Experți politici din SUA despre Ukrainegate: Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, dar nu va fi demis de Senat. Ce riscă democrații
Președintele american, Donald Trump, va fi, cel mai probabil, pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților de la Washington în scandalul Ukrainegate, dar nu va fi demis de către Senat, unde republicanii au majoritatea și unde cazul va fi respins. Aceasta este concluzia unor experți politici americani consultați de către G4Media.ro, care sunt convinși că, dacă Senatul nu reușește să adune numărul necesar de voturi necesar înlăturării din funcție, atunci liderul de la Casa Albă va fi doar pus sub acuzare (impeached), dar nu demis.
Ar fi o situație similară cu cele ale președinților Andrew Jackson și Bill Clinton, care au fost puși și ei sub acuzare formală de către Camera Reprezentanților, dar ale căror cazuri au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri.
La sfârșitul lunii septembrie, democrații americani au anunțat că vor deschide o anchetă formală de punere sub acuzare a președintelui Trump după apariția unor informații că a solicitat Ucrainei să-l ancheteze pentru corupție pe fostul vicepreședinte Joe Biden, unul dintre principalii săi contracandidați în lupta pentru Casa Albă, și pe fiul acestuia, Hunter.
Decizia anunțată de Nancy Pelosi, speaker-ul Camerei Reprezentanților și lidera democraților, a venit în contextul în care mai mulți membri ai formațiunii democrate, în special din aripa radicală a partidului, i-au cerut acesteia de luni de zile să declanșeze așa-numita procedură de impeachement împotriva liderului republican.
În apărarea sa, Casa Albă a publicat o stenogramă de cinci pagini cu conţinutul unei convorbiri telefonice purtate de preşedintele Trump şi de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe 25 iulie, în urma căreia un avertizor de integritate, membru al Agenției Centrale de Informații (CIA), a formulat un denunţ intern legat de o solicitare sau o promisiune formulată de Trump privind investigarea fiului fostului vicepreşedinte american.
Trump susține însă că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul lui Biden, care face parte din consiliul de administrație al companiei energetice ucrainene Burisma.
Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al Burisma, între ai cărui fondatori se află oligarhul pro-rus, Mikola Zloşevski. În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru compania ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat, Barack Obama.
Drama politică și legală continuă
Ultimele zile au fost marcate de disputa dintre democrații din Camera Reprezentanților și diverși membri ai administrației republicane, care refuză să dea curs citațiilor formulate de democrați pentru a se prezenta în fața comisiilor de anchetă din Congres.
În plus, președintele Trump și-a intensificat atacurile la adresa lui Biden, cerând atât Ucrainei, cât și Chinei să investigheze presupusele acte de corupție ale fostului vicepreședinte și ale fiului său. De asemenea, Departamentul de Justiție și-a intensificat ancheta privind motivele care au stat la baza deciziei fostei administrații Obama de a investiga campania electorală a lui Trump din 2016.
Scandalul Ukrainegate domină, așadar, scena politică din Statele Unite și are șanse mari să divizeze și mai mult americanii. Dacă democrații speră că eforturile lui Trump de a convinge ucrainienii să îl ancheteze pe Biden reprezintă dovezile irefutabile pe care le-au așteptat de trei ani pentru a-l înlătura din funcție pe miliardarul devenit președinte, republicanii sunt convinși că actuala campanie de destituire a lui Trump este exagerată şi arogantă.
Ea vine doar la câteva luni după ce raportul procurorului special, Robert Mueller, privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016 nu a reușit să ofere democraților motivele clare pentru a-l trage la răspundere pe Trump.
Acum, susțin republicanii, democrații se leagă cu disperare de câteva convorbiri telefonice și de acuzația nefondată că Trump ar fi condiționat un ajutor militar de câteva sute de milioane de dolari pentru Ucraina de anchetarea lui Biden pentru a încerca să obțină ceea ce nu au reușit după raportul lui Mueller.
În acest sens, republicanii arată cu degetul spre avertizorul de integritate care ar fi un democrat înregistrat și care ar fi oferit liderilor democrați (în particular, lui Adam Schiff) informații inițiale despre convorbirile lui Trump. Democrații par chiar să îl fi ajutat pe avertizator să-și formuleze denunțul.
În acest context, unii comentatori au arătat că, în convorbirile sale cu liderul de la Kiev, Trump nu a menționat niciodată reținerea ajutorului militar, iar rapoartele spun că președintele ucrainean Zelenski nici măcar nu a fost conștient de vreo întârziere a fondurilor. Mai mult, Zelenski a declarat public că nu se simte presat să deschidă o anchetă asupra celor doi Biden.
În plus, așa cum am mai explicat, Ukrainegate s-ar putea să fie, în final, la fel de riscantă și pentru Joe Biden. Scandalul creat a făcut ca povestea afacerilor familiei Biden în Ucraina să revină în forță pe scena publică americană, iar fostul vicepreședinte să fie nevoit să dea acum explicații despre acuzațiile grave de corupție și de conflict de interes.
Sondajele cele mai recente indică aproape toate că Biden este afectat de scandal, iar echipa sa de campanie încearcă cu disperare să limiteze efectele Ukrainegate și să reatragă donatorii democrați de partea sa. În acest timp, senatorii Elisabeth Warren și Bernie Sanders l-au depășit pe Biden în topul preferințelor alegătorilor democrați.
Dar care ar putea fi efectele actualei drame politice și legale care zguduie capitala federală americană și care este analizată non-stop în ziarele și la posturile de televiziune de peste ocean?
G4Media.ro a solicitat opiniile unor experți politici din Statele Unite, care au fost rugați să comenteze posibilele efecte ale Ukrainegate pentru președintele Trump, ce se va întâmpla cu procedura de destituire și dacă posibilul eșec al democraților de a-l demite pe republican va afecta șansele lor la urne, în perspectiva alegerilor din noiembrie 2020.
- Ross K. Baker, profesor de științe politice, Rutgers University (New Jersey): „Dacă nu apar alte informații noi, care sunt chiar mai dăunătoare decât efortul președintelui Trump de a-l presa pe președintele ucrainean Zelenski să-l investigheze pe vicepreședintele Biden, cred că Trump va supraviețui pentru a candida din nou în 2020. Consider, totuși, că cel mai probabil va fi pus sub acuzare, dar nu va fi condamnat de Senat, deoarece Constituția necesită un vot dat de două treimi din senatori pentru a înlătura un președinte.
- Răspunsul președintelui la denunțul avertizatorului de integritate a fost însă atât de extrem, încât membrii propriului său partid s-au alarmat. Ceea ce îi îngrijorează în plus pe republicani este faptul că sprijinul pentru punerea sub acuzare (a președintelui Trump) a crescut în sondajele de opinie publică recente din Statele Unite.
- Nu este clar în acest moment dacă motivația de a-l învinge pe Trump în rândul democraților va fi mai mare decât motivația republicanilor de a-l alege din nou și dacă aceasta va fi afectată de lansarea procedurii de impeachment. Este pur și simplu prea devreme să spunem asta acum, deoarece nu este sigur dacă Trump va fi pus sub acuzare înainte de alegeri.”
- Jim Campbell, expert în politica electorală americană, profesor la State University of New York în Buffalo: „Previziunea mea este că președintele Trump va fi pus sub acuzare de majoritatea Partidului Democrat din Camera Reprezentanților, dar nu va fi condamnat de către Senat. În acest moment, mă îndoiesc că există vreo șansă reală ca președintele Trump să fie forțat să plece din funcție.
- Baza electorală a Partidului Democrat va fi mulțumită de acestă acțiune (procedura de impeachment), dar există șanse mari ca americanii de centru, chiar și cei care s-ar putea să nu fi votat pentru Trump în 2016, să vadă procesul de înlăturare din funcție ca fiind prea partizan și slab susținut de dovezi. Acest lucru ar putea costa democrații alegerile și poate mai mult de o duzină de mandate în Camera Reprezentanților.”
- Joshua Sandman, profesor în cadrul Departamentului de Științe Politce la University of New Haven (Connecticut), unul dintre cei mai importanți experți în instituția prezidențială americană: „Președintele Trump nu va fi obligat să plece din funcție. Camera Reprezentanților, controlată de majoritatea Partidului Democrat, va vota articolele de lege privind punerea sub acuzare. Senatul va acționa ca un juriu pentru a lua în considerare articolele de lege privind destituirea. Este necesar ca două treimi, respectiv șaizeci și șapte de senatori, să voteze pentru impeachment și să-l înlăture din funcție pe președinte.
- Acest lucru nu se va întâmpla. Republicanii sunt majoritari în Senat (53-47) și aproape toți republicanii se opun acțiunii de impeachment. Douăzeci de senatori republicani vor trebui să voteze pentru a-l demite. În acest moment nu este posibil să vedem cum se va produce acest lucru. Dacă un președinte părăsește funcția, vicepreședintele preia funcția de președinte. Dacă vicepreședintele nu poate servi din orice motiv, președintele Camerei Reprezentanților este următorul în linia de succesiune pentru a deveni președinte.
- Cel mai probabil (că democrații vor fi afectați la urne dacă nu îl vor înlătura pe Trump), mai ales dacă Biden este candidatul democrat. Dacă Biden nu este candidatul, imaginea Partidului Democrat va fi, de asemenea, afectată. Trump va revendica victoria și exonerarea. Mai mult, problema demiterii din funcție îi permite lui Trump să domine ciclul informațional și narațiunea politică. Trump repetă aceeași poveste nefondată și obligă mass-media să o repete ca o știre. Acest lucru devine confuz, greu de urmărit și pătează un lider-cheie al democraților cu acuzații de corupție. Trump este și el în pericol. Este furios și aruncă cu injurii în dreapta și în stânga. O reacție exagerată i-ar putea provoca mai mult rău politic decât punerea sub acuzare.”
- Todd Gitlin, profesor de jurnalism și sociologie, director al programului doctoral în comunicații de la Columbia University (New York): „Cu toate aceste dezvăluiri despre încercările lui Trump de a folosi guvernele străine pentru a sprijini campania sa de reealegere (nu numai Ucraina, dar acum, în mod public, și China), cred că șansele de a fi pus sub acuzare sunt mari. Dar șansele ca Senatul să voteze pentru a-l condamna sunt scăzute, deoarece senatorii republicani rămân extrem de fideli președintelui.
- Democrații nu vor fi afectați la urne dacă nu vor reuși să-l înlăture din funcție. Desigur că Trump va cere exonerarea. Dar este foarte puțin probabil ca el să-i convingă pe independenți și pe republicanii moderați că este victima lipsită de apărare a unei tentative de lovitură de stat.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.