„F–k Elon Musk”. Cum a ajuns fondatorul Tesla să se certe cu oficiali din California din cauza restricțiilor anti-coronavirus
O politiciană democrată din California, membră a Congresului din statul american, a fost criticată vehement după ce l-a atacat pe fondatorul Tesla, afirmând într-un mesaj tweet „F–k Elon Musk.” Lorena Gonzalez a trimis mesajul sâmbătă seară, la scurt timp după ce Musk a declarat că își va muta compania fie în Texas, fie în Nevada, din cauza conflictului deschis pe care îl are cu oficialii din California legat de ridicarea restricțiilor anti-coronavirus.
Mesajul politicienei, care face parte din aripa progresistă a Partidului Democrat, marchează o escladare a confruntării dintre oficialii locali din statul californian și patronul Tesla, acesta din urmă impunându-se în ultimele săptămâni drept cea mai puternică voce a corporațiilor din America, pledând pentru redeschiderea economiei.
Lorena Gonzalez a scris pe Twitter: „F — Elon Musk” după ce CEO-ul Tesla a amenințat că va muta sediul general și unitățile de producție din California din cauza ordinului de a rămâne la domiciliu, care a fost implementat în statul american de câteva săptămâni și pe care oficialii refuză deocamdată să îl anuleze.
„California a subvenționat foarte mult o companie care a ignorat întotdeauna siguranța și starea de bine a lucrătorilor, s-a angajat în distrugerea sindicatului și hărțuirea funcționarilor publici,” a spus Gonzalez, care reprezintă zona San Diego.
După ce mesajul său a fost criticat de internauți, care au remarcat faptul că politicienii locali „lipsiți de clasă” precum Gonzales au fost motivul principal pentru care Musk a amenințat că părăsește California, legiuitoarea a revenit cu o precizare: „Probabil că aș fi putut să-mi exprim frustrarea într-un mod mai puțin agresiv. Desigur, nimănui nu i-ar fi păsat dacă aș fi trimis un astfel de tweet.”
Musk, care a fost un critic vocal al măsurilor de izolare anti-coronavirus din California, a declarat, sâmbătă, că firma sa va da în judecată districtul Alameda din zona San Francisco din cauza restricțiilor continue impuse producției. (Fabrica Tesla se află în Fremont, parte a acestui district californian). Cu câteva zile mai înainte, guvernatorul democrat Gavin Newsom a anunțat un set de recomandări pentru redeschiderea sectorului de producție din statul american, dar a oferit oficialilor locali opțiunea de a menține anumite restricții.
Alameda și alte cinci districte din regiunea San Francisco Bay au fost printre primele din Statele Unite care au emis ordinul de rămânere la domiciliu pentru a reduce răspândirea coronavirusului. Ordinul continuă să rămână în vigoare pentru toată luna mai.
Joi, conducerea Tesla trimisese angajaților un email în care descria planurile de a relua „operațiuni limitate” în Fremont, inclusiv aducerea înapoi în fabrică, până vineri, a aproape 30 la sută dintre cei peste 10.000 muncitori. (Fabrica a fost închis de aproape două luni). După doar o zi însă, conducerea districtului a zădărnicit plnurile lui Musk de a reîncepe producția, șeful departamentului de sănătate din districtul Alameda, Erica Pan, declarând că oficialii „au solicitat (Tesla) să aștepte” să își redeschidă fabrica pe care o are în zonă, adăugând că producătorului de mașini electrice nu i s-a dat încă „undă verde” pentru a începe procesul.
Autoritățile din Alameda au spus că, așa cum s-a întâmplat cu multe alte companii, au informat Tesla despre condițiile care trebuie să fie în vigoare pentru o redeschidere pe etape în anumite cazuri. Tesla a fost informată că nu îndeplinește criteriile și nu trebuie să se redeschidă.
Reacționând la ordinele oficialilor din Alameda, Elon Musk a răbufnit: „Sincer, aceasta este picătura care a umplut paharul. Tesla își va muta acum cartierul general și programele viitoare în Texas / Nevada cu efect imediat. Dacă e să ne păstram într-o oarecare măsură activitatea de fabricație în Fremont, aceasta va depinde de modul în care este tratată Tesla în viitor.” El a numit-o pe Erica Pan „nealeasa și igoranta”.
Ulterior, Musk și-a pus în aplicare amenintarea de a da în judecată districtul Alameda. La câteva ore după ce a scris că va muta sediul Tesla în afara Californiei, Musk a înaintat o acțiune într-un tribunal districtual federal, solicitând emiterea unei hotărâri judecătoresti de suspendare a ordinului emis de politicienii locali, care să-i permită redeschiderea fabricii de la Fremont.
Elon Musk a susținut că districtul în care se află fabrică de mașini a exagerat și nu și-a aplicat în mod uniform regulile proprii în cazul Tesla, căreia ar fi trebuit să i se permită să rămână deschisă. „Acapararea puterii de către districtul Alameda nu numai că sfidează ordinele guvernatorului, ci insultă constituțiile federală și cea din California,” se afirmă în plângere.
Tesla susține că ordinele districtului sunt în contradicție cu recomandările guvernatorului din California, care a spus că producătorii ar putea redeschide fabricile săptămâna trecută, precum și cu faptul că guvernul federal a desemnat producătorii de automobile drept „infrastructură critică.”
Compania a mai spus că oficialii din domeniul sănătății publice din Alameda nu i-au răspuns la apelurile telefonice sau la e-mailuri, deși conducerea Tesla s-a întâlnit cu aceștia pentru a discuta planurile sale privind repornirea producției.
Simultan cu declanșarea acțiunii în instanță, compania fondata de Elon Musk a publicat un plan de redeschidere a fabricilor sale. Documentul de 38 de pagini, intitulat „Return to Work Playbook„, descrie o gamă largă de măsuri de precauție pentru a menține fabricile curate și pentru a preveni răspândirea virusului printre angajați.
Tesla intenționează să ofere unora dintre lucrători echipamente de protecție, cum ar fi măști și mănuși, să verifice temperatura angajaților în anumite locații, să impună distanțare socială și să ajusteze schimburile pentru a reduce numărul de persoane care se află într-o zonă la un moment dat.
Schema – despre care Tesla a spus că a rezultat din „luni de planificare și pregătire atentă” – include, de asemenea, protocoale pentru curățarea fabricilor și urmărirea cazurilor de coronavirus în rândul angajaților.
Musk, critic agresiv al restricțiilor
Mesajul tweet al politicienei Lorena Gonzales este cel mai recent episod din conflictul pe care Elon Musk îl poartă de câteva săptămâni împotriva măsurilor restrictive adoptate în statele americane pentru a stopa răspândirea coronvirusului. Fondatorul Tesla a devenit treptat cea mai puternică voce din America corporativă care pledează pentru redeschiderea economiei.
La sfârșitul lunii aprilie, Musk a afirmat că ordinul de a ramâne acasă emis de autoritățile californiene este „fascist” și „încalcă libertățile oamenilor”.
„Extinderea ordinului de rămânere la domiciliu (în Bay Area), sau așa cum îl numim noi, întemnițarea forțată a oamenilor în casele lor împotriva tuturor drepturilor lor constituționale, reprezintă, după părerea mea, încălcarea libertăților oamenilor în moduri oribile și greșite, și nu motivul pentru care oamenii au venit în America sau au construit această țară,” a spus el.
„Acest lucru este fascist. Acest lucru nu este democratic. Asta nu este libertate. Dați-le oamenilor înapoi libertatea lor nenorocită,” a afirmat Musk.
Tesla Inc. afirmă că reluarea operațiunilor sale în contextul pandemiei de coronavirus nu face compania să fie diferită și nici nu o poziționează împotriva sistemului. „Nu mă joc,” a scris pe Twitter miliardarul în vârstă de 48 de ani, după ce Tesla a depus plângere împotriva districtului Alameda. „Comportamentul absurd și irațional din punct de vedere medical, care încalcă libertățile civile constituționale, care vine din partea oficialilor nealeși din district, fără nicio responsabilitate, trebuie să înceteze.”
Într-un material dedicat subiectului, Bloomberg afirmă că Ford Motor Co., Fiat Chrysler Automobiles NV, Toyota Motor Corp și alți producători din industria auto au stabilit, de asemenea, date clare pentru repornirea operațiunilor lor, însa le-au anulat din cauza ordinelor de închidere a activităților emise de autoritățile statale și locale.
Daimler AG a redeschis o uzină Mercedes-Benz în Alabama, la fel ca și compania BMW AG în Carolina de Sud. Toyota și Honda Motor Co. își vor relua activitatea la fabricile din SUA săptămâna aceasta, urmate de General Motors Co., Ford și Fiat Chrysler pe 18 mai.
Însă niciun producător de autovehicule în afară de Tesla nu a atacat public oficialii din domeniul sănătății și nici nu au amenințat statele din cauza ordinelor de rămânere la domiciliu, care au eliminat practic producția de mașini din America de Nord de mai bine de o lună de zile.
Mai mult, declarațiile agresive ale lui Musk, susținute de unii investitori din Silicon Valley și de politicieni conservatori, sunt unice printre companiile din regiunea San Francisco, cunoscută pentru numărul mare de firme din domeniul tehnologiei și internetului. De exemplu, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și-a exprimt constant îngrijorarea în legătură cu ridicarea prea devreme a restricțiilor (analiștii au notat însa că, spre deosebire de angajații lui Musk, care trebuie sa fie prezenti în fabrici, cei din Facebook pot lucra mult mai ușor de acasă).
Ca dovadă a refuzului lui Musk de a se conforma restricțiilor și a caracterului său unic printre fondatorii de companii de succes, reprezentanții Tesla au semnalat că ar putea ignora ordinul oficialilor din domeniul sănătății publice din Alameda, afirmând într-o postare pe blog sâmbătă seară că „a început procesul de reluare a operațiunilor„. Câțiva angajati de la fabrica din Fremont au trimis mesaje text celor de la Bloomberg News, în care afirmau că supraveghetori îi chemau înapoi la muncă. „Angajații noștri sunt încântați să revină la muncă și facem asta ținând cont de sănătatea și siguranța lor,” au declarat reprezentanții companiei fondate de Elon Musk.
Surse: Bloomberg, New York Post, Market Watch, The Hill, Tesla, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii