G4Media.ro

Expoziția “Picasso iconofagul” – o atracție de neratat pentru turiștii care trec…

Foto: Petru Clej

Expoziția “Picasso iconofagul” – o atracție de neratat pentru turiștii care trec prin Paris

Muzeul național Picasso din Paris prezintă noua sa expoziție specială intitulată „Picasso Iconophage – Picasso iconofagul” în perioada 11 iunie – 15 septembrie 2024. “Expoziția analizează modernitatea concepției despre imagine a lui Pablo Picasso prin explorarea surselor artistice și extra-artistice ale operei sale și a modurilor lor de apropriere”, anunță pagina de internet a muzeului, situat în somptuosul Palat Salé, din cartierul Marais din zona central-estică a capitalei Franței.

“Opera multi-referențială a lui Pablo Picasso frapează prin bogăția culturii sale vizuale. Artistul, celebrat de avangardiști drept flagelul academismului, nu a încetat niciodată să se prezinte drept moștenitorul unei lungi tradiții picturale. Relația sa ambiguă cu istoria artei ridică atât problema surselor, cât și a modului în care acestea sunt însușite”, se mai scrie în prezentare.

Expoziția prezintă câteva dintre aceste surse: Rembrandt, Goya, El Greco, Manet, Renoir, Matisse – o sumă de artiști celebri din care Picasso (1881 – 1973) s-a inspirat, dar care a apucat pe o cale artistică absolut revoluționară la începutul secolului XX, când avea doar 19 – 20 de ani, devenind fără îndoială cel mai renumit artist plastic al secolului trecut.

Termenul de “iconofagie” introdus de profesorul și criticul de artă Jérémie Koëring, de la Fribourg în Elveția, exprimă transformarea imaginilor, preluate asiduu de colecționarul Picasso, în creații absolut originale și năucitoare.

Foto: Petru Clej

De pildă, Masacru în Coreea, un tablou din 1951 inspirat dintr-un măcel petrecut în timpul războiului din peninsula coreeană din anii 1950 – 1953, așezat lângă tabloul din Edouard Manet Execuția Împăratului Maximilian arată o asemănare a temelor, dar o evoluție revoluționară a tratării unui subiect cutremurător și care continuă să fie actual la aproape 75 de ani de când a fost pictat.

“Vizitator avid al Luvrului, Picasso a acumulat o viață întreagă fotografii, cărți poștale, reproduceri, postere, reviste și cărți ilustrate, fără a mai menționa operele din colecția sa personală. Această acumulare, care i-a oferit artistului un repertoriu iconografic bogat, este simptomatică pentru un nou mod de a gândi imaginea, liber de domeniul artistic și de timpul istoric. Cu toate acestea, nu există o citare literală în opera sa: variațiile sale asupra picturilor marilor maeștri sunt mai presus de toate deconstrucții; formele și compozițiile sale sunt întotdeauna hibride. Expoziția evidențiază modul în care picturile, sculpturile și desenele lui Picasso fac parte dintr-o rețea complexă de imagini sursă, prin intermediul a patru teme care traversează opera sa: eroul, Minotaurul, voyeur-ul și muschetarul.” se spune în prezentarea muzeului de pe site.

Voyeur-ismul lui Picasso este extrem de prezent în numeroasele tablouri de nuduri feminine, o obsesie la Picasso, care a avut o relație extrem de controversată cu femeile numeroase din viața sa.

De altfel, în magazinul de la ieșirea din expoziție, burdușit de cărți despre marele artist, se poate găsi o carte intitulată foarte scurt și sugestiv: Picasso. 8 femei, de Laurence Madeline (Editura Hazan, 2023) care detailează relațiile sale cu Germaine Pichot, Fernande Olivier, Eva Gouel, Olga Hohlova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot et Jacqueline Roque.

Pe lângă expoziția specială de la parter, mai pot fi văzute la cele trei etaje de deasupra colecțiile permanente ale artei lui Picasso, care pe lângă picturi, cuprinde sculpturi, grafică și chiar poezie. Așa încât, dacă treceți prin Paris faceți-vă timp să vizitați această expoziție, deschisă până pe 15 septembrie 2024. Prețul unui bilet cu tarif între este de 16 euro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...