G4Media.ro

Experţii avertizează asupra riscurilor pentru sănătatea mintală după creşterea consumului de ciuperci…

sursa foto: Pexels

Experţii avertizează asupra riscurilor pentru sănătatea mintală după creşterea consumului de ciuperci magice

Popularitatea ciupercilor magice creşte rapid, provocând o „renaştere psihedelică” pe măsură ce oamenii devin mai interesaţi de beneficiile lor pentru sănătatea mintală. Însă experţii au avertizat că utilizarea lor în scopuri recreative riscă să facă mai mult rău decât bine, scrie The Guardian, citată de News.ro.

Testele de explorare a psilocibinei ca tratament inovator pentru afecţiunile mintale au generat o proliferare a companiilor şi a retragerilor psihedelice în ţările în care acestea sunt legale, în timp ce tot mai mulţi oameni cumpără drogul, care este de clasa A în Marea Britanie, de pe piaţa ascunsă.

Cele mai recente date ale Oficiului Naţional de Statistică arată că psilocibina a fost singurul drog ilegal a cărui popularitate a crescut în 2024, cu 37,5 %, ajungând la 1,1 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 59 de ani, ceea ce reprezintă aproximativ 300.000 de persoane şi face ca drogul să fie aproape la fel de popular ca ecstasy.

Experţii au declarat că, deşi studiile clinice au arătat rezultate promiţătoare, dovezile emergente sugerează că persoanele care iau psilocibină în afara acestor medii pot suferi anxietate, traumă, insomnie, distorsiuni vizuale continue, cunoscute sub numele de Tulburare de percepţie persistentă a halucinogenului (HPPD), şi sentimente de depersonalizare.

Experţii au adăugat că medicii generalişti, psihiatrii şi terapeuţii obişnuiţi nu au cunoştinţele necesare pentru a trata această situaţie şi, ocazional, diagnostichează greşit pacienţii cu psihoză sau manie.

Jules Evans, directorul proiectului de cercetare academică Challenging Psychedelic Experience, care urmăreşte îmbunătăţirea monitorizării evenimentelor adverse, a intervievat persoane „aflate în crize teribile, care spun că nu ştiau că ar putea îndura dificultăţi severe zile, săptămâni, luni sau ani după aceea”, inclusiv unele care au fost secţionate după ce au discutat despre experienţe mistice cu un psihiatru

Ed Prideaux, care a cercetat efectele adverse după ce a experimentat HPPD, a declarat că ani mai târziu încă mai vede o „scânteie ciudată”, tapet topit şi alte iluzii optice. El a spus că „practic toată lumea” din comunitatea psihedelică a avut cel puţin o experienţă similară.

Deşi au circulat mituri cu privire la psihedelice atunci când acestea erau populare la mijlocul secolului al XX-lea, Prideaux consideră că unele cazuri precum cel al pilotului american Joseph Everson, care s-a prăbuşit cu avionul la două zile după ce a ingerat ciuperci magice, sugerează că flashback-urile necesită mai multă cercetare.

În Europa există patru clinici care oferă ajutor specializat. Cea mai cunoscută este Ambulanz psychedelische Substanzen, o clinică ambulatorie psihedelică la Charité, un spital universitar din Berlin, care oferă consultaţii online pentru clienţii internaţionali.

Potrivit experţilor, sunt necesare mai multe date înainte ca psilocibina să poată fi autorizată pentru uz medical, deşi, dacă autorităţile de reglementare sunt mulţumite de siguranţa şi eficacitatea sa, Erritzoe a sugerat că ar putea să se alăture ketaminei ca tratament psihedelic în Marea Britanie în termen de trei ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.