G4Media.ro

Experții Comisiei de la Veneția vin luni în România pentru a analiza…

Experții Comisiei de la Veneția vin luni în România pentru a analiza modificările aduse legilor Justiției

O delegație a Comisiei de la Veneția va ajunge luni, 11 iunie, în România pentru discuții cu autoritățile de la București în legătură cu modificările aduse celor trei legi ale Justiției, se arată într-un anunț oficial postat pe site-ul instituției.

Experții Comisiei de la Veneția vor avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul justiției, cu Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, procurorul general, DNA, Consiliul Superior al Magistraturii și cu reprezentanți ai comisiei parlamentare speciale condusă de Florin Iordache. De asemenea, vor avea loc discuții și cu reprezentanții asociațiilor de judecători și procurori.

Vizita delegației Comisiei de la Veneția are loc la cererea președintelui Klaus Iohannis și a Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

G4Media.ro a scris, în exclusivitate, încă din 15 mai despre calendarul vizitei delegației Comisiei de la Veneția în România.

O opinie preliminară ar urmă să fie elaborată spre sfârșitul lunii iunie, potrivit calendarului comunicat autorităților române.

Membrii-raportori sunt experți din Finlanda, Franța, Suedia, Polonia iar supleanți Moldova și Belgia. Reamintim că ministrul justiției, Tudorel Toader, este membru în Comisia de la Veneția. Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz.

Context: Pe data de 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE.

La începutul lunii mai și președintele Klaus Iohannis a solicitat un aviz din partea Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse celor trei legi ale Justiției. Totodată, șeful statului a trimis două dintre cele trei acte normative și Curții Constituționale solicitând judecătorilor să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a se pronunța. CCR a ignorat însă solicitarea președintelui Klaus Iohannis și i-a respins sesizările pe motiv de inadmisibilitate.

Practic, prin acest demers a mai apărut un filtru în calea modificării legislaţiei.

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.

PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

Şi Forumul Judecătorilor din România a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să solicite Comisiei de la Veneţia o poziţie privitoare la modificarea Legilor Justiţiei.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a criticat dur reforma justiţiei realizată de coaliţia PSD-ALDE. Un raport al GRECO dat publicității pe data de 11 aprilie cere autorităţilor să renunţe la crearea unui parchet special pentru infracţiunile magistraţilor, precum şi să revizuiască amendamentele care privesc răspunderea magistraţilor pentru erorile judiciare.

Raportul avertizează asupra faptului că o serie de modificări referitoare la recrutarea și la pensionarea magistraților ar putea avea, printr-un efect combinat, un impact semnificativ asupra capacității de lucru și, în general, asupra capacității operative a judecătorilor și procurorilor mai ales că n-a fost prevăzută o perioadă de tranziție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Foarte bine! Nu ştiu ce pot face ei efectiv, dar măcar să ştie întreaga lume că PSD sunt nişte hoţi comunişti şi că România este iarăşi o dictatură.

  2. Se pare ca expertii vor avea neasemuita onoarea de a dialoga cu celebrul procuror portocala,expert in stat de drept!

    • Nu nene, vor avea neasemuita greață să stea la masă cu doctorul din Bălți, nen-tu Iordache din Caracal si cu nen-tu Nicolicea student la distanta la Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin.

    • Dipula, iar dai rateuri? Unde-s binomu’ si paralelu’? Tie nu ti-a intrat in cap ca trebuie sa urmezi intocmai punctajul lui dom’ profesor? Bai mircica, unde l-ati gasit pe ageamiul asta? In loc sa-i dea inainte cu binomu’ si paralelu’, asta abereaza cu portocalele! Pai cine-si bate capu’ cu niste portocale amarate? Baga nene din punctaj, lasa legumele si fructele!
      In plus, oamenii de pe-aici au inceput sa se plictiseasca. Tu stii ce pateste un programel care nu mai e amuzant? E dezinstalat si ajunge in recycle bin(om).

    • Intrebarea e: ”Isi vor putea reprima repulsia fireasca, in timpul intrevederii cu Slugarel…?”

    • Ce ma amuza acest triciupa,omul o iubeste sincer pe matahala baschetbalista,probabil ca intr-unul din rarele momente cand patronul ii da voie sa mearga la baie posteaza,bietul de el si ceilalti hipsterasi kovesisti.

  3. se duce Dorel si le explica CV-ul vreo 2 zile, ii adoarme cu chestii , si pleaca aia buimaciti de cap, mai ceva ca niste studenti la un curs de-al lui vineri seara de la 7-8
    oare astia il mai tin pe Dorel la comisie? ca parca se bate cap in cap , comisia de la venetia care vegheaza la intarirea statului de drept, si dorel care are in agenda de a spala infractori si a slabi echilibrul puterilor in stat si agenda personala a lui psdracnea

  4. Onorata comisie va afla că un țafandache pus în funcție de mânuța șefului pe linie de partid îl poate demite șeful procurorilor care îl anchetează pe respectivul șef de partid, absolut fabulos, este visul de aur al oricărui borfaș ajuns șef de partid 🙂

  5. Sper să analizeze și ultima năzbâtie a CCR. Și mai ales să ia în considerare raportul a trei judecători care s-au opus actului prin care , practic, modifică forma juridică a României.

  6. Presimt ca in viitor componenta Comisie de la Venetia va fi formata din vajnicii aparatori ai statului de drept din Romania,ii intrevad pe Danilet,pe Macovei,Kovesi,Coldica,Laura Stefan,Elenina Nicut,Portocala si Onea.Fireste ca nu trebuie sa lipseasca si marea partenera a binomului Livia Stanciu,ce vorbesti domne,numai pulpa va fi acolo,o sa fie mai vestiti decat fondatorii Americii!

    • Dipula, ce nasol pentru voiculescu, nici o speranță s-o plaseze pe garbovan in comisie, rămâne ca și până acum: Macovei, Livia Stanciu, Camelia Bogdan vor continua să-i dea coșmaruri. Până își va întâlni creatorul, voiculescu își va aminti zilnic de Rahova…

  7. Isi iau tainul si pleaca Ba prostalailor!

  8. Opinie Concurenta
    O instanta definitiva formata din trei judecatori dau o sentinta de condamnare la un an de inchisoare pentru un sarac care a furat doua parjoale si o paine cu o majoritate de doi, pentru ca al treilea judecator spune ca inculpatul trebuie iertat pentru ca era in pericol de a muri de foame. In motivarea sentintei primul judecator arata ca inculpatul trebuia sa se sature cu parjoalele si nu trebuia sa mai fure painea, iar al doilea judecator spune ca o paine trebuie sa manance orice om dar nu trebiua sa fure si parjoalele. Doua opinii concurente la aceeasi sentina. Pentru ce fapta este condamnat acest inculpat flamand si sarac ?

  9. Parerile procurorilor UE despre diferite „chestii”
    https://www.coe.int/en/web/ccpe/country-profiles/romania

  10. Este un lucru foarte bun venirea comisiei ,pentru ca,pe mine ma interesează mult sa avem un sistem judiciar și o justiție corecte,constituționale și in acord cu cele europene.Deci salut aceasta venire.Sunt,deasemenea,foarte curioasa ce vor spune despre portocale și protocoale.Si apropo,ați citit raportul Medel?Este foarte interesant,așa ca vi-l recomand.Asta așa,pentru o informare corecta,din cât mai multe surse,pentru a avea o imagine de ansamblu,nu numai ce ne convine

    • Ești plecată rău de acasă dacă crezi că Gârbovan poate manipula-mânji tot și toate. Cine crezi că făcea rapoartele pentru MEDEL ? Hănteana tre prin Gârbovan !!! Pe de altă parte poți pune în aceeași balanță MEDEL cu Comisia de la Veneția ???? De fapt, la scursurile antrenoase DA voi pentru o limbă în fundulețul Varanului , treceți prin foc.

  11. pentru @triciupa / 8.5.2018 la ora 11:40 am
    Nu te repezi si tu!
    Stie el ceva, ceva, din …la gandirii lui : portocalele … alea de la Fotalezza, deh!