G4Media.ro

GRAFIC Export record de cereale prin Portul Constanța în primele trei luni…

GRAFIC Export record de cereale prin Portul Constanța în primele trei luni ale anului

  • România a exportat prin Portul Constanța, în primul trimestru al anului 2020, cu peste 50% mai multe cereale față de aceeași perioadă din 2019, an în care prin porturile maritime românești s-a înregistrat cel mai mare trafic din ultimii 30 de ani.
  • Cele mai multe grâne au ajuns în Egipt, Coreea de Sud sau Iordania, dar și în Israel, Filipine și Franța.
  • La începutul lunii aprilie, Guvernul României a interzis, prin Ordonanța Militară nr. 8, exportul de cereale în statele din afara Uniunii Europene, pentru a-și reface stocurile din rezerva de stat. O săptămână mai târziu, prin Ordonanța Militară 9, interdicția exportului a fost ridicată.

 

România a exportat prin Portul Constanța, în primele trei luni ale anului, 3,25 milioane de tone de cereale, înregistrând o creștere de 51% față de aceeași perioadă din 2019, se arată într-un răspuns al CN APMC pentru G4Media. Anul trecut, Portul Constanța își consolida poziția de hub de cereale dar înregistra și cel mai mare trafic de mărfuri prin porturile maritime românești de după 1988.

Deși foarte multe segmente ale economiei au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus, cifrele arată că traficul de mărfuri din Portul Constanța nu a fost lovit de criză, ci, mai mult, a înregistrat o creștere de 2,79%.

Deși traficul la multe dintre tipurile de mărfuri a scăzut (produse alimentare, combustibili minerali solizi, produse petroliere, minereuri și deșeuri neferoase), explozia traficului de cereale a adus cifrele Portului Constanța pe plus, în plină criză.

Dacă în primul trimestru din 2019 prin Portul Constanța treceau 4 milioane de tone de cereale, în primele trei luni ale anului 2020 acesta a ajuns la 5,7 milioane de tone. Iar cele mai mari diferențe se înregistrează la cantitățile de cereale exportate din România: 3,25 milioane de tone în primele trei luni din 2020, față de 2,15 milioane de tone în aceeași perioadă din 2019.

Principalele destinații ale cerealelor românești au fost Egipt (856.469 tone), Coreea de Sud (307.647 tone), Iordania (243.200 tone), Israel (201.470 tone), Filipine (167.046 tone) și Franța (101.767 tone).

Nu doar exportul, ci și tranzitul de cereale a crescut în 2020: 1,81 milioane de tone, față de 1,25 milioane de tone.

De asemenea, și numărul navelor operate în Portul Constanța a crescut față de primul trimestru din 2019: 2.885 de nave față de 2.650 de nave.

“În cazul mărfurilor containerizate, sector în care traficul este grav afectat la nivel mondial, în porturile maritime românești scăderea, la acest moment, este nesemnificativă, de 1,19% în ceea ce privește cantitatea de mărfuri, la număr de TEU fiind o creștere de 1,72%”, se mai arată în răspunsul transmis de CN APMC pentru G4Media.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. De cand s-a instalat la Palatul Victoria, GuWERNul Meu vinde tot, de la cereal, masa lemnoasa si sclavi , pardon, forta de munca, pana la medici si echipamente de protectie. Nu de alta dar noi avem de toate si inca din belsug.
    Apropo, stiati ca de pe aeroportul Henri Coanda din Otopeni, pleaca zilnic spre alte tari, inclusiv cele din spatial Extracomunitar, avioane cu milioane de masti de protectie? Fac unii bani in aceasta Stare de Urgenta de nu-ti vine sa crezi.

    • Amice, si am mai constata ca de pe de Otopeni mai pleaca si „un avion” cu singurul tau neuron. Cum o fi cu „vidul perfect”??? Troll pzd-ist de kko! Din spatial Extracomunitar!!!!
      Anaflabet functional platit din bani negri!

    • Marius, esti bine? Consulta un medic inainte sa te exprimi ca un birjar, aici nu este jungla ta. Nesimtitule.

  2. Stirea cu 2 variante:daca va fi seceta si lipsa de cereale-v-am spus sa nu exportati, sa vina DNA; daca va fi productie-e bine ca Romania a exportat la un pret bun!Alegeti varianta corecta!

    • La cate comentarii ale nutritionistilor pe tema consumului de faina alba am vazut,e bine ca exportam.Sau o fi razboiul tacit al mamaligarilor?!

  3. E secetă mare și noi vindem acum cereale ieftin și la iarnă o să le importăm scump, ca de obicei, nimic nou. Nu înțelegem că nu trebuie să vindem materie primă. De ce nu vindem milioane de tone de biscuiți, paste, cocă congelată ca alții, cu plus valoare adăugată?….țară de ….

  4. Sa asteptam luna decembrie, cand pretul painii va creste de vreo 5 ori, iar foamea îi va scoate pe iobagi in strada. Sa vezi atunci tremur la unii care azi sunt pe cai mari.