G4Media.ro

Extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) s-ar putea alătura grupului Patrioții pentru…

Sursa foto: Facebook / AfD Sachsen-Anhalt

Extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) s-ar putea alătura grupului Patrioții pentru Europa după alegeri / Partidul premierului ungar Viktor Orban și Rassemblement National din Franța fac parte din grup

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-ar putea alătura grupului Patrioții pentru Europa din Parlamentul European după alegerile federale din Germania din 23 februarie.

Câteva surse au confirmat pentru Euronews că ideea circulă în cadrul grupului, dar că în prezent nu există un calendar pentru discuții.

Patriots for Europe (PfE) este acum al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, cu 86 de deputați din 13 state membre ale UE, inclusiv din Rassemblement National din Franța, Lega din Italia și Fidesz din Ungaria.

Una dintre principalele figuri ale acestuia, premierul ungar Viktor Orbán, a susținut partidul atunci când s-a întâlnit cu co-liderul AfD, Alice Weidel, la Budapesta, săptămâna trecută.

„Este complet clar că AfD este viitorul”, a declarat atunci Orbán, subliniind convergențele cu partidul său Fidesz, afiliat la PfE, în special în ceea ce privește politica de migrație.

Așa cum au subliniat Orbán și alți lideri în timpul unei adunări a grupului săptămâna trecută la Madrid, planul este de a uni toate partidele similare din întreaga Europă, de a câștiga alegerile naționale și de a-și spori prezența în guvernele UE – pentru a deveni în cele din urmă „noua normalitate la Bruxelles”.

AfD se apropie de Patrioții pentru Europa

„Există o cale clară și de neoprit către unitate în rândul forțelor conservatoare, patriotice și suveraniste”, a declarat pentru Euronews Hermann Tertsch, eurodeputat spaniol al Patrioților. „Chiar dacă nimeni nu poate prezice când se va întâmpla acest lucru, lucrurile se mișcă mult mai repede decât înainte.”

„Multe dintre rezervele [din cadrul Patriots cu privire la intrarea AfD] nu mai există”, a adăugat el, deoarece există „un proces foarte pozitiv în interiorul partidului”.

Un alt indiciu pentru o posibilă cooperare viitoare a venit de la Strasbourg săptămâna trecută, unde șefii delegațiilor AfD și Partidului Libertății din Austria (FPÖ) au declarat că vor prezenta o „nouă inițiativă” într-o conferință de presă comună, pentru ca apoi să anuleze evenimentul în ultimul moment.

În legislatura precedentă, AfD a făcut parte din grupul Identitate și Democrație (ID), alături de multe dintre partidele acum în PfE, precum Lega, Rassemblement National (RN) și FPÖ.

Dar delegația germană a fost expulzată din grup chiar înainte de alegerile europene din iunie 2024, după ce candidatul său principal, Maximilian Krah, a fost forțat să se retragă din consiliul de conducere din cauza unor acuzații de spionaj, corupție și remarci controversate despre grupul paramilitar nazist Waffen-SS.

Unul dintre cele mai critice partide a fost Rassemblement National din Franța, estimând că unii membri ai AfD au depășit linii roșii serioase declarând că nu toți membrii SS erau criminali și discutând planuri de expulzare din țară a germanilor recent naturalizați.

Partidul francez pare să fie în continuare principalul oponent la intrarea AfD în cadrul grupului, o sursă RN declarând pentru Euronews, sub rezerva anonimatului: „Cred că există încă un blocaj cu AfD”.

„Dacă AfD vrea să-și exercite responsabilitățile politice în Germania și în UE, trebuie să-și curețe propriile rânduri”, a declarat pentru Euronews un eurodeputat din partidul francez, vorbind tot sub rezerva anonimatului.

Cu toate acestea, ușa ar putea fi deschisă în viitorul apropiat, mai ales că controversatul Maximilian Krah a fost exclus din delegația AfD (el se află acum printre eurodeputații neafiliați), iar planurile de remigrație ale AfD nu includ cetățenii germani cu origini străine.

„Depinde de AfD să dovedească în viitor că a învățat lecțiile din ceea ce noi am considerat anterior inacceptabil”, a declarat eurodeputatul, adăugând că „va fi interesant să vedem scorul electoral al AfD în alegerile germane”.

Poziția RN ar fi crucială, deoarece deține cea mai mare delegație în cadrul grupului PfE, iar unanimitatea în cadrul grupului este necesară pentru a accepta noi membri, după cum a subliniat un purtător de cuvânt al patrioților.

O chestiune de bani

După ce a fost exclusă din ID, AfD a obținut 15,90% din voturi la alegerile europene, trimițând 15 eurodeputați la Strasbourg. Partidul german a format apoi un nou grup în Parlamentul European: Europa Națiunilor Suverane (ESN), care are în prezent doar 26 de deputați din opt țări, fiind cel mai mic grup din Cameră.

Pentru a forma un grup sunt necesari cel puțin 23 de eurodeputați din șapte state membre, astfel că ESN nu va supraviețui retragerii AfD, forța dominantă din grup.

Dar deși aderarea la PfE ar crește influența AfD în dezbaterile politice europene, ar putea fi contraproductivă pentru eurodeputații săi.

A fi principala delegație a unui grup politic înseamnă mai multă finanțare din partea Parlamentului și mai mult timp de vorbire în timpul sesiunilor plenare.

Rămânerea celei mai mari delegații în cadrul micului grup ESN ar oferi membrilor AfD mai multe oportunități de a vorbi și de a obține mai multe fonduri decât dacă ar deveni doar una dintre multele delegații dintr-un grup mai mare, precum Patrioții pentru Europa, a declarat o sursă pentru Euronews.

Delegația AfD nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.