
„Fabrică de minciuni” / Austria zguduită de un nou caz de spionaj rusesc. Suspecta, o bulgăroaică / De ce răspândea atocolante și grafitti cu sloganul ”Glorie Ucrainei” scris cu caractere runice
Pe prima pagină a „Kurier”, stăpânul Kremlinului este înfățișat în profil, cu fața în umbră. „Fabrica de minciuni a lui Putin”, titrează cotidianul vienez, în urma dezvăluirilor despre un nou caz de spionaj rusesc în Austria. Pe 24 martie, republica din Alpi a aflat că o bulgăroaică, presupusă spioană a Moscovei, a fost arestată în decembrie anul trecut. Și această informație a relansat dezbaterea asupra atitudinii ce trebuie adoptată față de Rusia, potrivit Rador Radio România.
„În ciuda aparenţei de caz izolat, această poveste dezvăluie un conflict mult mai larg – un război hibrid care a trecut de mult granița austriacă”, explică ziarul de centru într-o lungă analiză. O vastă campanie de dezinformare a fost lansată în țările germanofone de către ruși. Și Austria – o țară neutră, în care se află instituții internaționale importante – pare a fi o țintă principală a instigatorilor.
Femeia arestată în decembrie este suspectată că a spionat-o pe Anna Thalhammer, redactor-șef al revistei austriece de investigații Profil. Dar mai presus de toate, se spune că ea a participat la operațiuni menite să influențeze opinia publică austriacă în numele Moscovei. „Tactica a fost extrem de pernicioasă: online, răspândirea de informații false; pe străzi, autocolante și graffiti cu sloganul ‘Glorie Ucrainei’ scris cu caractere runice, cunoscute pentru utilizarea lor de către regimul nazist. Mesajul? A fi pro-ucrainean înseamnă a fi de extrema dreaptă, chiar nazist”.
Vastă reţea de spionaj
Potrivit „Kurier”, această spioană bulgăroaică nu este singurul agent care a lucrat pentru Rusia în Austria. Ziarul se referă la o „rețea de spionaj mai mare”, care îl includea pe fostul antreprenor fugar Jan Marsalek, care se bănuieşte că în prezent se află în Rusia.
Trei bulgari din această rețea sunt acuzați că au dus la Viena o campanie de intimidare împotriva jurnalistului de investigație Christo Grozev, care de atunci s-a refugiat în Regatul Unit. Alți membri ai acestei rețele ar fi avut contact cu foști agenți de informații austrieci, Egisto Ott și Martin Weiss, care sunt și ei suspectați de spionaj.
La Viena Misiunea permanentă a Rusiei pe lângă organizații internaționale este în vizorul autorităților locale, care o acuză că a instalat pe acoperișul său „un spațiu cu antene parabolice uriașe, care servește drept centru de informații rusesc”. Acest „Russencity” [oraş al ruşilor] nu a fost demontat deocamdată.
Pentru „Kurier”, acest lucru nu este surprinzător. „Cazurile de spionaj și dezinformare de la Viena demonstrează că țara nu este doar o victimă [a serviciilor de informații rusești], ci este considerată de Moscova și o poartă de intrare [spre Uniunea Europeană], datorită poziției sale primitoare față de diplomați și a aşezării sale geografice centrale”.
Sursa: COURRIER INTERNATIONAL / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank