G4Media.ro

Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor creşte în 2023…

Sursa Foto: bankwatch.org

Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor creşte în 2023 / UE s-ar putea confrunta anul viitor cu un deficit de 27 miliarde metri cubi

Azerbaidjanul intenţionează să majoreze uşor exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023, a afirmat preşedintele ţării, Ilham Aliyev, în condiţiile în care Bruxelles-ul caută să înlocuiască livrările de energie, în scădere, din Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Conform agenţiei ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat sâmbătă că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la „cel puţin” 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. În 2021, ţara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil.

Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 bcm, de la 19 bcm în 2021, a explicat Aliyev, citat de Interfax.

Joi, Gazprom a anunţat că exporturile sale către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie, faţă de perioada similară din 2021.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, susţine Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

De asemenea, sâmbătă a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sper ca ti-ai primit la timp rublele, trollache, pentru mizeria postata mai sus! Dar vezi ca rublele se devalorizeaza pe zi ce trece!

  2. Fotovoltaice cu voucher de 20 000 lei pentru toți doritorii. Iar după 3 luni să fie verificați dacă le-au montat. Nu bătaia de joc din prezent, când oamenii nu își primesc subvenția nici după 2-3 ani.
    Politica trebuie să fie inteligentă.
    La Constanța se vor investi sute de milioane pentru un nou CET pe gaz. Cât creier să ai?

    • Bine, Chitac și creier în aceeași frază e totuși mult. Ei nu sunt in stare sa termine de îngropat țevile reabilitate. Au ciuruit orașul și nu cred că mai sta cineva după ei să și asfalteze la loc.

  3. Nu-i bai,o sa ramanem cu mă-*a.Ne consoleaza ea pe toti.