G4Media.ro

Explozie de știri în presa din România, legate de agresiuni sexuale asupra…

Explozie de știri în presa din România, legate de agresiuni sexuale asupra minorilor, după crimele de la Caracal. Cazuri concrete, statistici și posibile explicații

Numărul cazurilor de agresiune sexuală asupra unor minori pare a fi explodat în presa din România, după crimele de la Caracal care au redeschis o dezbatere până acum relativ marginală: abuzurile la care sunt supuși copiii.

Numai în ultimele câteva zile, putem vorbi de mediatizarea unor cazuri îngrozitoare prin duritatea lor și prin avalanșa de detalii oferite publicului. Imaginea răului din statistici a căpătat chipul unor personaje concrete. 

  • Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri este cel care îl privește pe Bogdan Drăghici, președintele Asociației TATA (Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor), care a fost arestat în data de 20 august. Este acuzat că și-a violat cel puțin una dintre fiice. Fosta sa soție a declarat presei că secția 24 Poliție și Direcția pentru Protecția Copilului a sectorului 5, ar fi ignorat informațiile pe care ea le-a furnizat în 2017. Detaliile au fost prezentate pe larg în presă, cu multe detalii și comentarii.
  • Un alt bărbat a fost reţinut pentru abuzarea sexuală a unui copil de 9 ani răpit din Focşani. A fost cooperant cu anchetatorii, povestindu-le cu lux de amănunte cum a decurs întâlnirea cu cel mic şi ce i-a făcut acestuia. Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, răpise un băiețel din Grădina Publică din Focșani. Potrivit realitateadevrancea.net, este recidivist și a fost eliberat în baza recursului compensatoriu în 2017. În anul 2009 fusese condamnat la 15 ani de închisoare, după ce violase o feţiţă.
  • Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, un polițist care era și instructor de box în cadrul unei asociaţii sportive, în timpul antrenamentelor le-ar fi atins pe fete, eleve ale sale, pe picioare, fese şi sâni, fără consimţământul acestora. Agentul de poliţie este cercetat pentru tentativă de viol în cazul unei fete de 12 ani şi pentru agresiune sexuală în cazul unei fete de 17 ani. Potrivit procurorilor, în aprilie 2018, poliţistul s-a deplasat cu fata de 12 ani la Bucureşti, pentru antrenamente la lotul naţional feminin de box, unde, potrivit comunicatului, ”s-a cazat în aceeaşi cameră cu minora, iar în timpul nopţii, a încercat prin exercitarea unor acte de constrângere fizică să întreţină raporturi sexuale cu persoana vătămată, în vârstă de doar 12 ani la acea dată, în timp ce victima se afla sub paza şi îngrijirea lui, în calitate de antrenor al acesteia”.
  • Trei bărbaţi au fost reţinuţi pentru lipsire de libertate şi viol, potrivit unui comunicat de presă transmis de Poliţia Capitalei și citat de Mediafax. În urma cercetărilor s-a stabilit că în aprilie 2013, trei bărbaţi de 23, 28 şi respectiv 29 de ani ar fi lipsit de libertate în mod ilegal şi violat doi minori. Cei trei i-au dus pe minori într–un apartament situat pe raza Sectorului 2 din Capitală, iar sub ameninţări i-ar fi constrâns să întreţină relaţii sexuale, i-ar fi agresat şi supus la umilinţe.
  • O fată de 15 ani, din comuna Griviţa, judeţul Vaslui, a fost violată, iar principalul suspect este tatăl vitreg. Poliţiştii au deschis marți 20 august, o anchetă. Cea care a făcut sesizarea a fost mama fetei care, însă a refuzat ajutorul, şi s-a întors în aceeaşi casă cu cel bănuit că a abuzat sexual copila, scrie Mediafax. Reprezentanții DGASPC Vaslui au precizat că fata nu beneficiază de o măsură de protecţie pentru că există un refuz din partea mamei. Astfel, împotriva bărbatului nu s-a luat nicio măsură, el fiind doar bănuit de comiterea faptei.
  • Un bărbat din Vaslui este suspectat că a violat o fată de 12 ani, pe care o avea în plasament. Împreună cu soția sa, aveau în plasament maternal două fete, una de 12 şi una de 14 ani, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.

Sunt mult mai multe cazuri prezentate public decât au fost în trecut, semn că interesul față de subiect a crescut semnificativ, dar nu știm și dacă numărul lor a crescut, sau pur și simplu în trecut nu erau atât de mediatizate.

Dincolo de asta explicațiile pot fi multiple: transparența mai mare a autorităților în aceste cazuri, ținând cont de context, interesul crescut al jurnaliștilor și al publicului, curajul mai mare al celor abuzați și al aparținătorilor sau pur și simplu înmulțirea acestor cazuri.

De asemenea, nu este exclus ca polițiștii să își fi schimbat modul de raportare la aceste situații, după crimele de la Caracal și alte câteva episoade din care nu au ieși deloc bine. Din acest punct de vedere, există foarte multe mărturii ale unor victime care în trecut fuseseră refuzate de autorități sau chiar intimidate, atunci când au dorit să depună plângeri. Ba există chiar și hotărâri de instanță, unele chiar la Curțile de Apel din țară, care dau dreptate agresorilor și consideră că victimele au fost cele care i-au provocat.

Este spre exemplu cazul unei fete dintr-un sat din Hunedoara, care la vârsta de 10 ani a fost violată de mai mulți bărbați din sat. O instanța din România le-a dat dreptate agresorilor, considerând că ea s-a culcat de bunăvoie cu ei. A fost nevoie ca aceasta să meargă la CEDO pentru o decizie în favoarea ei.

Indiferent de motivele pentru care aceste cazuri par a fi mai frecvente în aceste zile, este vorba despre o realitate cruntă în România.

Potrivit unui raport al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, citat de Digi24.ro, în anul 2017 au fost înregistrate 760 de cazuri de abuz sexual asupra unui minor și tot atâtea drame.

Adică aproape două cazuri în fiecare zi. Nu se poate aprecia numărul abuzurilor neînregistrate din cauza fricii, a rușinii sau a presiunii sociale pe care o resimt copiii, dar și părinții lor, iar statistici la zi nu sunt disponibile.

Asociația Savați Copiii definește abuzul sexual drept implicarea unui copil sau adolescent minor dependent şi imatur din punct de vedere al dezvoltării psiho-sexuale în activităţi sexuale pe care nu este în măsură să le înţeleagă, care sunt nepotrivite pentru vârsta sa sau pentru dezvoltarea sa psiho-sexuală, activităţi sexuale pe care le suportă fiind constrâns prin violenţă sau seducţie.

Ce efecte poate avea abuzul. Potrivit Asociației Salvați Copiii, abuzul sexual este deseori recunoscut prin comportamente autoagresive, depresii, pierderea stimei de sine şi comportament sexual inadecvat vârstei copilului.
”Severitatea impactului este cu atât mai mare cu cât abuzul are o durată şi intensitate mai mari, cu cât copilul este mai mare ca vârstă, dacă există o componentă de premeditare, ameninţare, coerciţie, sadism etc.
În cazul abuzului sexual, odată ce copilul l-a recunoscut şi dezvăluit, este vitală prezenţa unui adult, mai ales a unui părinte protector sau a unei persoane de îngrijire, în care copilul are încredere şi îl ajută să facă faţă acestei experienţe dramatice şi să înţeleagă ce i s-a întâmplat, oferindu-i sprijin şi protecţie” se arată într-un document consultat de G4Media.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Si Salvati Copiii este o organizatie care se ocupa cu traficul de persoane. Este printre ONG-urile documentate ca transporta africani in Italia. Pun in pericol copii pe mare doar pentru ca Soros care ii sponsorizeaza are agenda schimbarii componentei demografice a Europei.

  2. Dar nu-i sponsorizeaza soros, viermusule rusesc! Le-am redirectionat celor de la Salvati Copiii 2% din impozit in fiecare din ultimii 4 ani. Vrei sa zici ca ma ocup de trafic de persoane pt ca i-am sponsorizat cu 2% , derbedeule????

  3. „… în anul 2017 au fost înregistrate 760 de cazuri de abuz sexual asupra unui minor și tot atâtea drame”.
    Bă, ești nebun?! Păi și ce făcu, din 2017 încoa’, starostele a nenumărate comitete și comiții, pre numele lui Cumpănașu Alexandru? Cum, n-a murit cu ei de gît?! Abia acu’ moare?!

  4. Romanilor nu le-a pasat de lucrurile astea. La romani, daca nu ti se intampla tie, atunci nu e o problema, nu exista problema.

    Poate o sa le pese de acum incolo. Poate.

  5. Pedepsele sunt mult prea blânde pentru asemenea cazuri.Nu este posibil ca recursul compensatoriu sa fie valabil pentru violatori de copii.

    • Ministrul justitiei care s-a exprimat in legeatura cu cresterea pedepselor pentru violastori si traficanti de persoane numai ce a fost demis de Dancila si mnaharii din PSD . . .

  6. Statul e incapabil de a oferi protecție cetățenilor.
    Romanii au carențe grave de educație
    Așa apar mari drame. Nu știu dacă se mai poate rezolva ceva din ele.

  7. La naiba cu recursul compensatoriu și cu alianța pro-infractori PSD +ALDE! Trebuie pedepse mari și fără pic de clemență sau eliberări condiționate. Judecătorii care dau pedepse mici sau cu suspendare pentru astfel de fapte sunt complici și trebuiesc tratați ca atare!