Expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia, vândut ilegal unor afaceriști apropiați de Adrian Năstase
În perioada 18-20 iulie, în Mamaia va avea loc o expoziție-manifest pentru salvarea Palatului Reginei Maria din stațiune, monument istoric de categoria A (interes național și internațional). Evenimentul este organizat de ziarul Info Sud-Est care a publicat, în 2014, imagini din interiorul devastat al monumentului și a adus în atenția publicului soarta dramatică a fostei reședințe regale.
”Expoziția face parte din campania Info Sud-Est de informare și conștientizare a situației în care se află Palatul Regal din stațiunea Mamaia, construit la inițiativa Reginei Maria, între 1924-1926, și adus în stadiul de ruină după ce a fost transformat în club și exploatat sălbatic și fără respectarea legii, apoi incendiat”, notează organizatorii.
Scopul expoziției este acela de a aduce în atenția cât mai multor oameni povestea mai puțin cunoscută a monumentului istoric și de a preveni repetarea unor astfel de situații:
”Expoziția a fost organizată pentru ca oamenii să afle povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural și istoric de la malul mării. Pentru a înțelege că un asemenea dezastru poate fi reparat doar prin implicare și neuitare. Și pentru a conștientiza că niciun alt monument istoric din Constanța nu trebuie să mai aibă, vreodată, aceeași soartă”, mai notează Info Sud-Est.
Palatul Regal din Mamaia a fost vândut ilegal în anul 2003, fără acordul Ministerului Culturii. Ulterior, acesta a fost transformat în club, exploatat sălbatic și distrus. Curtea palatului, de 1,5 hectare, a fost vândută de Primăria Constanța în 2004, tot ilegal, fără acordul Ministerului Culturii. Legea prevede că, în lipsa acordului Ministerului Culturii, astfel de tranzacții sunt considerate nule. După campania de mediatizare a jurnaliștilor constănțeni, DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre, care a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare pentru vânzarea subevaluată a terenului palatului. În același timp, Ministerul Culturii a dat în judecată proprietarii și a invocat nulitatea vânzării monumentului istoric. Dosarul palatului se judecă la Tribunalul Constanța, în primă instanță.
Povestea integrală a Palatului Reginei Maria din Mamaia aici.
Context
Imediat după Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a ajuns în subordinea MAMAIA SA, o companie de stat cu datorii imense. În 2003, monumentul istoric este vândut societății Light System SRL la prețul unui apartament din stațiune.
Superafacerea a fost încheiată între Dan Lucian Victor și firma Light System. Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache. Iar Palatul Regal a ajuns chiar la unul dintre cei trei prieteni: Adrian Petrache.
Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a ajuns tot la el și tot la un preț derizoriu. Radu Mazăre a vândut terenul cu 23 de euro/mp. Pentru asta, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fostul primar la 6 ani și jumătate de închisoare, iar judecătorii au cerut ca terenurile să revină în proprietatea municipiului. Decizia nu este definitivă.
SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța la începutul anilor 2000, are o istorie controversată prin prisma acționariatului acesteia și a schimbărilor de asociați de-a lungul ultimului deceniu. Pe la conducerea firmei s-au perindat:
-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.
Atât Palatul, care este monument istoric de interes național și internațional, cât și terenul clădirii au fost vândute fără acordul obligatoriu al Ministerului Culturii. Legea spune că, în această situație, contractele de vânzare-cumpărare sunt nule. Doar că Ministerul Culturii nu a fost interesat de recuperarea imobilelor și, timp de 15 ani, nu a inițiat niciun demers în instanță.
În toată această perioadă, Palatul a fost exploatat economic fără acordul Ministerului Culturii, a fost transformat în club, apoi a fost vandalizat și incendiat, iar astăzi, structura interioară este în pragul prăbușirii. O vreme, clădirea care altădată găzduia capetele încoronate ale Europei, a fost adăpostul stripteuzelor și al oamenilor străzii.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii