G4Media.ro

Explicația autorităților pentru poluarea masivă din București și alte orașe: Lipsa vântului…

Sursa foto: G4Media.ro

Explicația autorităților pentru poluarea masivă din București și alte orașe: Lipsa vântului și circulația aerului de sus în jos a creat efectul de ”capac” / Noxele au rămas la nivelul solului

Ministerul Mediul explică într-un comunicat de presă că poluarea constatată de senzorii din București și alte orașe miercuri dimineață a fost cauzată de un cumul de fenomene meteorologice.

Acestea sunt lipsa vântului, direcția de deplasare a aerului de sus în jos din cauza presiunii atmosferice ridicate și formarea unui strat de inversiune termică. ”Efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții”, arată ministerul într-un comunicat.

Creșterile de concentrații de poluanți atmosferici s-au înregistrat în județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș, Neamț, București și Ilfov, arată instituția citată.

Comunicatul integral al Ministerului Mediului:

În seara zilei de marți, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanți acumulându-se la nivelul solului din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, mișcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiții de calm atmosferic pe spații destul de extinse, iar pe verticală direcția de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate și a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții. Condițiile de calm atmosferic și de inversiune termică s-au semnalat în zonele mai joase de relief – zonele de câmpie și depresionare din intreaga țară, dar mai cu seamă în cele aflate în partea de sud și est a țării, unde gosimea stratului de inversiune termică a fost semnificativ ceea ce a împiedicat total dispersia.

Astfel, conform analizei realizate la nivel național, specialiștii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au constatat că stațiile de monitorizare a calității aerului din întreaga țară au înregistrat creșteri ale concentrațiilor de poluanți atmosferici. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la stațiile din județele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureș și Neamț, precum și la cele din aglomerarea București-Ilfov. Nu vorbim, așadar, despre un caz izolat pentru regiunea București, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României.

La nivelul Municipiului București, domeniile de concentrații ale particulelor în suspensie PM10 si PM2.5 (mai mari de 50 micrograme/mc, respectiv 25 micrograme/mc) au condus la stabilirea indicilor specifici “rău” și ”foarte rău” pentru ultimele 24 de ore, conform sistemului de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Potrivit specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului București concentrațiile de particule PM 10 au rămas ridicate pe parcursul întregii nopți, iar în această dimineață la 6 din cele 8 stații s-au înregistrat peste 100 micrograme/mc. Concentrația maximă orară s-a înregistrat la ora 24.00, la stația B1-Lacul Morii (126 micrograme/mc), în timp ce media zilnică maximă a fost la aceeași stație – 60.58 micrograme/mc (aprox. 20% peste valoarea limită).

PM2.5 a înregistrat concentrații ridicate la 2 dintre cele 3 puncte în care se monitorizează automat acest poluant.

Valoarea limită pentru PM10 este stabilită de legislație doar pentru media zilnică și cea anuală, valoarea limită zilnică (50 micrograme/mc) fiind depășită ieri la 6 dintre cele 8 puncte de monitorizare.

Pentru PM2.5 legislația stabilește valoarea limită doar pentru perioada de mediere an calendaristic, astfel încât valorile concentrațiilor medii orare nu se compară cu valoarea limită de 20 micrograme/mc, ci doar media anuală obținută din medierea tuturor concentrațiilor măsurate în cele 365 zile ale unui an.

Ceilalți indicatori monitorizați (dioxid de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, benzen) nu au depășit valorile limită și nu au avut concentrații foarte ridicate, însă și în cazul lor dispersia nu s-a realizat, concentrațiile având o tendință de creștere față de zilele anterioare.

Analiza datelor istorice ne arată că, în perioada de iarnă și primăvară, se înregistrează mai multe zile cu condiții meteo nefavorabile dispersiei decât vara, astfel încât surse mici sau medii de ardere, dar numeroase (trafic, încălzire rezidențială etc) pot avea, uneori, un impact mult mai puternic asupra calității aerului, la același nivel de emisie, mai ales în condițiile în care autoritățile publice locale nu iau, în aceste perioade, măsuri specifice de îmbunătățire a calității aerului.

Conform procedurii interne de alarmare și comunicare, rezultatele au fost comunicate imediat către Garda Națională de Mediu pentru a se identifica în teren existența/inexistența unor surse suplimentare de emisie. Echipele de permanență ale comisariatelor GNM din București și Ilfov s-au aflat în alertă pe întreg parcursul nopții, însă nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existența unor focare de arderi care ar fi putut influența calitatea aerului. (Sursa foto: G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Faimoasa cauza. In rest, nu e nimeni de vina

  2. Poluatorii nu au nicio vina, natura e de blamat

  3. Cand era Berceanu la Garda de Mediu ii fugarea pe toti „coloratii”. Acum, liniste si pace. Si bani….

  4. Ce ciudat pt ca hartile meteorologice indica fix invers, adica am avut si avem vant in Buc si in jurul orasului.

    Comunicatul celor responsabili pare scris de catu si dancila

  5. Comunicatul pe care-l aşteptam dimineaţă, cel cu inversiuni, capace, presiuni, dispersii şi angajaţi care au căutat în alertă dar n-au idenitificat în teren. Surse de poluare nu există.

  6. Capacul asta , generat de circulatia spagii de jos in sus si in lateral la partid….ii ucide si pe milionarii din politica. Atat de disperati sunt dupa bani , incat uita ca si ei respira acelasi aer ,pe care il respira si saracii.
    Sa nu amendati clanurile din jurul Bucurestiului, care ard deseuri……bucurati-va de spagi si de noxe……in timp ce va cumparati masini electrice pentru o Romanie bio…..
    Coruptia si lacomia ,prostia si mandria ,violenta si marlania , minciuna si hotia, lasitatea ,frica ….fac parte din traditia romaneasca,atat de draga celor cu astfel de insusiri….practic ,nu pot renunta.

  7. Cred ca USR-ul e de vina!!
    Nu mai au nicio limita în a guverna prost și doar pentru gașca lor. Când tu dai afara cel mai bun șef al gărzii de mediu, determinat sa oprească nenorocirile de la tot pasul, este clar ca ai dat un semnal ca pot reîncepe arderile și defrișările.
    Am ieșit duminica seara de câteva ori pe balcon de teama ca ceva a luat foc. Era fum de cauciuc și plastic ars. Și nu stau pe la periferie!

  8. Mai bine o dădeau pe față. USR e de vina ca deobicei, pt orice

  9. Noxele de la industria ardereii deșeurilor din import, că doar la asta ne mai pricepem!

  10. Neuronii de la ministerul mediului si garda de mediu manifesta tot nivel de capac.

    Se inhiba si refuza sa mai indeplineasca rolul pentru care au fost creati.

  11. zicea nenea berceanu care a fost cv sef la garda de mediu, labe1, ca baiu e de la „antreprenorii si liber intreprinzatorii” autohtoni care nu si-au gasit de lucru decat sa aduca masini din _ue sa le dezmembreze si apoi sa le dea foc imbolnavind oameni, aceste particule ajungand in plamani. tot el acuza autoritatile si politicienii ca saunt mana in mana.
    daca acesti oameni erau in china „comunista” de azi erau arestati pe loc, la noi e voie, suntem in democracy.

    • China are megapoluare. În Beijing mureau 300000 de oameni pe an de boli respiratorii. A fost nevoie de o campanie concertată și riscantă a unor activiști, timp de 10 ani, ca să asigure câteva zile pe an cu cer albastru în Beijing. Deci poți să-ți iei slugărnicia și să ți-o bagi undeva.

      UE are reguli stricte pentru calitatea aerului, sunt de vină românii că nu le respectă, fiindcă sunt un popor de lichele.

  12. Si acum se simte in nord-vest un „capac” de hidrogen sulfurat de la statia de biogaz Rudeni. E acelasi capac din fiecare noapte si weekend din ultimii 10 ani…

  13. Cineva sa cheme marmota, are de invelit niste rahat in staniol.

  14. Principiul cauza/efect, ceva banal ar trebui sa fie. Nu si cu functionarii nostri.

  15. „…circulația aerului de sus în jos a creat efectul de ”capac”///”

    Așa acoperă oficialitățile române arderile ilegale de deșeuri?!

    Câți bani ajung de la „întreprinzătorii” care ard deșeuri la coaliția cleptocratică PSD/PNL/UDMR ?!

  16. De la poluare se poate face cancer.
    Dacă faci cancer și mori, lumea își va pune întrebări: „bă, de ce a murit ăsta?? De cancer? de la poluare? Păi hai să rezolvăm problema poluării!”.
    Dacă însă faci cancer și covideală și mori, lumea nu-și va pune întrebări pentru că, în concordie cu protocolul, ai murit de covid, mai ales că nici nu erai vaccinat. Astfel, în loc să se combată poluarea, se va încuraja vaccinarea.

  17. Singura consolare ramane ca si Iohannis si Ciuca si Tanczos au respirat acelasi aer

  18. Romania (in marea sa majoritate) este un fel de India, sau Pakistan, sau Bangladesh. Aceiasi oameni (comportament, mentalitati, religie, incultura, analfabetism, etc) Nu au nici o parere de rau, despre ceea ce fac. Pur si simplu, nu ii intereseaza ceea se intampla in timp ce si dupa ce.

  19. lipsa vantului la campie LMAO