Exploatările miniere din spaţiu, luate în vizor de Rusia. Luxemburg este prima țară care a adoptat un regulament privind mineritul în spațiu, inclusiv pe asteroizi
Rusia, un producător major de resurse naturale, intenţionează să se alăture Luxemburgului în activităţile miniere din spaţiu, a declarat miercuri vicepremierul rus Tatiana Golikova, citat de Reuters și Rador.
Exploatile miniere în spaţiu reprezentau până acum un subiect SF, însă câteva guverne încearcă să le transforme în realitate. Micul Ducat al Luxemburgului a devenit prima ţară care a adoptat un regulament oficial privind mineritul în spaţiu, inclusiv pe asteroizi.
„În ianuarie am oferit Luxemburgului un proiect de acord de cooperare în ceea ce priveşte activităţile miniere în spaţiu. Aşteptăm un răspuns din partea Luxemburgului”, a declarat dna Golikova. Mineritul în scop comercial pe alte planete sau asteroizi reprezintă încă un perspectivă îndepărtată, îngreunată printre altele de provocările de natură tehnică privind modul de a aduce pe Terra mari cantităţi de minereu.
Antreprenorii care încearcă să promoveze mineritul în spaţiu se concentrează mai degrabă pe folosirea minereurilor din spaţiu pentru a crea „staţii de alimentare” interplanetare care să construiască, să sprijine şi să alimenteze viitoare colonii pe Marte.
Metale precum fierul, cobaltul şi nichelul se găsesc din abundenţă în componenţa asteroizilor şi se folosesc la construcţia unor componente importante ale veviculelor spaţiale. Metalele care conţin platină, abundente şi ele în spaţiu, sunt utilizate pentru circuite interne şi în domeniul electronicii.
Legislaţia privind spaţiul extraterestru este dominată de Tratatul pentru Spaţiul Extraterestru, elaborat şi ratificat în perioada războiului rece şi, ca atare, interzicând amplasarea de mijloace de distrugere în masă în spaţiu, pe lună sau pe alte corpuri cereşti.
Tratatul interzice explicit oricărui guvern să revendice orice corp ceresc, precum luna sau o planetă, pentru că acestea reprezintă „o moştenire comună a umanităţii”.
Luxemburgul a anunţat că „este nerăbdător să coopereze cu alte state” pentru redactarea unui acord multilateral privind drepturile asupra asteroizilor, însă perspectiva unor ţări care îşi adoptă propria legislaţie în acest domeniu ar face ca mineritul spaţial să devină o nouă goană după teritorii similară celei din Vestul Sălbatic.
Dna Golikova a spus că este prea devreme să se vorbească despre o cooperare directă în acest domeniu care duce încă lipsă de un cadru legislativ.
Sursa: Rador/ Sursa Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu