Experți și oficiali de la Chișinău resping ipoteza că Rusia plănuiește destabilizarea Moldovei, în pofida alertelor cu bombă și a unui așa zis „preludiu al invaziei gândit de la Moscova”
Atât oficialii din Republica Moldova, cât și analiștii militari și cei politici au vorbit pentru G4Media despre ce anume reprezintă aceste alerte cu bombe din ultimele săptămâni de la Chișinău în cazul unor instituții importante precum Primăria, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și alte. Ziarul american The New York Sun a scris că prin aceste alerte cu bombă la Chișinău, Rusia ar putea încerca să provoace haos în țară ca preludiu al unei posibile invazii.
„Din punct de vedere militar trebuie verificare toate aspectele acestor apeluri cu bombă, chiar dacă sunt false. Și noi analizăm această panică care se creează în rândul populației, dar acest aspect este analizat de alte structuri. Aceste poate fi considerat un element al războiului hibrid de creare de neliniște și panică în rândul populației, de distragere a atenției. Să spunem că se distrage atenția cu aceste alarme cu bombe și poate, de exemplu, să fie mutat un transport de droguri”, a declarat pentru G4Media secretarul de stat în Ministerul Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija.
La rândul său, fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a declarat pentru G4Media că, în opinia sa, alertele continue cu bombe de la Chișinău vizează o strategie pe care o aplică Rusia și forțele sale obscure din Moldova pentru destabilizarea situației din Republica Moldova.
„La fel cum au fost și așa-zisele atentate din regiunea transnistreană din luna aprilie-mai, care nu au avut niciun efect strategic, dar au stârnit doar panică și retorică politică, la fel sunt și acest tentative de alerte cu bombe. Cu faptul că Rusia își dorește să facă haos în Republica Moldova sunt de acord, însă nu știu dacă poate fi vorba despre preludiul unei invazii. Rușii nu au capacitatea în acest moment să invadeze Republica Moldova și nu știu dacă și au această necesitate”, a declarat generalul în rezervă Vitalie Marinuța.
El a mai precizat că rușii mizează foarte mult pe alegerile locale de anul viitor din Republica Moldova, dar și pe alegerile parlamentare din 2025.
„Pe lângă acestea, ei folosesc acum arma economică asupra Moldovei. Noi vedem acum că s-au intensificat plângerile și nemulțumirile pe Guvernul Gavriliță, pe președintele Maia Sandu, etc, și vor să arate acum populației că Guvernul nu poate face nimic și sunt în incapacitate de a lupta cu problemele date și nu pot face față”, a mai spus fostul ministru al Apărării de la Chișinău.
Generalul este de părere că încă de la începutul acestei invazii ruse în Ucraina că Rusia, că dacă rușii vor veni militar înspre Moldova, o vor face doar până la Nistru.
„De la Nistru vor aștepta momentul lor ca să preia prin „bunăvoința populară” și să arate că ei sunt doriți în Republica Moldova. Rusia poate aștepta. Pentru ei 10-15 ani în termeni strategici este o nimica toată. Din acest ciclu electoral au mai rămas mai puțin de trei ani de zile. Eu nu cred că alertele cu bombe sunt pregătiri pentru o invazie, ci pentru destabilizare. Aici acțiunea și Transnistria și forțele proruse de la Chișinău”, a conchis generalul de la Chișinău.
Scenarii pentru jocurile Rusiei
Pe de altă parte, analistul politic al IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, a declarat pentru G4Media că alertele cu bombă recente de la Chișinău sunt niște acțiuni concertate și este clar că la astfel de acțiuni lucrează niște servicii speciale din exterior.
„Ele vin desigur să destabilizeze situația și să mențină o anumite nervozitate. Aceste acțiuni își propun să provoace nemulțumirea cetățenilor, etc. Nu sunt foarte sigur că scopul acestora este pregătirea pentru o invazie militară, dar totuși nu trebuie să excludem cu totul aceasta variantă”, a spus el.
Analistul a precizat că ar putea fi vorba de testarea capacitatea sistemului informațional al Republicii Moldova.
„Faptul că noi nu putem depista cine este în spatele alertelor arată o anumită slăbiciune sau cel puțin cei care coordonează acțiunile au posibilități tehnice mai bune. Această destabilizare face parte dintr-un plan mai larg. Se încearcă destabilizarea situației economice, sociale și politice din Republica Moldova. Avem în prezent o coaliție oligarhico-geopolitică. Ea este formată din actorii politici sau de influență proruși reprezintă o coloană a cincea în frunte cu socialiștii lui Dodon, dar și din elementele oligarhice care s-au unit și încearcă să destabilizeze situația pe toate domeniile din Republica Moldova. Scopul este de a provoca o nemulțumire a populației și pe acest fond să crească starea de anxietate în societate. În final, toți acești actori doresc ca actualul partid de guvernământ să cadă și să declanșeze alegeri anticipate în Parlament sau la Președinție”, a spus analistul.
El mai vede aceste acțiuni ca pe o încercare de portretizare a actualei puteri pro-europene de la Chișinău ca fiind una incapabilă și slabă să conducă statul.
„Nici forțele oligarhice și nici prorușii nu doresc încă trei ani un partid pro-european la guvernare care își dorește poate pentru prima dată o implementare sinceră a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Rușii nu doresc acest lucru, iar elementele oligarhice nu-și doresc încă trei ani de reforme. Așa că împreună vor această destabilizare. Mai degrabă aceste alerte se înscriu în acest scenariu de destabilizare. Nu știu dacă ulterior, acest lucru poate fi folosit chiar și în contextul unei invazii. Pe lângă războiul din Ucraina, eu nu cred că Federația Rusă mai vrea acum și un război în Republica Moldova. Moscova s-ar mulțumi cu forțe ruse la cârma Republicii Moldova și pe cale politică să mențină controlul asupra Republicii Moldova. Asta trebuie să facă Dodon cât a fost la putere, dar nu a reușit”, a explicat analistul.
Republica Moldova s-a confruntat în ultimele săptămâni cu zeci de alerte cu bombe, fapt ce a solicitat foarte mult autoritățile și a produs anxietate maximă în rândul populației, în special în rândul călătorilor de la Aeroportul Internațional Chișinău.
Foto: Intervenție la Aerportul Internațional Chișinău. Sursa: AIC Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu