Explicații pentru prezența la vot scăzută în Diaspora față de alegerile prezidențiale: Lipsa emoției din campanie, pandemia, bisericile închise
Circa 150.000 de români au votat în Diaspora până duminică la ora 13.45, o participare mult mai mică decât la alegerile prezidențiale de anul trecut, dar mai bună decât la precedentele alegeri parlamentare din 2016.
Prezența sub așteptări la vot în diasporă are mai multe explicații, potrivit surselor G4Media.ro. În primul rând, restricțiile de deplasare impuse de multe state UE din cauza pandemiei au dus la o anumită apatie, în unele țări fiind nevoie de completarea unor declarații pe proprie răspundere. Închiderea bisericilor în unele state europene a contribuit la absenteism, dat fiind obiceiul unor alegători de a merge la vot imediat după slujba religioase.
”Lipsa totală a emoției în campanie a contat și ea. De data aceasta nu a existat un motor emoțional care să îi radicalizeze pe votanți, cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.
O altă explicație e de natură tehnică: românii din străinătate nu pot vota doar cu buletinul, ci au nevoie de un document care să ateste că au domiciliul sau reședința în țara respectivă, ceea ce pe mulți i-a inhibat.
Certurile din interiorul USR PLUS pe tema desemnării candidaților din diaspora au contribuit și ele la apatie în unele țări în care alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș era un competitor important.
Foto: Vot alegeri parlamentare 2020, buletin de vot. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii