G4Media.ro

Expoziţie la Amsterdam despre trecutul colonial al Olandei și comerţul cu sclavi

Sursa: Ultimate History Project

Expoziţie la Amsterdam despre trecutul colonial al Olandei și comerţul cu sclavi

La Amsterdam urmează să se deschidă săptămîna viitoare o expoziţie legată de comerţul cu sclavi practicat de olandezi, precum și de trecutul colonial al Olandei. Această pagină dureroasă de istorie occidentală, cea legată de comerţul cu sclavi, este tot mai des evocată în ultimii ani, transmite RFI.

Dintr-o depeșă a Agenţiei France Presse aflăm că marţea viitoare această expoziţie de la Rijksmuseum va fi inaugurată de însuși regele Olandei, Willem-Alexander. Expoziţia va fi disponibilă online într-o primă fază, din cauza pandemiei. Olandezii au practicat comerţul cu sclavi și economia sclavagistă în Caraibe, în Brazilia, în Asia și în Africa de Sud. Iar multe familii „onorabile” s-au îmbogăţit de fapt datorită explotării sclavilor.

Probabil că unul din exponate va deveni un veritabil simbol al acelor timpuri paradoxale și dramatice. Vizitatorii vor putea vedea un tablou de Rembrandt pictat în 1634 reprezentând un cuplu de notabili: Marten Soolmans și Oopjen Coppit. Sigur, la acea oră bogaţii își comandau portrete iar marii artiști le executau. Acum se știe însă că familia Soolmans s-a îmbogăţit datorită plantaţiilor de trestie de zahăr din Brazilia lucrate cu sclavi.

Printre exponate figurează și manuscrisul unui interogatoriu: cel interogat se numea Wally, era un tânăr sclav care participase la o revoltă în 1707 și care a fost apoi ars de viu drept pedeapsă.

sursa foto: Ultimate History Project

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Acum dau lectii avansate de „democratie”, si practica sclavagismul/santaj de tip economic!Din pacate romanii nu fost mereu sclavi(iobagi, serbi, opincari, etc.).

    • 😔😔😔😔 bieții oameni, cât or fi fost de hăituiți până au fost prinși și puși în lanțuri….😭😭😭😭

    • Poate si la noi o expozitie identica cu sclavagismul mioritic cu o vechime strasnica de cel putin 500 de ani.
      ”Robia” tiganilor, ei fiind in proprietatea statului, a boierilor si a Bisericii Ortodoxe a fost desfiintat la 1859. In Europa noi am fost ultimele state sclavagiste, iar dupa 1878 s-a demarat schimbarea raporturilor etnice in Dobrogea, ulterior in toata tara. Deci avem ”referinte” solide in cea ce priveste drepturile omului.

    • 😇,
      Meștere, de ai lor, nu de albi.

  2. Ahahah! Și care dintre albii ticăloși din fotografie este stăpânul de sclavi? Sau negustorul? Sau probabil nu se văd de vânzătorii aia negrii cu puști…

  3. Acum isi pun lanturi singuri dar de aur.

  4. dupa Belgia, acum si Olanda?

    si va trece si Canalul Manecii?

    incepe sa scrie cateva pagini in cartea colonialismului?

    interesante vremuri…

  5. Oameni plictisiti