Exporturile americane de arme au ajuns la nivel record în 2024, datorită cererii legate de Ucraina și pregătirilor pentru conflicte majore / Ce a cumpărat România din Statele Unite
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, ajungând la un nivel record de 318,7 miliarde de dolari, a declarat vineri Departamentul de Stat, pe măsură ce țările au încercat să refacă stocurile trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore, scrie Reuters.
Cifrele din ultimul an al administrației Biden susțin așteptările privind vânzări mai mari pentru producătorii americani de arme precum Lockheed Martin, General Dynamics și Northrop Grumman, ale căror acțiuni sunt prevăzute să crească pe fondul creșterii instabilității globale.
În timpul campaniei sale prezidențiale, republicanul Donald Trump a declarat că aliații ar trebui să cheltuiască mai mult pe propria apărare. Trump dorește ca alți membri ai NATO să cheltuiască 5% din produsul lor intern brut pentru apărare – o creștere uriașă față de obiectivul actual de 2% și un nivel pe care nicio țară NATO, inclusiv Statele Unite, nu îl atinge în prezent.
Antreprenorii din domeniul apărării se străduiesc să facă față valului de cerere care a crescut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Ministerele globale ale apărării s-au aliniat pentru a trimite comenzi în vederea creșterii stocurilor lor, în timp ce SUA încearcă să refacă stocurile de armament și muniție trimise la Kiev.
Vânzările și transferurile de arme sunt considerate „instrumente importante ale politicii externe a SUA, cu potențiale implicații pe termen lung pentru securitatea regională și globală”, a afirmat Departamentul de Stat într-o declarație.
Vânzările aprobate în 2024 includ avioane F-16 în valoare de 23 de miliarde de dolari și modernizări către Turcia, avioane de luptă F-15 în valoare de 18,8 miliarde de dolari către Israel și tancuri M1A2 Abrams în valoare de 2,5 miliarde de dolari către România.
Comenzile aprobate în 2024 intră adesea în portofoliul de comenzi al producătorilor americani de arme, care se așteaptă ca comenzile pentru sute de mii de cartușe de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot și o creștere a comenzilor pentru vehicule blindate să le susțină rezultatele în trimestrele următoare.
Există două modalități majore prin care guvernele străine achiziționează arme de la companiile americane: vânzările comerciale directe negociate cu o companie sau vânzările militare externe, în cadrul cărora un guvern contactează de obicei un oficial al Departamentului Apărării de la ambasada SUA din capitala sa. Ambele necesită aprobarea guvernului SUA.
Vânzările militare directe ale companiilor americane au crescut la 200,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2024 de la 157,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, în timp ce vânzările aranjate prin intermediul guvernului american au crescut la 117,9 miliarde de dolari în 2024 de la 80,9 miliarde de dolari în anul precedent.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.