G4Media.ro

Extragerea de eşantioane de materiale radioactive de la Fukushima, suspendată din cauza…

Sursa foto: Wikimedia Commons / IAEA Imagebank

Extragerea de eşantioane de materiale radioactive de la Fukushima, suspendată din cauza unei probleme tehnice

Operatorul centralei nucleare japoneze Fukushima, lovită în 2011 de un tsunami care a provocat cel mai grav dezastru nuclear de la Cernobâl şi până în prezent, a fost nevoit să suspende, după o nouă problemă tehnică, operaţiunea de extragere a unei probe de materiale radioactive, transmite marţi AFP, transmite Agerpres.

Îndepărtarea celor aproximativ 880 de tone de combustibil şi a resturilor foarte radioactive încă rămase în centrala nucleară afectată de tsunami reprezintă cea mai complexă parte a operaţiunilor de dezmembrare a acesteia.

Nivelurile de radioactivitate din interiorul centralei sunt încă prea ridicate pentru a fi suportate de oameni.

Compania Tepco, operatorul centralei, a fost nevoită să oprească marţi operaţiunea de extragere a unor eşantioane radioactive pentru că imaginile de la camerele care echipează dispozitivul telescopic folosit nu erau transmise la centrul de control.

„Investigăm cauza problemei”, a declarat pentru AFP Tatsuya Matoba, purtătorul de cuvânt al Tepco, adăugând că este necesară remedierea acestei probleme înainte de reluarea operaţiunii.

Compania prevăzuse iniţial să înceapă acest lucru pe 22 august, cu scopul de a colecta trei grame de deşeuri radioactive pentru analiză, dar problemele tehnice au cauzat o întârziere.

În 2011 trei dintre cele şase reactoare de la Fukushima s-au topit după ce un tsunami declanşat de cel mai mare cutremur înregistrat în Japonia a lovit centrala, provocând unul dintre cele mai grave accidente nucleare de la dezastrul din 1986 de la Cernobâl, din Ucraina (pe atunci URSS).

Anul trecut Japonia a început să deverseze în Oceanul Pacific o parte din cei 1,3 milioane de metri cubi de apă – echivalentul a 540 de piscine olimpice – utilizată pentru a răci reactoarele. Autorităţile nipone intenţionează să continue aceste deversări până la începutul anilor 2050, conform calendarului actual

China a acuzat Japonia că tratează marea ca pe un „canal” şi a interzis importurile de peşte şi fructe de mare japoneze, decizie luată şi de Rusia.

De cealaltă parte, Japonia, susţinută de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), din cadrul ONU, afirmă că apa evacuată nu prezintă un pericol pentru mediu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.