G4Media.ro

Explozie de contagieri în Spania, Germania și SUA: Țările UE și Schengen…

sursa: aradon.ro

Explozie de contagieri în Spania, Germania și SUA: Țările UE și Schengen își închid frontierele externe

Dacă propagarea pandemiei de coronavirus încetinește în China și este aproape să se oprească total, în majoritatea lumii accelerează: cazurile de coronavirus la nivel global au depășit 380.000, în timp ce numărul morților a crescut la peste 16.500, conform celui mai recent buletin lansat de Johns Hopkins University.

După Italia, cea mai afectată țară din Europa, este Spania, cu 40.000 de infecții și 2.700 de victime: 514 noi decese au fost înregistrate în 24 de ore. În Germania, au fost atinse 4.800 de noi infecții într-o zi, țara înregistrând 27.000 de contagiați în total și 114 victime. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că 85% din cazurile de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore au fost în Europa și în Statele Unite. De asemenea, OMS susține că Statele Unite arată o accelerare puternică a cazurilor și pot deveni următorul epicentru al epidemiei.

Țările UE încearcă să se protejeze și, după cum a propus Comisia Europeană săptămâna trecută, și-au blindat frontierele externe, izolând efectiv Europa de restul lumii: „Toate țările UE, cu excepția Irlandei, și toate Statele asociate Schengen au pus în aplicare” propunerea Comisiei UE „cu privire la o restricționare temporară a călătoriilor inutile din țări terțe”, ca urmare a crizei coronavirusului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer. Irlanda nu a putut să pună în aplicare măsura de restricționare temporară a călătoriilor, deoarece are o „zonă de călătorie comună” (Common Travel Area) cu Regatul Unit.

Marți, miniștrii de interne ai celor 27 de State membre UE se vor reuni din nou prin intermediul unei conferințe video, pentru a coordona punerea în aplicare a benzilor verzi pentru transportul mărfurilor în UE.

Chiar și în Iran, situația este încă gravă: numărul cazurilor constatate este de aproape de 25.000, în timp ce aproape 2.000 sunt victime ale pandemiei în Republica Islamică, ţară care înregistrează astăzi cea mai tânără victimă a sa, un copil de doar 6 ani. Momentan nu a fost comunicat dacă respectivul copil suferea de alte patologii. Cu toate acestea, președintele Hassan Rohani a declarat, mulțumind populației pentru respectarea recomandărilor, că este „evident” că numărul spitalizărilor și deceselor „scade” în Iran. Două date „importante pentru noi” și care atestă „progresele importante realizate” împotriva coronavirusului, a concluzionat, apoi, șeful Guvernului, care în urmă cu doar câteva zile a prezis că situația din țară va reveni la normal în termen de două sau maximum trei săptămâni.

China începe să renunțe ușor-ușor la interdicțiile interne și la restricțiile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului: în provincia Hubei, cea mai afectată de pandemie, carantina s-a încheiat. Acum, că infecțiile interne au scăzut clar (și mai ales provin din străinătate), decizia a fost luată de Comitetul local de Prevenire și Control: de la miezul nopții, cetățenii pot circula din nou, după aproape două luni de blocaj total, și pot ieși dincolo de granițele regiunii. Unda verde îi privește pe toți rezidenții care dețin „codul verde”, prin urmare, care nu reprezintă un risc de contagiune. Wuhan, orașul focar din care a pornit totul, începe și el numărătoarea inversă: restricțiile, impuse pe 23 ianuarie, vor fi eliminate definitiv pe 8 aprilie. Timp de cinci zile la rând au fost zero infecții: prima a fost ieri. Cea mai mare frică a Chinei privește așa-numitele „cazuri de reîntoarcere”, adică importate din străinătate: din cele 78 de cazuri noi, 74 provin din alte țări.

Și în Finlanda, fostul președinte și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, Martii Ahtisaari, a fost infectat. Bărbatul de 82 de ani „este bine, având în vedere circumstanțele”, potrivit unei declarații a președinției finlandeze.

Marea Britanie – Cetățenii britanici s-au trezit într-o țară închisă. Premierul Boris Johnson a ordonat, luni seară, închiderea țării pe modelul italian: magazinele închise – cu excepția farmaciilor, supermarket-urilor și magazine de feronerie -, se iese din casă numai pentru muncă, pentru a face cumpărături sau exerciții fizice, dar în mod individual și menținând distanța de doi metri. Interzise întâlnirile publice cu mai mult de două persoane, cu amenzi pentru persoanele care încalcă regulile.

Belgia – Belgia depășește 100 de decese pentru coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost confirmați 34 de morți, ducând astfel totalul la 122. În ultimele 24 de ore în Belgia s-au înregistrat 526 de cazuri noi. După scăderea bruscă de luni, cifrele reîncep să crească, numărul infecțiilor ajungând la 4.269.

Islanda – Islanda a înregistrat prima victimă a coronavirusului, o femeie de 60 de ani care suferea de o altă afecțiune. Țara, care are în jur de 360.000 de locuitori, a înregistrat până în prezent 588 de cazuri confirmate.

Egipt – Interdicții de seară și de noapte, timp de „două săptămâni”, au fost anunțate începând de miercuri de premierul egiptean Moustafa Madbouly, a informat televiziunea egipteană de stat, specificând că măsura interzice „circulația de la ora 19:00 la ora 06:00”.

Africa – Îngrijorare cu privire la creșterea cazurilor de coronavirus pe continentul african. Numărul de pozitivi în Africa de Sud crește în continuare, cu 554 de cazuri. Țara de 57 de milioane de locuitori se pregătește pentru blocarea activităților, începând de joi, o măsură anunțată deja de Rwanda și Tunisia. Pe tot continentul, 43 din 53 de țări au înregistrat infecții, cu un total de 1.788. Sunt 58 de morți în treisprezece țări, niciunul din Africa de Sud.

Israel – Numărul de cazuri de coronavirus în Israel se ridică la 1.656, inclusiv 31 în stare gravă, a anunțat Ministerul israelian al Sănătății, adăugând că 49 de persoane s-au vindecat din infecție.

Thailanda – Guvernul thailandez a aprobat starea de urgență timp de o lună, permițând măsuri mai stricte pentru a stopa răspândirea virusului. În țară sunt 827 de infectați, dintre care 106 cazuri noi într-o singură zi și patru morți.

Chile – Există un nou caz al unei nave de croazieră blocate în larg: autoritățile chiliene au refuzat ieri intrarea în portul Punta Arenas a unei nave de croazieră cu peste 1.800 de persoane la bord, deoarece aproximativ patruzeci dintre ele prezintă simptome similare celor de coronavirus. Este vorba despre Zaandam, din grupul Holland America (Carnaval): nava sub pavilion olandez nu are teste împotriva coronavirusului, deci nu este clar dacă bolnavii (13 pasageri și 29 de membri ai echipajului) sunt infectați sau nu.

Armenia – Cazurile de Covid-19 în Armenia au crescut de la 194 la 235 în 24 de ore, iar premierul Nikol Pashinyan a invitat oamenii să rămână acasă, anunțând că de miercuri, „timp de o săptămână”, barurile și restaurantele vor rămâne închise, iar „activitățile de producere a bunurilor de larg consum și ale industriei textile vor fi oprite”.

Sursa: Il Fatto Quotidiano / Traducerea: Oana Avram (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E greu sa blochezi lumea in Vest. Acolo exista deja 2-3 generatii care au crescut fiind libere sa circule peste tot fara vize si sa doneze cate 50 de centi pe luna pentru copiii din Africa si Europa de Est. Noi, cei obisnuiti cu comunismul, nu prea comentam la „stati in case” – cu toate iesirile in decor de duminica – dar in Vest e ca si cum le-ai spune sa nu respire. Pacat.

  2. Nu e explozie. Spania, Germania, din stirile ce pot fi citite pe ziarele lor populare online, au inceput de ieri un proces cu mult peste ce a fost pana acum de testare in masa.

    Spania de ieri a inceput un proces implicand de urgenta 6 milioane de teste. Rezultatele vor soca, lumea care nu e instiintata ca o tara ca Spania vrea sa afle situatia reala si sa o rezolve cat mai urgent.

    In Romania, se baga capul in pamant, se testeaza la limita si se spera la mai bine.

    Dar noi nu vom uita, si vom verifica statisticile, daca nu vor fi falsificate, sa aflam numarul de morti total si alte cauze mai tarziu.

    Va veni ziua judecatii…