G4Media.ro

Explicația reală a referendumului pentru Brexit: Donald Tusk dezvăluie motivele de politică…

Foto: Donald Tusk / Consiliul European

Explicația reală a referendumului pentru Brexit: Donald Tusk dezvăluie motivele de politică internă pentru care David Cameron a convocat ”referendumul stupid” din 2016

Fostul premier britanic, David Cameron, a fost avertizat că ”referendumul său stupid” privind apartenenţa ţării sale la UE s-ar putea sfârşi printr-un dezastru personal, dezvăluie un documentar realizat de BBC, citat de Agerpres.

În documentarul intitulat ‘Inside Europe: Ten Years of Turmoil’, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, povesteşte că David Cameron i-a mărturisit că a promis referendumul din 2016 doar pentru că se aştepta să fie nevoit să intre într-o nouă coaliţie cu liberal-democraţii, care s-ar fi opus acestui vot.

Documentarul BBC, ce va fi difuzat pe 28 ianuarie, prezintă interviuri cu numeroşi oameni politici, printre care fostul ministru de finanţe George Osborne, ex-ministrul de externe William Hague, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi foştii preşedinţi francezi Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande.

David Cameron, care a demisionat din funcţia de prim-ministru în 2016, după ce a condus campania de rămânere în UE, soldată cu un eşec la referendum, este principalul personaj de marcă absent din documentar.

Producătorii au declarat luni că fostul prim-ministru a declinat invitaţia întrucât a semnat un contact de exclusivitate pentru memoriile sale.

Într-un interviu cu cărţile pe masă, Donald Tusk afirmă că a discutat cu Cameron înainte de referendum, într-o perioadă în care acesta încerca să obţină concesii de la liderii UE cu privire la migranţi, în tentativa de a-i contracara pe parlamentarii conservatori eurosceptici.

Tusk spune că l-a avertizat pe Cameron că ‘nu există apetit pentru o revoluţie’, şi adaugă: ‘L-am întrebat pe David Cameron: De ce ai decis acest referendum, este atât de periculos, de stupid chiar’.

‘El mi-a spus – şi am fost într-adevăr surprins şi chiar şocat – că unicul motiv a fost propriul său partid. (Mi-a spus că) se simţea cu adevărat în siguranţă, dar credea în acelaşi timp că nu există riscul unui referendum, dat fiind că partenerii săi de coaliţie, liberalii, vor bloca această idee a unui referendum. Dar pe urmă, în mod surprinzător, a câştigat şi nu a mai existat un partener de coaliţie. Aşa încât, paradoxal, David Cameron a devenit victima reală a propriei victorii’, a explicat Tusk.

Fostul premier polonez a mai spus că, după referendum, a fost de acord cu decizia lui David Cameron de a demisiona din fruntea cabinetului: ‘A fost ca şi când venise ziua să dea socoteală pentru cea mai mare greşeală din viaţa sa’.

Realizatorii documentarului au mai discutat şi cu alte personaje-cheie din anii care au condus la votul pentru Brexit, printre care fostul lider al liberal-democraţilor Nick Clegg, ambasadorul britanic în SUA, Ivan Rogers, şi directorul de comunicare al lui Cameron, Craig Oliver.

Foto: Donald Tusk (Contul personal de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. E ca-n vorba aia cu „cine sapa groapa altuia…”
    Cata incurcatura poate provoca un singur om daca functia ii ia mintile!
    In GRB a fost unul, la noi e plin….

  2. Si acum, cum pot oare conservatorii sa ignore dorinta majoritara de a ramane in UE?Aici nu e vorba de acelasi lucru ca si la referendumul din 2016, de a respecta dorinta a mai mult de 50% dintre britanici ,plus 70% dintre scotieni de a ramane europeni?De ce atata incrancenare?Ce le-a promis Trump daca ies din UE?

  3. Bull Shit! Sa crezi ca Cameron nu stia ce face, fie esti tampit politic, fie esti tampit punct.

    • Asa e! Ca sa crezi ca-l poti trage de urechi pe David Cameron sau pe Donald Tusk … nu poti fi decit … ceea ce ai sugerat. Punct. Si de la capat …

  4. Chiar dacă ești într-o funcție de rang înalt poți fi prost. Prostia nu are margini…! Prostia, boala și moartea ne găsește pe toți, oriunde ne_am afla…
    Și, ce e mai grav, prostia poate fi deseori molipsitoare… Uitați-vă, de pildă, la membrii PZD…!

  5. Pestele de la cap se impute! Uneori partidele aflate la guvernare sunt mai nocive democratiei decit o dictatura sadea! Calculele politicaniste de raminere la putere cu orice cost pot genera catastrofe greu de gestionat apoi chiarsi in cele mai solide democratii. Marea Britanie de circa 100 ani se scufunda incet dar sigur pe mina propriei elite! Dintr-un imperiu global a ajuns a cincea roata la caruta! Or sa se mai zbata un pic si vor fi a seasea! Din pacate opozitia in UK este condusa de un clovn care nu ar face diferenta! Normal avind in vedere impasul intoarcerea la popor ar fi solutia. Clasa conducatoare nu vrea dacit pastrarea privilegiilor care prin apartenenta la UE incepusera sa se dilueze!

  6. Au si britanicii PSD-istii lor, cei care au votat iesirea din U.E.