UPDATE Mai multe exponate din tezaurul dacic, printre care și Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări de la Sarmizegetusa Regia, au fost furate din expoziția de la muzeul Drents din Assen / Făptuitori neidentificați au provocat o explozie pentru a pătrunde în muzeu / Peste 50 de comori de aur și argint de la 18 muzee din România erau în expoziție
Mai multe exponate din tezaurul dacic, printre care Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări de la Sarmizegetusa Regia, au fost furate din Muzeul Drents din Assen (Țările de Jos). O explozie a avut loc sâmbătă dimineața în apropiere de muzeu, iar mai multe persoane încă neidentificate au pătruns în clădire și au furat mai multe exponate. În expoziție se aflau 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România.
UPDATE 23:27 VIDEO Primele imagini cu hoții artefactelor dacice de la muzeul Drents, făcute publice de poliția olandeză
UPDATE 20:05 Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat că autorităţile din România le ajută cu tot ce pot pe cele olandeze astfel încât persoanele care au furat obiectele de patrimoniu expuse la Drents Museum din Olanda să fie prinşi, iar acestea să fie recuperate intacte. Intotero nu crede că acestea vor fi distruse pentru că în acel caz nu ar mai avea nicio valoare, transmite News.ro.
UPDATE 18:15 Parchetul General a deschis un dosar penal privind furtul obiectelor aparținând tezaurului dacic, aflate la Muzeul din Drents. Detalii aici
UPDATE 18:14 Președintele Iohannis a avut un schimb de mesaje cu premierul Țărilor de Jos, Dick Schoof, despre furtul artefactelor dacice din Muzeul Drents, anunță administrația prezidențială. Detalii aici
UPDATE 16:11 Ministerul Culturii confirmă că au fost furate coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia: „Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale”
UPDATE 15:58 Potrivit muzeului din Olanda au mai fost furate 3 brățări dacice. Potrivit descrierii expoziției, acestea proveneau din zona Sarmizegetusa Regia. Ele fac parte din tezaurele descoperite cu detectoare de metal și sustrase în perioada anilor 1990 – 2000 de braconieri, cu ajutorul detectoarelor de metale, din incinta fostelor cetăți dacice de la Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Au fost ulterior scoase din țară și unele vândute pe piața neagră a antichităților pentru sume de până la 500.000 de euro pentru un astfel de artefact. Statul a reușit să recupereze o parte din ele, după ce le-a căutat inclusiv cu ajutorul FBI și Interpol. Pe lista inculpaţilor în dosar se află zece cetăţeni români, dar şi străini: un sârb şi persoane cu cetăţenie britanică, respectiv franceză. Au fost trimişi în judecată de procurorii din Alba Iulia. În 2018 magistraţii au dispus încetarea procesului penal sau achitarea inculpaţilor trimişi în judecată în 2008, având în vedere că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Cu o singură excepţie, un inclulpat care a primit o pedeapsă cu suspendare.O anchetă condusă de fostul procuror Augustin Lazăr a dus la o rețea infracțională extinsă și periculoasă și s-a finalizat cu trimiterea în judecată a 10 inculpați.
UPDATE 15:42 Muzeul Drents anunță că au fost furate mai multe capodopere arheologice printre care Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice: „Unele capodopere arheologice au fost capturate, inclusiv coiful de aur Coțofenești și trei brățări regale dacice.Directorul general al Muzeului Drents, Harry Tupan, a declarat: „Aceasta este o zi neagră pentru Muzeul Drents din Assen și Muzeul Național de Istorie a României din București. Suntem șocați de evenimentele de aseară de la muzeu. În cei 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un astfel de incident major. De asemenea, ne întristează enorm față de colegii noștri din România. Poliția face investigații, așteptăm rezultatul acestora”.
UPDATE 15:34 Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook legat de furtul tezaurului dacic: „Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere ca partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc.”
„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor furate sunt în desfășurare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolica deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.
Muzeul va fi închis tot weekendul, scrie nltimes.nl.
Explozia a avut loc la aproximativ 3.45 a.m. și a afectat mai multe clădiri din apropierea muzeului Drents, iar suflul deflagrației a provocat spargerea mai multor ferestre. Poliția nu a arestat încă niciun suspect și îndeamnă martorii la incident să se prezinte pentru a declara ce au văzut.
Ofițerii au efectuat o percheziție în zonă în urma exploziei, strângând probe și căutând piste. Rămâne neclar dacă o singură persoană sau mai multe persoane au fost implicate în incident.
Capodopera Coiful de Aur de la Coţofeneşti, printre piesele furate
Era probabil purtat de un lider militar, un preot sau un nobil de rang înalt în cadrul ritualurilor religioase.
Înainte să ajungă în Olanda, coiful era păstrat la Muzeul Național de Istorie a României din București, unde era expus ca unul dintre cele mai valoroase artefacte ale patrimoniului cultural național.
Muzeul Drents găzduiește în prezent o mare expoziție arheologică intitulată Dacia – Rijk van goud en zilver (Dacia – Regatul Aurului și Argintului). Expoziția prezintă peste 50 de comori de aur și argint din vechiul regat al Daciei, situat în România actuală, datând din secolul al XX-lea î.Hr. până în secolul al III-lea e.n.
Poliția nu a indicat dacă artefactele expuse au fost vizate în timpul tentativei de efracție. Autoritățile continuă să investigheze și au cerut oricui dețin informații să ajute la identificarea celor responsabili.
Este vorba despre 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, care sunt expuse la muzeul Drents într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice, potrivit historia.ro.
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Cu această ocazie sunt prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov. Expoziția este însoțită de un catalog de de specialitate, cu contribuții din partea mai multor arheologi români.
Ultima zi a expoziţiei este programată pentru duminică, 26 ianuarie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii