G4Media.ro

LIVE Explozie la o navă sub pavilion din Togo aflată în rada…

sursa foto: ARSVOM

LIVE Explozie la o navă sub pavilion din Togo aflată în rada Sulina / O persoană a fost rănită / Un puitor de mine cercetează zona / Ciolacu: Ipoteza unei mine pare să fie „mai aproape de adevăr”

O explozie s-a produs, miercuri dimineață, la o navă aflată în rada Sulina încărcată cu ciment, care se scufundă. Membrii echipajului au fost recuperați, trei fiind răniți. Explozia s-ar fi produs la sala mașinilor, potrivit surselor G4Media.ro.

UPDATE 14.08: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ipoteza unei mine pare să fie „mai aproape de adevăr”, dar a subliniat că trebuie aşteptată concluzia Ministerului Apărării.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ministerul Transporturilor, după ce ministrul Sorin Grindeanu a menţionat că MApN a trimis în zonă o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele exploziei. Aceştia vor stabili dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie la sala maşinilor, după cum a arătat Grindeanu.

„În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru al Transporturilor. Se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr, dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a afirmat premierul.

Marcel Ciolacu a felicitat Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării pentru faptul că au avut „o intervenţie rapidă”.

„Eu am fost informat azi dimineaţă, la ora 6,05. Cum era şi normal, s-au coordonat foarte bine cei doi miniştri şi cu instituţiile subordonate. Nu avem nicio victimă”, a spus acesta.

UPDATE 13.22: O navă cu scafandri cercetează cauzele exploziei produse pe nava aflată pe canalul Sulina, iar un remorcher va încerca să aducă nava mai aproape, să încerce să o salveze de la scufundare, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

„Din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor, ştiţi foarte bine că ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, n.r.), agenţia care e în coordonarea Ministerului Transporturilor, a reuşit să salveze echipajul. Toţi cei 12 oameni aflaţi la bord au fost luaţi de către agenţia noastră şi sunt în afara pericolului. Mai mult decât atât, AFDJ-ul (Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, n.r.) a trimis un remorcher, astfel încât să aducă nava mai aproape, să încerce să o salveze de la scufundare. Dacă nu se va putea face acest lucru, această scufundare să fie una controlată, astfel încât să nu punem în pericol traficul pe canalul Sulina. Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie pur şi simplu la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează şi fac ancheta ne vor transmite acest lucru şi e vorba aici despre ministrul Apărării”, a menţionat Grindeanu.

UPDATE 11.15: Statul Major al Forțelor Navale anunță că a ordonat puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord, pentru cercetarea zonei în care s-a produs incidentul din rada portului Sulina. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15. De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.
”Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice”, anunță Statul Major al Forțelor Navale.

UPDATE 11.00 Nava remorcher a ajuns la nava cu pavilion de Togo și se încearcă eliberarea lanțului ancorei, care este blocat. Surse G4Media spune că se încearcă tractyarea vasului la Nord de Canalul Sulina și eșuarea lui voluntară, într-o zonă unde nu va fi afectată navigația

O singură persoană este rănită din cei 12 membri ai echipajului. Acesta este lovit la umăr, precizează sursele G4Media.

UPDATE 10.55 Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor susține că din punctul său de vedere, vasul nu a fost lovit de o mină marină.

„Nu ar fi niciun om rănit foarte grav. Se face o anchetă să vedem ce se întâmplă acolo. Acest tip de nave sunt foarte vechi și nu sunt în standardele internaționale și de aceea mlte sunt reținute de inspectorii de control. Teoretic, nu ar trebui să circule, ar trebui să fie scoase din sistemul de transport maritim, dar practica ne învață că încă există, mai merg în diferite porturi unde nu sunt controlate. nu pot fi toate controlate, la noi sunt zeci de nave venite în port, sunt resurse limitate. Cred că nu e o explozie de mină, pentru că ar fi explodat la nivelul suprafeței bordajului și ar fi făcut o gaură semnificativă, iar nava ar fi suferit avarii foarte mari, poate chiar și posibilitatea de scufundare, dar o explozie în interiorul navei ar putea să fie. Sunt tot felul de electricități statice care ar putea da scânteie în anumite condiții și gazele ușor inflamabile să explodeze”, a declarat Mihălcioiu pentru Digi24.

UPDATE 10.45: Un reprezentant al Autorității Navale Române a precizat că sunt luate în calcul toate variantele privind cauzele exploziei, dar că la acest moment nu se poate vorbi despre o eventuală mină marină.

Se fac eforturi pentru salvarea navei și după ce aceasta va fi verificată se vor putea stabili cauzele.

UPDATE 10.28: Directoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Rodica Agavriloaei, a declarat, pentru Agerpres, că starea celor 12 marinari de pe nava aflată sub pavilion Togo a fost evaluată de asistenta medicală a SAJ, în cazul unuia dintre ei fiind necesară încă supravegherea medicală.

„Este vorba despre un cetăţean sirian care prezintă o durere abdominală uşoară şi o contuzie la braţul drept. El rămâne în continuare în UPU”, a precizat directoarea SAJ.

UPDATE 10.15: Statul Major al Forțelor Navale a dispus sa trimită la Sulina nava specializată „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu scafandri EOD la bord, pentru cercetarea situației și pentru intervenție. Nava a plecat din portul militar Constanța, potrivit informațiilor G4Media.ro.

UPDATE 10.03 Ministerul Transporturilor a anunțat că se încearcă salvarea navei și că navigația pe brațul Sulina nu este afectată:

„O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6.50 o explozie la compatimentul maşină şi a solicitat abandonul navei. Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina.

Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului.

Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina.

Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.

Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment.”

UPDATE 9.37 ARSVOM a anunțat că a recuperat echipajul, trei membri fiind răniți. Explozia a avut loc în zona sălii mașinilor.

Nava se scufundă. Are aprox 80 de m lungime si 3000 de tone. Este încărcată cu ciment. Încă nu se știe cât combustibil are la bord.

UPDATE 9.32 Fumul se vede de pe mal:

explozie rada sulina
Sursa foto: Facebook / Ziarul de Tulcea

UPDATE 9.29 Membrii echipajului sunt din mai multe țări, între care Siria, Turcia, Liban.

Căpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat, pentru Agerpres, că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina în condiţii de siguranţă şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.

„Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării”, a precizat Dan Ichim.

UPDATE 9.11 Garda de Coastă a informat oficial că până în acest moment nu au fost identificate persoane rănite. Inițial au fost raportați 12 răniți prin apelul de la 112.

Poziția navei:

togo seam sulina
Sursa foto: captură Marine Traffic

UPDATE 9.07 Oficial: În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.
La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.
Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română.

UPDATE 9.00 Incidentul a avut loc la 16 mile marine de Sulina. Nu se știe dacă a lovit o mină sau a fost o explozie în compartimentul mașinii , a declarat Mihai Călin, șef mecanic navă pilotaj pentru Digi24

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. La cum merg lucrurile in România… era cu … urme de ciment 🤣

  2. Sa nu fie scenariul Rostock: rusii scufunda o nava civila in port ca sa il blocheze.

  3. Si la televizor se „feresc” sa spuna cum se pronunta normal: sub pavilion togolez. E greu cu vorbele astea, mai ales daca esti jurnalist…

  4. Ma intreb cat va dura ancheta. Oare cat de greu e sa vezi daca explozia s-a produs in interiorul navei sau in exterior??? Se vede simplu dupa cum e deformata tabla : din interior spre exterior sau din exterior spre interior , nu-ti trebuie prea multa scoala ca sa-ti dai seama.

  5. @ Guttutenberg – Usurel, ca ti se umfla vena la gat. Asa ziceam si eu, e bine sa ai habar de limba romana, da’ vezi ca esti in eroare. Chiar asa ii zice, puitor de mine: ww w.navy.ro/despre/organizare/divizion_146/puitorul274.php
    ro.wiki pedia.org/wiki/Puitor_de_mine si, da, cuvantul „puitor” exista si in dex

  6. @ Guttutenberg – Asa cum ziceam, ai grija sa nu ti plesneasca ceva. Oricum peste 300 de ani Omenirea va vorbi aceeasi limba, nu?