G4Media.ro

Explicații pentru prezența la vot scăzută în Diaspora față de alegerile prezidențiale:…

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Explicații pentru prezența la vot scăzută în Diaspora față de alegerile prezidențiale: Lipsa emoției din campanie, pandemia, bisericile închise

Circa 150.000 de români au votat în Diaspora până duminică la ora 13.45, o participare mult mai mică decât la alegerile prezidențiale de anul trecut, dar mai bună decât la precedentele alegeri parlamentare din 2016.

Prezența sub așteptări la vot în diasporă are mai multe explicații, potrivit surselor G4Media.ro. În primul rând, restricțiile de deplasare impuse de multe state UE din cauza pandemiei au dus la o anumită apatie, în unele țări fiind nevoie de completarea unor declarații pe proprie răspundere. Închiderea bisericilor în unele state europene a contribuit la absenteism, dat fiind obiceiul unor alegători de a merge la vot imediat după slujba religioase.

”Lipsa totală a emoției în campanie a contat și ea. De data aceasta nu a existat un motor emoțional care să îi radicalizeze pe votanți, cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

O altă explicație e de natură tehnică: românii din străinătate nu pot vota doar cu buletinul, ci au nevoie de un document care să ateste că au domiciliul sau reședința în țara respectivă, ceea ce pe mulți i-a inhibat.

Certurile din interiorul USR PLUS pe tema desemnării candidaților din diaspora au contribuit și ele la apatie în unele țări în care alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș era un competitor important.

Foto: Vot alegeri parlamentare 2020, buletin de vot. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Nu uitati ca la parlamentare diaspora voteaza pentru 10 (nr din burta, nu il stiu pe ala exact) locuri din parlament, ceea ce nu-i stimuleaza foarte tare.

    E drept ca voturile in plus de acolo ajuta la redistribuirea resturilor de procente, da’ asta nu e foarte public.

    • Ba pot aceste voturi si chiar si unul in plus sau in minus sa decida intrarea cu 5% in parlament cum este czul PMP poate si UDMR…

    • Exact, diaspora a votat intodeauna putin la parlamentare pentru ca nu este reprezentata cum trebuie. Diaspora voteaza doar 10 locuri in parlament desi ar trebui sa poata alege 50. Pe cand la prezidentiale, un vot din diaspora valoreaza cat unul din Romania si atunci se mobilizeaza stiind ca pot inclina balanta. Insa notez ca s-a dublat numarul voturilor la parlamentare fata de acum 4 ani in diaspora. Bravo lor!

  2. Cinstea si disciplina sunt dusmanii de moarte ai poporului roman. Miza este să fure și tâlhărească, și să scape nepedepsiti.

  3. Marea diferență în cazul acestor alegeri este faptul că nu mai poți vota în diaspora fara a prezenta un document justificativ suplimentar pentru prezenta in străinătate. Foarte multi nu pot vota nefiind pregătiți în acest sens.

    • La ce te referi exact? Eu am votat cu buletinul si actul care arata ca locuiesc (anmeldung) in Germania. Atat. Nu m-a intrebat nimeni ce fac aici, unde lucrez etc.

    • Acesta este cel mai important motiv, cum spuneti. Pe local doi este faptul ca sunt in joc doar 4 deputati si doi senatori si multi cred ca oricum acestia nu vor ajunge la psd. Lumea nu se gandeste la chestia cu redistribuirea de voturi si la posibilitatea de a contribui de exmplu la intrarea in parl. a pmp.

    • Exact! Limitare generată de obligația de s proba ca ești stabilit in străinătate! 75 % din romani sunt”turiști” din punct de vedere al regimului de stabilire și ei nu pot vota la parlamentare, așa cum pot sa o facă la europarlamentare și prezindențiale unde exista o singura circumscripție electorală. Restul e “jurnalism”

  4. Sursele voastre habar nu au. Principalul motiv este ca nu votezi direct pt un personaj cunoscut cap de lista,ca in tara,iar asta pe multi nu.i atrage. De exemplu la PNL Diaspora lumea trebuie sa mearga sa.l voteze pe unu Richard.

    • *RicEArd… i shit you not

  5. Hai sa nu ne mai mintim romani pe romani, multi spun ca sunt scarbiti de scursurile politice din Romania.

    • Clasa politică (cea intelectuală nu contează în RO) n-a făcut din combaterea corupţiei şi incompetenţei prioritate naţională, aşa că electoratul îi dă un fel de vot de neîncredere.

  6. N-a mai avut cine-i sa-i spele pe creier … Lasa ca va vine randul …

  7. Unde vedeti prezenta scazuta in diaspora???
    170 000 la ora 13h50 – 106 000 total in 2016

    • Se referea ca prezenta este mai mica decat la alegerile prezidentiale din 2019.
      Titlul articolului este confuz. Explicatia este in primul paragraf al articolului.

  8. Aici se vede diferența dintre democrația americană și cea românească, noi nu avem conștiiță, așteptăm ca cel de sus să ne dea și noi să nu facem nimic, poate pică din cer, ei acum din cer poate pică psd și cu asta ne-am ars cu toții, adio bani europeni, adio spitale și autostrăzi!!

  9. Nu vorbiti de funie… „Democratia” americana a fost in epoca Trump cel mult la acelasi nivel cu cea dimboviteana. Cu toate pacatele lui, nenumarate, pesedeul n-a urlat ca a fost frauda cind au pierdut alegerile, chiar si in 1996, cind democratia era inca tinara in Romania. Liderii pesedeului n-au cerut unor autoritati implicate in procesul electoral sa schimbe rezultatul votului. Milioane de romani nu s-au inflamat, cind partidul pentru care au votat a pierdut alegerile, ca alegerile au fost furate.

  10. Valorile au treabă pe centură și la ciordeală că weekend fiind sigur nu sunt la muncă

    • @czc
      Oh, da! Din perspectiva ta asta ar fi explicatia, insa din perspectiva unei fiinte care cunoaste modul de utilizare a neuronilor din dotare s-ar putea descrie prin termenul de specialitate de”lehamite”.