G4Media.ro

Experții de la Chișinău resping pretinsa datorie mărită a Gazpromului pentru Republica…

Sursa foto: Facebook

Experții de la Chișinău resping pretinsa datorie mărită a Gazpromului pentru Republica Moldova. Cu ce soluții vin aceștia pentru rezolvarea situației pentru moment

După negocierile eșuate la Moscova de la finele săptămânii trecute și anunțul Gazprom că nu va mai livra gaze Republicii Moldova prin încheierea unui nou contract, decât în condițiile achitării unei datorii de 709 milioane de dolari americani, a creat indignare la Chișinău.

„Nu e vorba de politică, Gazprom este o societate pe acţiuni şi nu poate funcţiona în pierdere, nu îşi poate permite să piardă banii din impozitele care intră în buget. Există limite ale răbdării. Republica Moldova însăşi provoacă această criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Cu toate acestea, experții de la Chișinău în contrazic pe oficialul rus și aduc drept contraargument datoria istorică de circa șapte miliarde dolari acumulată de autoritățile separatiste de la Tiraspol, regiunea transnistreană, față de Gazprom. Transnistria nu mai plătește pentru gazul rusesc de circa 15 ani. În general este vorba despre o schemă corporativă a companiilor ruse care țin de altfel în viață din punct de vedere economic.

Pe scurt, schema se rezumă la livrări de gaze ale Gazpromului, prin subsidiara sa din Republica Moldova – Moldovagaz (pe care o controlează prin pachetul majoritar de acțiuni, către centrala termoelectrică de la Cuciurgan din Transnistria (deținută de firma rusă Inter RAO). Apoi, centrala de la Cuciurgan arde gazul Gazpromului și produce energie electrică care este apoi vândută Chișinăului care este dependent de aceasta în proporție de circa 80%.

Banii rezultați din vânzarea de energie către malul drept, respectiv autorităților de Chișinău, merg pe un așa-numit „cont special” din Transnistria, care formeaă în mare parte bugetul regiunii separatiste transnistrene.

„Cum se întâmplă că Transnistria are o datorie de peste șapte miliarde dolari şi Gazpromul nu are întrebări, iar pentru o datorie de 400 de milioane (a Republicii Moldova -n.red.) Gazpromul lucrează în pierderi?”, s-a întrebat retoric expertul în energie și fost consilier prezidențial, Sergiu Tofilat, citat de TVR Moldova.

„În 2020, când erau socialiştii la guvernare, pe Moscova nu o preocupa lucrul acesta, au semnat contractul, nicio problema. Acum când au pierdut alegerile parlamentare şi-au adus aminte, stai un pic, hai să-i şantajăm pe moldoveni cu datoria la gaz”, a mai spus el.

Datorii create artificial

El a mai explicat că datoria Republicii Moldova către Gazprom a fost creată artificial și că ar fi nevoie de organizarea unui audit la MoldovaGaz, unde Gazprom deţine majoritatea acţiunilor. În acest fel, ar putea fi investigate datoriile care s-au acumulat încă din 1998, chiar de la fondarea Moldovagaz.

Înainte de această criză, datoria Chișinăului pentru gazele rusești era de 433 milioane de dolari, pentru ca în acest weekend Gazprom să comunice că datoria ar fi de fapt de 709 milioane de dolari, sumă ce include penalități.

Datoria malului drept a fost majorată artificial prin acţiuni abuzive a Gazpromului, prin fraude la Moldova-Gaz, iar acest lucru trebuie investigat. Dacă partea rusă vrea să se clarifice cu datoriile, nicio problemă, facem audit la MoldovaGaz şi depistăm toate fraudele care au avut loc,” spune Tofilat.

Posibile soluții din România și Ucraina

Pe de altă parte, fostul deputatul al Partidului Plaforma Dreptate și Adevăr (PPDA), Alexandru Slusari, a afirmat că șantajul energetic al Rusiei în situația de față a Republicii Moldova este clar și că singura soluție viabilă a Republicii Moldova în acest moment este să împrumute volume de gaze din România, deoarece cumpărarea lor la prețurile exorbitante ale pieței din acest moment nu ar fi rentabilă.

Este necesar să ne adresăm urgent către România cu solicitarea de împrumut a cantităților de gaze, suficiente pentru cel puțin o lună, cu care să fie aprovizionat preponderent malul drept al Nistrului. În Transnistria gazul să fie livrat cu condiția plății în avans. Varianta cu procurarea gazelor cu țârâită pe alte piețe prin Energocom deja nu este un contraargument pentru Gazprom. Prețurile acum sunt exorbitante, iar resursele țării sunt limitate. Aceste procurări ar trebuie să fie ca varianta complementară pentru aprovizionarea nordul țării. Ucraina, în situația actuală economică și politică, la fel, nu ne poate împrumuta gaz suficient, Unica soluție de bază este România!”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

El a mai afirmat că există soluții din Ucraina pentru furnizarea energiei electrice în situația în care Termocentrală Cuciurgan se va opri sau va refuza să livreze energia electrică pe malul drept al Nistrului.

Vinerea trecută, Parlamentul Republicii Moldova a votat instituirea stării de urgență din cauza crizei gazelor naturale. Astfel, Guvernul a mandatat compania de stat Energocom să caute oferte pe toate piețele de furnizare a gazelor naturale pentru a asigura livrări de gaze în Republica Moldova în viitorul apropiat.

Foto: Un lucrător al Gazprom verifică presiunea din conductă a gazelor. Sursa/Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa va dea gaze Soros și noii voștri stăpâni!