G4Media.ro

Explozie a prețurilor la benzină în Statele Unite. Cozi la pompe în…

Foto: G4Media

Explozie a prețurilor la benzină în Statele Unite. Cozi la pompe în Canada

La o zi după anunțul președintelui Joe Biden privind interzicerea tuturor importurile de petrol și energie din Rusia, ca răspuns la invazia declanșată de Moscova în Ucraina, prețurile la benzină au crescut din nou în Statele Unite și au stabilit miercuri un nou record istoric. Potrivit American Automobile Association (AAA), media națională a prețului la benzină a ajuns în prezent 4,25 dolari pe galon (un galon = 3,78 litri), cel mai mare preț înregistrat vreodată după recordul de marți de 4,17 dolari pe galon. În Canada, care cunoaște o explozie similară a prețurilor la carburanți, cu multe regiuni apropiindu-se vertiginos de doi dolari pe litru, s-au înregistrat primele cozi la pompe.

Înainte de prețurile record din această săptămână din Statele Unite, maximul anterior a fost de 4,10 de dolari pe galon în iulie 2008, potrivit Bloomberg. (Ajustat pentru inflație, acesta rămâne cel mai ridicat pentru prețurile la combustibil.)

Dar prețurile la benzină variază foarte mult în statele americane. De exemplu, șoferii din California scot din buzunar cel mai mult pentru carburant, cu un preț mediu miercuri de 5,57 de dolari pentru galonul de benzină. Între timp, șoferii din unele state din sudul și Midwest încă plătesc sub 4 dolari pentru galonul de carburant, așa cum se întâmplă în Oklahoma, unde media pe galon este de aproximativ 3,79 dolari. Prețul mediu al motorinei este de 4,88 dolari pe galon.

Prețurile carburanților în Statele Unite, care au scăzut la o medie de 1,94 dolari pe galon în aprilie 2020 în primele săptămâni de lockdown impus de pandemia de coronavirus, au început să crească brusc în toamna acelui an, în condițiile în care economia Statelor Unite începuse să-și revină. Pe măsură ce Statele Unite și-au revenit din pandemie și blocajele s-au atenuat, americanii au început să călătorească mai mult – la magazine și la locurile de muncă – stimulând consumul de carburant și creșterea prețurilor.

Până în decembrie 2021, benzina a ajuns la 3,40 de dolari pe galon, adăugându-se la presiunile inflaționiste care au afectat aproape toate prețurile, de la alimente până la chirie.

Mai mult, prețurile la benzină au crescut după o serie de decizii controversate luate de administrația președintelui Joe Biden în domeniul energetic. De exemplu, liderul democrat a decis să anuleze proiectul oleoductului Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite printr-un decret prezidenţial chiar din ziua învestirii sale în funcție, în 20 ianuarie 2021. Proiectul grupului canadian TC Energy, în valoare de circa 8 miliarde de dolari americani, trebuia să faciliteze transportul a peste 800.000 de barili de petrol pe zi, pe o distanţă mai mare de 2.000 de kilometri, între provincia canadiană Alberta şi statul Nebraska, punctul final fiind rafinăriile americane din Golful Mexic. Susținătorii Keystone XL afirmă că, pe lângă zecile de mii de locuri de muncă care ar fi fost create, proiectul ar fi redus masiv dependența energetică a Statelor Unite.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a refuzat permisele pentru extracții pe terenurile federale, o altă decizie criticată că a afectat independența energetică a Statelor Unite.

În plus, costurile petrolului și gazelor au continuat să crească pe fondul invaziei Rusiei din Ucraina, începută la 24 februarie. Prețurile gazelor au crescut din cauza războiului, stârnind îngrijorări că conflictul ar putea perturba livrările globale de țiței.

„Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a condus la creșterea prețului țițeiului în ultimele șapte zile cu peste 30%,” au declarat într-un raport analiștii băncii de investiții UBS. „Aceasta este a doua cea mai mare creștere de o săptămână a țițeiului din ultimii 30 de ani, determinată de temerile privind un potențial embargo asupra livrărilor de petrol rusești, care ar avea implicații ample pentru producătorii, consumatorii și piețele de petrol.”

În unele state americane, prețul galonului la benzină se apropiase deja de 5 dolari înainte ca Biden să anunțe marți că Statele Unite interzice toate importurile de petrol și energie din Rusia, ca răspuns la invazia declanșată de Moscova în țara vecină.

Biden a precizat că a luat acestă decizie după consultări cu aliații europeni. Liderul de la Casa Albă a spus că vor exista costuri și în Statele Unite, pentru că „a apăra libertatea costă.” Prin această decizie, „poporul american dă o altă lovitură puternică” regimului lui Putin, a afirmat Biden. „Nu vom participa la subvenționarea războiului lui Putin,” a continuat președintele american.

Înainte de anunțul președintelui american, cotația petrolului a crescut cu peste 5% – barilul Brent din Marea Nordului era cotat marți la 130,59 dolari (+5,99%).

Cozi la pompe în Canada

O situație similară se înregistrează și în Canada, unde prețul unui litru standard de benzină a ajuns la aproape doi dolari, cu cel premium depășind 2,2 dolari/litru. De exemplu, prețul benzinei standard ajunsese joi la aproximativ 1,97 dolari în Quebec, în timp ce șoferii plătesc deja peste 2 dolari în Vancouver (Columbia Britanică). Iar experții afirmă că canadienii se pot aștepta la prețuri și mai mari în următoarea perioadă.

Prețul pe litru ar putea crește cu până la 10 cenți și ar putea atinge 1,95 dolari încă de joi, cu valori de până la 2 dolari în zona Toronto în acest weekend, a declarat Dan McTeague, președintele Canadians for Affordable Energy și curatorul site-ului gaswizard.ca, care prognozează prețurile la combustibil în întreaga Canadă.

Acest preț va fi „șocant pentru mulți oameni,” a spus McTeague, adăugând că prețurile la motorină cresc cu o rată de două ori mai mare decât cea a benzinei.

De altfel, anticipând creșterile suplimentare de prețuri, canadienii s-au grăbit să se aprovizioneze cu benzină. Unele stații de combustibili au fost martorele primelor cozi, cu șoferi nerăbdători să-și facă plinul.

Deoarece prețurile la combustibil ar putea duce la creșterea prețurilor în alte domenii ale economiei, McTeague a sfătuit canadienii să cumpere benzină doar cât le trebuie și să o folosească „doar acolo unde aveți nevoie.”

Prețul benzinei, a spus el, nu este o problemă internă, ci este ceva care afectează consumatorii la nivel global. Sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina afectează prețurile, a afirmat el. Rusia este principalul exportator de petrol și produse rafinate, a menționat McTeague, țara reprezentând aproximativ 11% din producția totală de petrol.

Oferta s-ar putea reduce și mai mult, deoarece companii precum Shell au anunțat că va opri achizițiile de petrol rusesc. „Suntem într-un superciclu energetic,” a declarat McTeague.

Un viitor incert

Analiștii de pe Wall Street, citați de CBS News, prevăd că prețurile la benzină ar putea rămâne ridicate în viitorul previzibil. Un semn de ușurare a apărut miercuri: prețul țițeiului Brent de referință a scăzut cu 4,5%, până la aproximativ 122 de dolari pe baril.

Este „o știre excelentă,” a remarcat Patrick De Haan de la GasBuddy într-un mesaj tweet. Cu toate acestea, a adăugat el, nu este un lucru sigur că consumatorii vor vedea o scădere a prețurilor la pompă: „S-ar putea ca petrolul să scadă în această dimineață, dar piețele sunt deschise – așa că acest lucru s-ar putea schimba – și dacă va rămâne până la final în această după-amiază, atunci stațiile de carburanți vor vedea o mică scădere a prețurilor.”

Prețul benzinei ar putea scădea în cursul acestui an, potrivit lui David Kelly, strateg șef global la JPMorgan Funds. Printre altele, acest lucru ar depinde de producția mai mare de petrol de șist din SUA și de producția mai mare din partea membrilor OPECâ.

De asemenea, expertul crede că americanii și-ar putea schimba comportamentul de consum din cauza prețurilor ridicate – cum ar fi reducerea timpului de conducere sau trecerea la vehicule electrice -, lucru care va reduce cererea de combustibil. Asta, la rândul său, ar putea scădea prețurile.

„Din cauza tuturor acestor lucruri, este foarte posibil ca prețurile petrolului să crească pe termen scurt, dar apoi să se estompeze în lunile următoare,” a menționat Kelly.

Dureri electorale

Așa cum am mai scris pentru G4Media.ro, creșterea prețurilor la combustibili este o durere de cap enormă pentru liderii politici. De exemplu, situația este delicată în Statele Unite, unde alegătorii se vor prezenta la urne în această toamnă pentru alegeri intermediare. Toate prognozele indică o victorie covârșitoare a republicanilor, care vor prelua controlul asupra Congresului de la Washington, amenințând implementarea agendei politice și economice a președintelui Biden.

Americanii au fost nevoiți să plătească prețuri mai mari la benzină încă din urmă cu câteva luni, după ce o serie de decizii controversate ale liderului democrat au aruncat în aer prețurile la pompe.

La toate acestea s-au adăugat acum efectele războiului din Ucraina și interzicerea importurilor de energie și țiței din Rusia, care reprezintă circa 8% din importurile americane, potrivit NYPost.

Convinsă de justețea deciziei sale în privința petrolului rusesc (o decizie luată de altfel cu susținere bipartizană), Administrația Biden se vede nevoită în prezent nu doar să ceară americanilor să facă alte sacrificii financiare într-o perioadă delicată. Administrația democrată trebuie și să le explice consumatorilor de ce trebuie să susțină sancțiunile energetice împotriva Rusiei – care-i afectează în mod direct și pe ei – și să găsească soluții rapide pentru reducerea prețurilor la pompe. Toate acestea fără să piardă din vedere atacurile dezlănțuite ale republicanilor pe teme energetice și riscurile electorale uriașe din noiembrie 2022.

Deocamdata, cei mai multi americani sprijina ajutorarea Ucrainei in razboiul cu Rusia, inclusiv prin sanctionarea Moscovei. Cresterea dramatica a preturilor la pompe ar putea sa le schimbe aceasta perceptie. Iar faptul ca, in disperare de cauza, Casa Alba cauta acum ajutorul Venezuelei, Iranului si Arabiei Saudite nu face decat sa complice si mai mult situatia.

Surse: CBS News, Toronto Star, New York Post / Foto: G4Media

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. trendul este global. In Fr, Be, Lu, De etc a ajuns deja la 2€ cu cateva zile inainte. Cresteri de pana la 0.5€ in decurs de 1 saptamana.
    Iar nu suntem primii:-(

  2. Ia ghici de unde au emigrat cei de la cozile de benzină din Canada!: )))))

  3. ce prosti. premierul Ciuca a zis ca nu e motiv de panica

  4. Si-or fi dat canadienii de la benzinărie check-in prin Alba pe undeva. S-a mai întâmplat 😅

  5. Să vă fie rușine, de ce nu mi-ați publicat comentariul? Am zis doar să nu mai puneți foc pe isteria scumpirilor, cu ce v-am deranjat?