece „toleranța”.

    • Exemple de orase cu comunitati foarte mari de latino:Los Angeles, 45% latino, Houston -37%, Miami -65%, San Antonio -56% etc, etc.
      State cu procent mare de latino: New Mexico 47%, California – 38%, Texas 38%, Arizona – 30%, etc, etc.
      Locurile de care pomenesc nu sunt un mare ghetou. Zeci de milioane de cetateni americani latino functioneaza bine-merci, au job-uri, traiesc pasnic, lucreaza.
      Inteleg ca migranti veniti din Africa, din Bangladesh, Siria, etc au dificultati mari de a se integra in occidentul european, diferenta culturala e mare, e nevoie de vointa si eforturi foarte mari ca sa te integrezi, multi nu reusesc. Dar in SUA, de ex exista zeci de milioane de cetateni latino integrati, un imigrant nu ar trebui sa aiba dificultati in comunitati unde 30-50-50% din cetateni au aceiasi origine. Care e problema sa-i integrezi?

    • @tiberius – Exemplele sunt cam nefericite. Comunitatile latino din SUA sunt aproape la fel de vechi ca si natiunea americana. Latinii se tot integreaza de mai mult de, nu stiu, 100 de ani? Evident ca au avut timp sa se integreze (ca sa nu spun ca unele comunitati nu au emigrat, ci pur si simplu au fost integrate cu totul intre granitele SUA)

  2. Si noi avem milioane de emigranti in occident. Diferentele culturale dintre noi si occident sunt cam la fel cu diferentele dintre mexicani si americani, de ex. Daca noi am primit o sansa, daca noi am reusit, nu vad de ce imigrantii din SUA si Canada nu ar putea primi si ei o sansa. Mai ales ca integrarea e posibila, s-a mai intamplat.

    • Da Denis, toti imigrantii romani clandestini de pe vremea comunismului ar trebui lasati fara cetatenie si expulzati, nu se compara cu cei care au venit cu viza oficiala, daca ar fi dupa tine.
      Oamenii sunt aceiasi, cultura de unde vin e aceiasi. Parerea mea e ca imigrantii ar trebui acceptati in anumita masura. Si verificat daca acestia se integreaza, au gasit de lucru, invata limba. Daca da, sa fie lasati sa ramana, daca nu, sa fie trimisi inapoi. Inchiderea granitelor si expulzarea automata e o prostie.