G4Media.ro

Experții americani, despre aspirina luată zilnic ca modalitate de prevenţie: Nu ar…

Sursa foto: G4Media.ro

Experții americani, despre aspirina luată zilnic ca modalitate de prevenţie: Nu ar mai trebui recomandat tratamentul pentru persoanele de peste 60 de ani

Din 2016, experții au recomandat aspirina pentru cei de peste 50 de ani cu un risc estimat de 10% de atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii zece ani.

Consumul zilnic de aspirină pentru a reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral nu ar mai trebui recomandat în Statele Unite pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, a declarat, marți, un grup de experți americani.

În ceea ce privește persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani, cu risc, dar care nu au antecedente de boli cardiovasculare, trebuie să ia individual decizia de a iniția acest tratament, după discuții cu medicul lor, au adăugat acești experți.

Este vorba despre un adevărată revizuire a acestei recomandări, care vizează milioane de oameni, deoarece practica este foarte răspândită în țară. Boala cardiovasculară este principala cauză de deces în Statele Unite.

Din 2016, experții de la US Preventive Services Task Force, ale căror recomandări sunt urmărite pe scară largă, au recomandat aspirină pentru persoanele de peste 50 de ani cu un risc evaluat de 10% de atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii zece ani.

De asemenea, ei estimau că sexagenarii din categoria de risc pot lua acest tratament preventiv pe baza unei decizii individuale. Dar, de câțiva ani, studiile au pus sub semnul întrebării recomandările americane. Aspirina subțiază sângele, ceea ce previne formarea cheagurilor de sânge și ajută la reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC).

Marți, însă, experții au considerat că aceste beneficii nu sunt suficiente pentru a compensa, la persoanele în vârstă, riscul crescut de sângerare, în special în creier sau intestine.

„Utilizarea zilnică a aspirinei poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale la unele persoane, dar poate provoca și efecte adverse grave, precum sângerările interne”, a declarat dr. John Wong, expert la Task Force, într-un comunicat.

„Este important ca persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani care nu au antecedente de boli de inimă să poarte o conversație cu medicul lor pentru a decide împreună dacă luarea unei aspirine pe zi este potrivită pentru ei”, a adăugat el.

Aceste noi recomandări nu sunt încă definitive, fiind supuse mai întâi unei perioade de dezbateri publice până la începutul lunii noiembrie. Ele nu se aplică persoanelor care iau aspirină după ce au suferit deja un accident vascular cerebral sau un atac de cord, se precizează în comunicat.

Se estimează că în fiecare an aproximativ 600.000 de americani suferă un prim atac de cord și aproximativ 610.000, un prim accident vascular cerebral. Luarea aspirinei pentru a reduce acest risc este adesea inițiată spontan de americani. Astfel, potrivit unui studiu din 2017, 23,4% dintre adulții în vârstă de peste 40 de ani, fără boli cardiovasculare au luat aspirina ca măsură preventivă, dintre care 22,8% au făcut-o fără recomandarea unui profesionist din domeniul sănătății.

Sursa: Le Figaro/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Exista opinii medicale ca aspirina luata preventiv de cei mai in varsta a prevenit trombozele post-vaccin.
    Macar asa o sa ne dam seama daca exista o legatura sau e doar o coincidenta.

  2. Foarte ciudat cum apare recomandarea asta fix acuma. Nu de alta dar se pare ca are efect preventiv pe Covid…

    • O sa ajunga si aspirina ca si ivermectina…

    • nu se spune ” efect pe”! ci asupra!!!

    • Mai este un studiu israelian (articol recent) in care aspirina are efect si in prevenirea internarii si mor.talitatii cu aproximativ 50%, dar din ceva motiv nu mi-l accepta filtrele g4.

    • jpost.com/health-and-wel lnes s/asp irin-lo wers-risk-of-covid-new-fin dings-sup port-prelim inary-isr aeli-trial-681127

      Am pus tot felul de spatii in adresa, poate trece asa…

    • Băi AB,
      ești cumva doctor, sau măcar soră/frate medical(ă)?
      Neee… ești doar un jalnic părerist!
      :))))j

  3. jpost.com/health-science/coronavirus-aspirin-may-help-prevent-infection-israeli-study-shows-661682

  4. ai vreo specializare in medicina? sau doar bati campii cu medicamente! medicamente?

    • Nici PCR nu a fost gandita ca o tehnica medicala pentru diagnostic, ci o cuantificare informala pentru cercetarea fundamentală.
      Totuși, iei de bune rezultatele testelor PCR in lipsa unei simptomatologii sugestive si fara coroborarea investigatiilor clinice.

  5. Din contra, pt. ei este cel mai recomandat. In special cand ii paste infarctul. Aspirina de la Bayer e perfecta(doar foarte scumpa)(are o compozitie care-i neutralizeaza afectele gastrice, vitC+sare).

  6. Legat de maladia actuala, v-am dat aseara link-ul cu eficienta aspirinei asupra. E peste ceva de-a costat planeta enorm, veti vedea in grafic ce. (cautati ca sigur nu ma lasa sa repostez)

    Mai usor cu ad hominem-urile, amicii de mai sus. Valoarea de adevar a unei afirmatii este independenta de persoana care o spune. Lectia Nr. 1, ar trebui inca de la 11 ani, in cls 5a. V-am tot zis. Suntem inapoiati rau.

  7. Totusi, ma simt dator sa incerc : https://c19early.com