G4Media.ro

Extrema dreaptă din Germania e pe val promovând o agendă anti-imigrație și…

Foto: Facebook Alternativa pentru Germania

Extrema dreaptă din Germania e pe val promovând o agendă anti-imigrație și anti-ecologiști

Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) se află pe un loc fruntaș în sondaje, spre îngrijorarea partidelor principale, și are șanse să se claseze pe primul loc în trei landuri din estul țării, cu apeluri de a opri migrația și de a reduce ceea ce consideră a fi o agendă ecologică costisitoare, relatează Reuters.

AfD este cotat în sondaje cu 17-19% la nivel național, un nivel record pentru partidul care acum se luptă cu Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz pentru locul al doilea în unele sondaje, în creștere de pe locul cinci la alegerile federale din 2021, când a obținut 10,3% din voturi.

Ultima dată a fost la astfel de maxime în 2018, după criza migranților din Europa. De data aceasta, partidul naționalist și anti-imigranți a beneficiat și de luptele interne din coaliția tripartită a lui Scholz cu Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP).

Partidele de extremă dreapta au câștigat teren în întreaga Europă. În Franța, extrema-dreaptă a devenit un rival mai puternic la urne, în timp ce în Italia și Suedia, acestea se află acum la guvernare.

Dar ascensiunea AfD, care critică guvernul german pentru nivelurile ridicate de imigrație, inflația în creștere și o tranziție ecologică costisitoare, atinge un nerv sensibil în Germania din cauza trecutului nazist al țării.

Serviciile secrete interne ale Germaniei au catalogat aripa de tineret a AfD drept „extremistă”, afirmând că aceasta propagă „un concept rasial al societății”. Șeful agenției de spionaj a acuzat, de asemenea, AfD, care se opune sancțiunilor împotriva Rusiei, că ajută la răspândirea propagandei rusești cu privire la războiul din Ucraina.

Principalele partide germane au exclus cooperarea cu AfD pentru a-l ține departe de guvern, dar criticii AfD se tem că acesta împinge politica mainstream mai la dreapta.

„Vedem cum retorica pe teme precum migrația devine mai stridentă”, a declarat Stefan Marschall, politolog la Universitatea din Duesseldorf.

Migrația este în creștere pe agenda politică a Germaniei. Michael Kretschmer, premierul landului Saxonia din estul Germaniei și care face parte din Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, a declarat săptămâna trecută că numărul de migranți este „prea mare”, solicitând limitarea numărului de refugiați admiși și reducerea beneficiilor.

Liderul național al CDU, Friederich Merz, a respins însă orice comparație cu AfD, afirmând în comentariile de duminică că limbajul partidului său „nu seamănă deloc” cu cel al AfD.

Între timp, ministra de interne a Germaniei, Nancy Faeser (SPD), a acuzat parțial AfD de alimentarea atitudinilor anti-imigranți care au contribuit la o creștere a atacurilor împotriva refugiaților. AfD neagă acest lucru.

AfD, care contestă faptul că activitatea umană este o cauză a schimbărilor climatice, a exploatat, de asemenea, preocupările unor alegători cu privire la costul tranziției de la combustibilii fosili.

Liderul AfD, Tino Chrupalla, a declarat că tot mai mulți alegători consideră că politicile Verzilor, partenerul de coaliție junior al lui Scholz, care dorește o trecere mai rapidă de la hidrocarburi, au adus „război economic, inflație și dezindustrializare”.

„Suntem singurul partid care nu ar forma o coaliție cu acești Verzi periculoși”, a spus el.

În Turingia, Saxonia și Brandenburg, landurile din estul Germaniei care organizează alegeri în 2024, AfD este pe cale să ajungă pentru prima dată în fruntea voturilor, sondajele indicând un sprijin de 23%-28%.

Analiștii spun că alegătorii din estul fost comunist, unde loialitatea față de partide este mai puțin bine stabilită, au fost mai receptivi la AfD în parte pentru că dau vina pe partidele mainstream care s-au rotit prin diverse guverne de-a lungul anilor pentru veniturile mai mici care persistă în est, la 33 de ani după reunificarea Germaniei.

Chiar dacă AfD este ținut departe de putere, ascensiunea sa a absorbit voturi de la alte partide, forțându-le să formeze coaliții mai greoaie la nivel de stat și național, în special în est, unde AfD este cel mai puternic.

Marc Debus, politolog la Universitatea din Mannheim, consideră că acest lucru ar putea consolida apelurile unor alegători pentru ca în special conservatorii să colaboreze mai strâns cu AfD, chiar dacă nu într-o coaliție oficială, în loc să se alinieze cu stânga.

Unele inițiative ale AfD au obținut sprijinul alegătorilor la nivel mai local. În decembrie, membrii CDU din micul oraș Bautzen din Saxonia au votat în favoarea unei propuneri a AfD de a reduce unele beneficii, cum ar fi cursurile de limbă pentru migranții ale căror cereri de azil au fost respinse.

„Acest mod dogmatic de la Berlin de a exclude AfD, spunând că toți sunt naziști, este greșit”, a declarat Matthias Grahl, șeful CDU în consiliul districtual din Bautzen.

Alții spun că AfD se află pe un val de nemulțumire din cauza unei confluențe de crize care nu va dura. Inflația a scăzut deja de la vârful său și prețurile ridicate ale energiei din timpul iernii, alimentate de războiul din Ucraina, au scăzut.

Wolfgang Buechner, un purtător de cuvânt al guvernului Scholz, a declarat că este încrezător că acțiunile coaliției vor putea diminua sprijinul AfD. „Cancelarul este optimist că, dacă facem treabă bună și rezolvăm problemele acestei țări… atunci nu va trebui să ne mai facem griji mult timp în legătură cu acest subiect”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...