G4Media.ro

Explicația succesului major al PiS în alegerile din Polonia: Politica centrată pe…

Explicația succesului major al PiS în alegerile din Polonia: Politica centrată pe ”omul de rând”

Partidul naţionalist-conservator „Dreptate şi Justiţie” (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski poate forma şi de acum înainte un guvern majoritar. Politica consacrată „omului de rând” a dat roade, scrie Bartosz Dudek într-un comentariu pentru Deutsche Welle.

Rezultatul alegerilor parlamentare din Polonia nu a fost deloc surprinzător. „Coaliţia Civică” liberal-conservatoare rămâne şi după votul de duminică principala formaţiune de opoziţie. Nou este comeback-ul stângii, care va constitui a doua forţă de opoziţie în viitorul Seim şi participarea record la urne de peste 61 la sută. Acest din urmă aspect arată limpede că atât partidul de guvernământ cât şi opoziţia au reuşit să-şi mobilizeze masiv electoratul.

Rezultatul foarte ridicat obţinut de PiS (aproape 44% faţă de 37,6%, cu patru ani în urmă) este de fapt răsplata pentru politica socială extrem de generoasă promovată de formaţiunea de guvernământ. Jaroslaw Kaczynski şi colegii săi de partid au reuşit să atragă de partea lor mai ales „polonezul de rând” din micile centre urbane şi sate, care se simţise abandonat de responsabilii politici în contextul transformărilor dureroase de acum trei decenii.

Creşterea alocaţiei pentru copii, pensiile suplimentare anuale, scutirea de impozite pentru tinerii cu vârste sub 26 de ani şi ridicarea venitului minim pe economie, toate acestea aplicate consecvent şi însoţite de retorica patriotică, au constituit reţeta succesului lui Kaczynski la scrutinul legislativ de duminică. Un calcul politic care a dat roade.

Victoria răsunătoare a social-populiştilor polonezi nu ar fi fost posibilă fără sprijinul influentei Biserici Catolice. Alianţa dintre „tron şi altar” continuă, iar comeback-ul stângii anticlericale poate fi interpretat drept o reacţie la această stare de fapt. Din experienţa altor ţări cu o puternică Biserică Catolică, cum e de pildă Spania, am învăţat că astfel de alianţe pot avea pentru Biserică urmări fatale.

Succesul lui Kaczynski reprezintă, totdată, şi o palmă usturătoare pe faţa „Coaliţiei Civice” de opoziţie, care, după pierderile suferite la urne în 2015, nu a reuşit să-şi reînnoiască programul şi personalul.

Consecinţe amare pentru democraţie

Repetata victorie detaşată la urne a PiS poate avea urmări amare pentru democraţia şi statul de drept din Polonia. Există pericolul ca Polonia să devină o democraţie „iliberală” şi un stat semi-autoritar. Primii patru ani de guvernare PiS au arătat că omul forte al ţării, Jaroslaw Kaczynski, urmăreşte să-şi subordoneze instituţiile independente, cum ar fi justiţia şi presa. Stilul său politic, axat pe confruntare şi polarizare, face practic imposibile compromisurile cu opoziţia – parte firească a culturii democratice. Din această cauză sporesc disensiunile politice şi pot avea urmări periculoase.

Puterea pe care i-o conferă formaţiunii aflate la guvernare votul electoratului polonez ne face să credem că Polonia va rămâne un partener dificil atât pentru UE, cât şi pentru Germania. În cazul în care PiS, aşa cum a anunţat în campania electorală, va continua reformarea aparatului de justiţie şi a presei, ne putem aştepta la noi confruntări cu Comisia Europeană. Şi revendicările de despăgubiri de război la adresa Germaniei fac parte din programul electoral PiS. Guvernul german va trebui să găsească o cale delicată de abordare a acestui subiect în dialogul comun şi un răspuns diferit de obişnuitul „Chestiunea a fost tranşată”.

Un lucru e cert: atât Germnaia cât şi UE vor avea de-a face în următorii patru ani cu un guvern polonez incomod şi recalcitrant.

Foto: Facebook – PiS / Jarosław Kaczyński


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Acum, toate minoritățile vor fi iar,,nedreptățite, foști comuniști iar fi dați afară din justitie…. Iar se vor ridica tovarăși de drum din UE…. Va rog sa citiți B. Wildstein, ed. Humanitas

    • A. „Creşterea alocaţiei pentru copii,

      pensiile suplimentare anuale,

      scutirea de impozite pentru tinerii cu vârste sub 26 de ani şi

      ridicarea venitului minim pe economie,”

      bai, # kondensatorilor, voi cate vieti aveti ? In a cata viata vreti sa traiti bine ?

      B. toti urlati „psd-istii au facut afaceri cu statul” !

      pai daca ii blocati pe ei, cine o sa faca afaceri cu statul ?

      usr-istii, pnl-istii? pai ei deja deja o fac cu brio de ani buni !

      fara sa vreti faceti loc strainilor, nu-i asa ?!

      exact cum a „murit” hexipharma pt a face loc francezilor, asa vreti sa eliminati oamenii de afaceri ROMANI pt a face loc celor straini care sunt toti (nu-i asa) niste „ingeri”imaculati

      de aceea o duc bine cei din africa si asia, de „binele” pe care il promoveaza toti imaculatii

      C. cititi discursul printesei margareta

      Punctul cheie este incetarea atitudinii de superioritate fata de noile state membre

      […] Principesa Margareta a avut un discurs critic la Institutul Olandez de Relaţii Internaţionale din Haga, făcând referire dubla măsură în cazul României după aderare, dar şi faptul că ţara nu a fost primită în Spaţiul Schengen, deşi a îndeplinit toate condiţiile.

      https://www.mediafax.ro/politic/principesa-margareta-discurs-critic-haga-punctul-cheie-incetarea-atitudinii-superioritate-fata-noile-state-membre-facut-sacrificii-vrut-reducem-costurile-rosii-automobile-18460020

    • Ce zice Margareta și ce intelege Mediafax-ul si postacul rus…
      @X-link, îmi datorezi 5 minute din viata cu articolul ala. L-am citit de 2x di nu am gasit nimic legat de titlu. Mai degrabă principesa zice ca UE trebuie sa se extindă in continuare si sa nu închidă ușa pt. aspiranți (vezi Albania si Macedonia de Nord), ca pe români și bulgari i-a primit nepregătiți și ce bine a fost… ca așa a pus presiune pe reformele din amaratele alea de țări.
      Analfabeti funcționali peste tot, daca la Mediafax mai am un dubiu că ar manipula, la postacii ruși e clar ca nu înțeleg ce citesc.

  2. Uite. La ei castiga nationalistii si suveranistii si partidul sorosist este aruncat cat colo. La noi tineretul voteaza extrema stanga USR cu gandul ca sunt „de dreapta”. In Polonia fac totul sa-si emancipeze economia de sub capitalul pradator din tarile vestice ale UE, pe cand la noi inca ii vedem ca ies cu steagul Uniunii Europene. Sunt sigur ca si la noi se va decanta in timp si vor iesi forte nationale. Nu a iesit cu Dragnea si Valcov, data viitoare va fi poate si mai bine cu niste nationalisti destoinici. Ce se intampla in Polonia este oricum incurajator.

    • Va mai platesc astia si acum?

    • Da, e încurajator. Vor vedea ce înseamnă subdezvoltarea și concentrarea puterii într-un grup restrâns de persoane.
      Cam cum a fost fidesz timp de 10 ani.
      Vom vedea ce va fi in viitor.

    • Au si PiS pacatele lor, sunt cam paranoici in relatia cu Germania si Rusia si cam servili cu americanii.Dar da, economic si social s-au descurcat excelent, au si eliberat cat de cat justitia de sclavii occidentului.Si din fericire nu e ca in Ungaria, dupa retragerea lui Kaczinsky nu se va alege praful.Victoria decisiva o vor obtine la anul la prezidentiale in fata lui Tusk.

    • Victore, tot de la rusi vine simbria??

      Sigur ca politica centrata pe omul de rand este OK.
      Dar asta trebuie sa fie o consecinta, nu un scop in sine.
      In fine, vor vedea ei peste vreo 15 ani ani ce inseamna in viziunea populistilor „centrat pe omul de rand”. Practic, omul de rand va fi tot om de rand, sau, ca o alternativa, oameni de rand vor fi altii decat cei de acum. Oamenii de rand nu vor disparea sau diminua prin astfel de politici.

  3. ASTA VREM SI IN ROMANIA.

  4. Partidele acestea, au descoperit că ”omul de rând” / zona rurală / Provincia este bazinul electoral cel mai facil de câștigat, datorită declasării sociale inerente, pregătirii politice mai precare datorită dez- sau proastei informări, dependenței materiale prin care se pot transforma în masă clientelară, educației mai slabe, mai ușoarei manevrări cu lozinci naționaliste etc.etc. Diferența o face ”prețul” plătit pentru vot. În felul său cinic, partidul lui Orban ( fidesz) înaintea marii victorii din 2010 a comandat un studiu confidențial cu privire la ”costul” unui vot din diferite zone administrative și clase sociale. Evident, cel mai ieftin vot s-a găsit în zonele cele mai sărace, cu populație, a cărei subzistență era la cheremul statului. Nimic nou.
    Toate aceste adevăruri sunt bine cunoscute la noi chiar de ultimul candidat la o primărie comunală.
    Ce face, totuși, diferența ? Prețul plătit. Spre deosebire de polonezi, în România și Ungaria de exemplu, provincia, micile localități și populația cu nevoi zilnice materiale sunt cele mai dezavantajate, lăsate în cele mai precare condiții de către politic, aidoma unor apucături feudale. Și cu toate acestea, Orban a mulțumit ”Ungariei rurale” victoria relativă obținută în micile localități, cu prețul pierderii multor orașe mari, inclusiv capitala. Deși nimic nu e sigur în politică, s-ar putea ca ”țara rurală” din Polonia să aibe memorii mai pozitive și mai de durată despre Stat, decât românul sau ungurul de la sate al cărui vot s-a cumpărat, în penultimul moment, cu un litru de ulei. Această condescendență primitivă își va cere prețul, odată și odată. Aviz partidelor tinere, noi și neprihănite.

    • …o analiză pertinentă!
      Cu speranța că au citit și neo comuniștii de mai sus!
      „Vae victis”.
      Mă tot minunez și ….mă tot minunez…
      Că ne merităm soarta de 30 de ani.

  5. Polonia e deja in alta liga, in liga tarilor dezvoltate!

  6. Nimic nou sub soare.
    Pe termen scurt politica practicata de PiS functioneaza, asa cum a functionat si comunismul la inceput, cand speranta tine de foame. Dupa care urmeaza: distrugerea meritocratiei, ocuparea administratiei cu politruci, amante, nepoti, coruptie, cultul personalitatii, mufarea la banul public, etc. Mai vorbim peste vreo 10 ani, daca om mai trai.
    Comunismul pe scurt: ofera speranta celor care nu prea sunt competitivi (si care sunt in general majoritari). Acestia iau puterea si fac praf tara.

    • Comunismul functioneaza la inceput pentru ca vine dupa capitalism, la inceput
      sunt bani si e bine. Apoi se termina bani si urmeaza foametea.