Explozie în Iași a cazurilor de infectare cu coronavirus din rândul celor care au fost în concediu, pe litoral sau la munte / Cum se răspândește virusul într-o cameră de hotel
În ultima perioadă, în medie, 15 persoane la fiecare 25 de depistaţi pozitiv la testele Covid-19 din județul Iași au fost anterior în concediu la mare ori în staţiuni montane aglomerate. Aşa s-a ajuns că, în acest moment, familii întregi întoarse din concediu sunt internate în spital, scrie Ziarul de Iași, citând surse din cadrul Consiliului Judeţean pentru Situaţiii de Urgenţă.
În ultima perioadă, în medie, 15 persoane la fiecare 25 de noi bolnavi de COVID-19 raportaţi zilnic în Iași au contractat virusul fie pe litoral, în cele mai multe cazuri, fie în staţiuni montane aglomerate, în câteva cazuri. Ceea ce înseamnă, practic, 2 pozitivi din 3 care au fost recent în vacanţă şi au venit infectaţi.
Medicii cred că, cel mai uşor, virusul poate fi luat din localuri, unde igienizarea lasă adesea de dorit în condiţii de aglomeraţie. Unii ieşeni s-au infectat însă după ce au stat în concediu la cort. „Da, dar tot au fost să mănânce undeva, sau la Peco”, adaugă medicii. O altă observaţie a autorităţilor medicale: cei mai mulţi infectaţi sunt din rândul celor ce au fost în concediu în ţară, nu în străinătate
“Cel puţin 15 dintre o medie de 25 de pacienţi declaraţi pozitivi în urma testării au fost pe Litoral sau în judeţe precum Prahova, Dâmboviţa, sau chiar Galaţi, deci din zone turistice. Întrebaţi fiind unde şi-au petrecut ultimele zile, răspunsul era unul standard: ne-am dus cu familia, am purtat mască. Eu sunt de acord cu asta, dar la terase, se ştie, nu se poartă masca. Şi nici în unităţile respective nu ştii dacă se respectă sau nu măsurile de igienizare după plecarea celor care consumă acolo. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au spus că au stat la cort. Da, au stat la cort cu familia, oarecum mai departe de aglomeraţia staţiunii, dar tot au ajuns la un moment dat la o terasă sau o zonă cu mulţi oameni. Un alt răspuns primit e că nu am purtat mască între localităţi pentru că eram în maşină cu familia. Dar a coborât la Peco, să alimenteze sau să cumpere ceva de la o tonetă dintr-o localitate. Ceea ce nu se înţelege, sau poate că nu se cunoaşte, este faptul că se consideră contact direct dacă stai mai mult de 15 minute fără mască în preajma unei persoane pozitive”, au declarat surse citate.
- Citește integral în Ziarul de Iași
De altfel, potrivit unui studiu publicat în revista Emerging Infectious Diseases, citat de Newsweek.com, persoanele infectate cu coronavirus care nu prezintă simptome pot răspândi germenii pe multe suprafețe dintr-o cameră de hotel, inclusiv pe fețele de pernă sau pe robinetul de la chiuvetă.
Pentru a afla mai multe despre răspândirea pre-simptomatică a SARS-CoV-2, cercetătorii au luat probe din două camere de hotel în care doi studenți chinezi au stat în carantină. Probele au fost prelevate la 3 ore după ce aceștia au fost testați pozitiv, iar 8 din cele 22 de eșantioane au fost pozitive. Este vorba despre cearceaf, cuvertură de pat, fețe de pernă, prosoape, robinetul de la chiuvetă.
Autorii studiului subliniază că acesta demonstrează că pacienții pre-simptomatici au o mare încărcătură virală și pot contamina cu ușurință mediul într-un timp scurt. Totuși, constată aceștia, pe obiectele fără un contact prelungit, precum clanța sau întrerupătorul pentru lumină, nu a fost identificat virusul. Ei subliniază importanța curățării riguroase a așternuturilor în camerele de hotel.
Sursa foto: Dan Mihai Bălănescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii